in Revolte

Chiar ieri mă plângeam pe twitter că am colegi semi-analfabeţi. Îmi pare rău, dar ăsta e adevărul: unii studenţi din facultatea de litere, anul 3, CRP, nu ştiu să scrie corect. Despre asta într-un post viitor.

Degeaba ne plângem de studenţi, dacă profesorii sunt la pământ. Am zis-o de multe ori. Doar că azi m-am enervat peste măsură.

Examen la strategii publicitate şi Examen – postmodernism. Ora 10:00

Am acceptat dintr-o prostie să dăm examen la două materii în acelaşi timp. Am acceptat condiţiile propuse de un pseudo-profesor care anul trecut ne-a „examinat” printr-o lucrare scrisă, întinsă pe parcursul a 15 minute. Anul ăsta, pentru că erau două materii, probabil că s-a gândit că e nevoie de ceva mai mult timp.

După „doar” o oră de întârziere, a început comedia. Doamna „profesoară” ajunge în sală. Înainte să dicteze subiectele, ne recomandă să venim la masterul de Expertiză şi consultanţă în publicitate. Pentru că merită şi pentru că sunt profesori capabili. Când am întrebat-o ce practicieni predau la masterul respectiv, n-a reuşit să-mi dea un răspuns coerent.

Subiectele au fost 7 (şapte) la număr. Cică de rezolvat schematic. Scrieţi cu bulletsuri, aşa.

1. Comentaţi dictonul autorităţii personale în cele 3 epoci mediologice.
2. Comentaţi pe scurt cu referire la filmul Matrix termenii „paranoia” şi „schizofrenie”.
3. Conceptul de marketing.
4. Definiţi complexul de produse
5. Construiţi pentru  o categorie familiară matricea Boston
6. Definiţi logotipul.
7. Modernitatea estetică.

Deci cu bulletsuri, da?

Şi am întrebat: „şi cei care n-au văzut matrix?” S-a vizionat la curs, unde dumneata nu prea ai fost. Conform regulamentului trebuie prezenţă de 70%, zise „profa”. Ia chiar să te notez. Şi a venit să-mi scrie pe foaie „fără prezenţă”.

Evident, nimeni n-a avut curajul să comenteze nimic. Am întrebat-o pe tanti dacă i se pare normal să dea 2 examene în acelaşi timp, în 20 de minute şi să mai dea şi 7 subiecte pe deasupra. „Asta e situaţia”.

Vi se pare normal să întârziaţi o oră? Era trafic, se circulă greu! ! 160 de oameni au venit la 10 fix, n-a întârziat niciunul. La ei nu se circulă greu.

Asta după ce acelaşi specimen a programat recuperări de curs de la ora 8 şi a venit senină la 10 întrebând „Vai, cum aţi putut să vă treziţi?”.

Am refuzat să scriu pe foaia de examen, în semn de protest. Oricum, n-avea sens să încerc să rezolv cele 7 subiecte în 20 de minute. Practic aveam 171 de secunde pentru fiecare subiect. Îmi ia mai mult să-mi deschid stiloul. În 171 de secunde n-am timp nici să copiez subiectele, ce să mai vorbim de rezolvat vreunul din ele.

Iar cea mai tare replică a fost „lăsaţi că la corectură se va ţine cont de timpul disponibil”. În teorie prin examen se verifică nişte cunoştinţe. Cum se pot verifica cunoştinţele cu bulletsuri?

Nu mă mai obosesc să scriu despre metodele de predare şi cunoştinţele doamnei profesoare. Mai exact, ale doamnei Lector Universitar Doctor (LOL! doctor? doctor în ce?). Oricum, cei care ştiu ceva publicitate se pot edifica rapid de „valoarea” doamnei profesoare.

Să nu fiu înţeles greşit. Întâmplător, sunt pasionat de publicitate. Şi tot întâmplător, m-a atras postmodernismul datorită programului intensiv de filologie urmat în liceu. Aşa că am învăţat pentru examenele de azi şi aş fi putut lua o notă onorabilă. Un 7 sau 8 care să mă scape de griji. Dar asta nu făcea decât să continue şarada. Dacă doamna profesoară mai predă mult în facultatea de Litere, o să se piardă şi urma de credibilitate care a mai rămas acestei instituţii. Maiorescu, Călinescu şi Iorgu Iordan s-ar răsuci în mormânt la asemenea fapte.

Domnule Papadima, doamnă Rogojinaru, afară cu astfel de profesori! Aduceţi un om capabil pentru cursul de publicitate, secţia noastră merită aşa ceva.

PS: Încă ceva… revolta asta nu se opreşte pe blog. Doamna profesoară nu va mai preda la facultatea de Litere, chiar dacă e nevoie să dau licenţa peste 10 ani.

43 de comentarii. Leave new

 • Specifica te rog ca Adi Zabava era in alta sala si de asta n-a sarit la bataie

  Răspunde
 • eh.. mi scuzi. imi pare rau ca nu era decat sebi la noi in sala. sunt convins ca daca erai si tu dadeam in cel putin 2 ore examenul. dar lasa ca asa e mai bine, s-o schimbam

  Răspunde
 • sincer azi a fost circ…nu se face asa ceva…s-a vazut lipsa de profesionalism din partea doamnei profesoare…si scuza cu traficu’ m-a dat pe spate…eu am pus capu’ pe perna la ora 5:30…si cu toate astea la 9:55 am fost in sala…nu am solutii pentru acest incident…cei avizati sa se apuce de treaba si sa taie in carne vie…o seara buna!

  Răspunde
 • Glumeam. La noi nu s-a comportat foarte najpa si de asta nu s-au creat foarte multe reactii adverse. In fine… Ce s-a intamplat azi e de nedescris..

  Răspunde
 • Nu am invatat pentru examene.Probabil picam chiar daca ma lasa 10h timp de rezolvare.Dar, daca ma gandesc bine, poate aveam doar 1 restanta(una!), in schimb am 2. E bine ca am prins perioada de promotii “2 in unu”. Si da..profesorii nu stiu sa predea, sunt infatuati, nu au respect pentru studentii care platesc taxe pentru a sponsoriza un sistem care nici macar nu se apropie de conceptul de invatamant superior. Mi-e rusine cand gasesc ca e mult mai simplu sa ma documentez pe internet, sa citesc pe site-uri(care nici macar alea nu’s romanesti) si sa scotocesc prin biblioteci virtuale pentru a ma pune la punct in privinta materiei. Si e mai bine! Ma simt eu prost cand imi dau seama ca inteleg mult mai usor citind intr-o limba straina niste lucruri care, in romaneste, transmise de un professor universitar, nu au sens. A si inca ceva…reactiile adverse nu au aparut pentru ca studentii invata pentru note!asta da sistem schizofrenic! Atata timp cat fiecare a reusit sa scrie in graba 3 notiuni garantandu-si o nota decenta, atunci totul e perfect. Profa putea sa va dea si cate o palma peste fata la iesire ca tot plecati cu zambetul pe buze ca..”gata!l-am trecut si p’asta!”.
  Si peste toate astea profesorii folosesc arma prostului: se razbuna! Deci orice incercare de schimbare e sortita esecului si cu consecinte de partea studentului. Deci Alex nu cred ca mai treci materia, vreodata!in universul asta!…=))(kidding!..or not?:-s)

  Răspunde
  • „profesorii nu stiu sa predea, sunt infatuati, nu au respect pentru studentii care platesc taxe pentru a sponsoriza un sistem care nici macar nu se apropie de conceptul de invatamant superior.”

   bine le zici, irina

 • @irina doar nu crezi ca sunt fiul ploii in facultatea aia 🙂 cu siguranta n-o sa fie usor, dar o sa se schimbe ceva.

  Răspunde
  • Toata lumea si-a luat ieri in jur de o tona de flegme pe cap de vita furajata, care, din intamplare, mai da si licenta anul acesta. Faptul ca le spui studentilor ca examenul dureaza o ora, ca in momentul in care te prezinti cu subiectele sa le spui ca trebuie sa le faca in 20 de minute nu mi se pare deplasat, mi se pare de-a dreptul CRETIN. Ieri n-am stiut imediat de tamtam-ul tau, noroc cu Twitter-ul si prietenii care ma intrebau ce Dumnezeu s-a intamplat la tine in sala.
   Nu ma intereseaza ce o sa se intample mai departe, ideea e ca ai sprijinul meu. Ce-or sa faca? Sa cheme minerii iar pentru ca de data asta avem instrumente diavolesti ce posteaza pe net?

 • mai cunosc pe unu’ care a facut ca tine, in facultate, in anul 3. pana in anul 6 a tot dat re-re-uri. pana la urma a trecut, ca a vrut profa sa-l treaca.

  Răspunde
  • Si ce sugerezi, pinkISH? sa inchidem ochii, sa ii lasam sa isi bata joc de noi cu seninatate si sa nu reactionam in niciun fel, ca deh, asta e spiritul romanesc. eu sunt perfect de acord cu autorul postului si ii urez multa rabdare in ceea ce si-a propus sa faca.

 • @pinkish ok. asta e. eu n-am 6 ani. eu pe 27 aprilie am terminat facultatea. sper :))

  Răspunde
 • din anul 1 si pana acum nu cred ca am schimbat 2 cuvinte cu hoinaru…in general nu m-au incantat reactiile lui zgomotoase care uneori intrerupeau farama de activitate. dar azi chiar am simtit ca trebuie sa il felicit…a fost singurul care chiar a avut curajul sa isi apere drepturile. dar noi suntem studentii amarati care trec printr-o facultate din care raman cu 5% informatie realmente utila. in fine, lasand alte frustrari la o parte, e bine sa ne mentinem gradul de revolta ridicat ca ne asteapta un alt semestru in care infruntam balaurul. si semestrul asta e mai important sa tinem piept nedreptatilor…pentru noi…sa terminam toti in vara, ca asa-i frumos. am pasit toti mici CRPisti in anul 1, sa terminam toti CRPisti frustrati in anul 3 🙂 All the best!

  Răspunde
 • tnx mihaela 🙂 si ma bucur ca ti-am descoperit si blogul cu ocazia asta ;))

  Răspunde
 • Da. Am o profa la conta care ne-a facut prosti in fata: cica habar nu avem sa facem calcule.
  Si apoi a venit senina in sala sa ne spuna ca basically 3X = 4X in conditiile in care X era de ordinul sutelor de milioane.
  Dupa ce ne-am certat tot seminarul cu ea si i-am facut calcului ala idiot de 200 de ori, ne-a amenintat ca nu ne baga in examen etc a venit la urmatorul curs si, cu juma’ de gura, zice: „mda, am ales niste numere pt care nu prea e corect ce am spus data trecuta, asa ca va dau tuturor 0.5 in plus”.
  Materia o cunoaste, dar daca e praf la calcule si face 2+2 pe calculator, macar sa nu ne faca prosti si retardati („cum nu stiti asta? asta se face la clasa I!”)

  Profa ta nu e nici prima nici ultima dusa cu capul. Noi cu scandal am schimbat fiecare prof de mate in liceu pentru ca cei de la filologie stiau mai multa materie decat noi cei de la mate-info.

  Răspunde
 • pfuai, tocmai ai mai crescut in ochii mei. Si de la un metru si-un zambet al meu, e diferenta maaare, crede-ma.

  Pe de o parte meriti felicitari, pe de alta o urecheala zdravana.
  Nimeni nu-ti ridica statui, ei sunt ei intre ei si eventualele schimbari nu aduc nimic mai bun. Poate doar alt rau .

  Dar astept sa ma inviti la festivitatea de absolvire a facultatii. Serios, o sa ma bucur mult 😉

  Răspunde
 • Alex dragul meu, stim toti ca sistemul e de cacao…dar e tare greu sa schimbi ceva. Eu chiar iti pumnii sa reusesti dar e tareeee dificil. Desigur, trebuie sa inceapa de undeva revolutia ;)) si asta e adevarat

  Răspunde
 • Alex, CRPistii de la anul 2 te sustin! Noi am avut onoarea de a o avea pe Dna Profesoara coordonatoare la disciplina Practica :-)) (lucru pentru care dansa primeste bani). Ghici ce? Ne-a tinut restantieri pana in ultima clipa pentru ca a pierdut dosarele de practica. Astfel, s-a incalcat regulamentul facultatii conform caruia pana la o anumita data (nu mai stiu cand) puteau face cerere pentru camin numai cei care erau integralisti. N-am idee cum a rezolvat dna secretara problema…
  well, sper sa fie cu bine si noi sa nu avem nenorocul sa facem cu dansa la anul, desi si eu sunt foarte sceptica.

  Răspunde
  • wow nu pot sa cred ce repercusiuni putea sa aiba lipsa de profesionalism a dnei prof Craciun. Si, REPET, catedra, conducerea… nimeni nu zice nimic?! 😐 orice angajat trebuie sa fie si de cele mai multe ori si este sanctionat pentru greselile sale.. e doar normal sa se ia atitudine si in privinta acestei dne prof Craciun.

 • Pe mine m-au calmat in liceu, pe la sfarsit. Dom’le, eu propun sa nu mai taiem porcu de Craciun, sa taiem Craciunu’ de porc…ce e! La anu si la multi ani!

  Răspunde
 • Domnul meu, sper sa iti iasa mutatul muntilor din loc fara sa ti se sparga in cap ceva. O situatie oarecum similara am patit noi, care am terminat acum doi ani, cu doamna Balanescu – in buza licentei, dumneaei a pierdut lucrarile a aproximativ un sfert dintre colegi, dupa care ne-a trecut restantieri. N-am fost om in perioada aia – o saptamana de zile – si am reusit, cu greu, sa o facem sa le scoata de unde le dosise (cine stie ce pretentii de „beneficii” avea). Cu doamna Craciun n-am avut onoarea, ne-am chinuit cu un slinos domn Popescu de la FJSC, care ne trata ca pe presuri – i-am smuls si lui un 10 in ultimul semestru, dar cred ca a visat urat ca mi l-a dat.

  Trei ani de Litere la mine, cel putin, au insemnat si lucruri noi invatate, dar si o gramada de frustrari: note trecute gresit in catalog (si, cand contactam profesorul, imi spunea ca nu se intoarce el din drum pentru un parlit de student, sau pur si simplu nu raspundea la e-mail), profesori sictiriti, mai multa teorie decat practica… Insa, asa cum au fost, de-acolo am invatat ca, daca nu fac putina gura atunci cand trebuie, in mod cert n-o sa iasa lucrurile asa cum ar trebui.

  Asadar, desi nu sunt (deloc) o mare fana a ta, iti doresc sa-ti iasa ceea ce spui ca vrei sa faci. Poate asa o parte dintre colegii tai, cu mai putin curaj, vor constientiza ca daca nu-ti faci loc singur, n-o sa-l ai.

  Răspunde
 • alexandru, te-am intrebat cumva la 10:40 (cand noi eram inca in pauza, ca doamna profesoara „era inca pe drum”) daca ai citit la strategii publicitare? si daca ai invatat ceva suplimentar de acolo, din prea minunatele cursuri, referitor la ce presupune acest domeniu, la ce face exact un strateg, daca a mentionat vreo secunda tanti despre brieful de creatie… nimic din asa ceva nu se regasea in cursurile frumos predate.

  1. dupa ce ca si-a batut joc un semestru intreg de acest curs, prin faptul ca a predat 6 cursuri – nu stiu unde e prezenta ei de 70% – aia care de profesor ar trebui sa fie de 100%, ca ea e platita din banii nostri

  2. dupa ce ca si-a batut joc si de alea 6 cursuri predate, in care ne povesteste „aparitia strategiei ca domeniu” plasand-o prin anii ’70, dar fara nicio referinta la Pollit, la King, BMP sau JWT, Stead, ca si numele asta a aparut de undeva, de T PLAN, de premise, de ce a fost nevoie de un astfel de om si mai apoi departament,ne da doamne ajuta 2 clasificari (strategie emergenta si prescriptiva) si apoi intram in concepte: productie, produs, vanzare, marketing, branding – intrare de 10 randuri, nu va imaginati o detaliere. Bineintele ca avem nevoie de conceptele astea, dar nu trebuia ca materia de strategii sa se opreasca aici. Daca doamna stia ca din 13 posibile cursuri pe care ar putea sa ni le predea, nu va fi capabila sa ajunga decat la 6, atunci sa solicite mai mult timp, sa structureze altfel, ca d’aia e cadru didactic. Daca eu pe viitor vreau sa fac strategie, si ma rezum la cursul doamnei de mai sus, pot sa-mi iau linistita gandul, pentru ca nu ma va tenta. Nu stie sa te faca sa iti placa ceva, in principal pentru ca ea nu a spus ce presupune acest job. Ce face un strateg? ca face o tona de lucruri doamne ajuta

  3. dupa ce ca si-a batut joc de noi, lasandu-ne sa o asteptam un picut peste o ora, apoi trebuia sa recuperam tot noi timpul pierdut, printr-un examen de 20 de minute la 2 materii (2 cursuri distincte POSTMODERNISM si STRATEGII PUBLICITARE si un seminar la POSTMODERNISM) si eventual sa scriem cat mai schematic, sa nu se chinuie si nici sa nu corecteze prea mult

  4. dupa ce ca asta nu a fost in niciun fel examen de verificare a cunostintelor acumulate de-a lungul si de-a latul unui semestru (ci unul facut sa scriem asa, ce ne amintim, ca sa trecem, sa nu ne spetim prea tare cu invatatul, ca facultatea e asa, pentru toata lumea, ca scoala generala)

  5. dupa toate astea pe mine m-a durut ca si-a batut joc de un domeniu la care tin si pe care vreau sa il fac in viata.

  Si apoi, ajungem la master la publicitate si ne dam seama ca daca nu am invatat doar singuri, din carti, internet si intrebat cunoscuti ce lucreaza deja in acest domaniu, atunci nu stim nimic. Si NU MA DERANJEAZA SA INVAT SINGURA, dar macar sa nu ne mai prefacem ca avem materia asta in facultate. Daca e inutila si nu se face cum trebuie, haide sa nu o mai facem.
  Pentru ca tot ce stiu acum, stiu de pe site-ul APG LONDON, APG de la noi, studiind campanii, mergand la conferinte, CITIND STEEL SI RIES si am norocul sa fiu si primita la un CURS de strategii, la MASTER, la un om care e un excelent practician

  Dupa toate astea, mi-am permis sa nu rezolv niciun subiect si SA II DESENEZ doamnei profesoare, floricele in semn de pace. si daca am restanta, ce?

  ORICUM ASTA NU A FOST EXAMEN. Si ma intreb cati dintre colegii mei care vor lua 10 stiu macar de la ce vine APG sau una din trasaturile postmdernismului, de ce e atat de greu de definit. Si atunci asta mai e sistem de verificare si notare?

  Răspunde
 • @Alex, daca ai nevoie de un avocat…. 😛

  Răspunde
 • […] decat sa rezolv subiectele si pentru ca unul din colegii mei a scris despre asta pe blogul lui (HOINARU ), am zis ca trebuie sa ii las si eu un […]

  Răspunde
 • […] de muc din banii publici si timpul oamenilor.Din fericire, exista astazi, cum existau candva demult tineri si tinere. Sigur, ei nu mai arunca pe nimeni pe geam astazi, ei nu mai racnesc cat sa zangane trei […]

  Răspunde
 • Doamne, dar de unde tot apar…

  N-au un nume in domeniu, n-au un nume in spatiul academic dar cumva au impresia ca scrijelitura ”profesor” din legitimatia lor ii transpune in rolul de idol incontestabil.

  Răspunde
 • […] pe larg este aici. There are currently no comments […]

  Răspunde
 • Nimic nou pe frontul din Litere. Situatia era identica si acum 12 ani, cind proaspat absolventa de litere Alexandra venea la seminarii mai nepregatita ca un student si asista adormita la discutiile dintre studenti. Anii au trecut, din asistenta a ajuns lector, dovedind ca nu conteaza ce stii ci pe cine stii.

  Răspunde
 • Foarte tare, norocul nostru e ca mai se gasesc oameni care sa nu se lase calcati in picioare, cu atitudine de genul „e greu oricum sa schimbi ceva” nu ajungem nicaieri.

  Totusi, in afara de post-ul pe blog ai incercat ceva? Te-ai interesat cum poti adresa o plangere oficiala la Decanat/Rectorat etc? Teoretic ar trebui sa existe un regulament de ordine interioara care sa prevada si situatii de genul asta, daca nu inseamna ca a fost o greseala sa alegem Universitatea (desi nu sunt la Litere, trec pe acolo destul de des in drum spre FMI).

  Mult succes!

  Răspunde
 • nu cred ca-i suficient sa nu scrii in semn de protest. pune protestul in scris si trimite-l mai sus.

  chestia cu „fara prezenta” e un gest clar de intimidare. imi aminteste de profa de geografie din generala, de spatele careia colegul gociman atasase un bilet pe care scria „vaca temperata”.

  Răspunde
  • si ea isi permite sa treaca oamenilor „fara prezenta” pe foaie. in conditiile in care prezenta ei de lector universitar a fost de fix 50% (6 din 12 posibile)

 • Intrebarea care se pune e de ce mai faci facultatea, in conditiile astea? Adica pe bune, chiar te ajuta? sa ce?

  Răspunde
 • […] 7 subiecte trebuiau rezolvate in 20 de minute… Si de aici s-a nascut tot tambalaul. Mai multe aici, aici, aici si aici. Apoi mai avem si forumul are duduie (ca economia de pe vremuri a lui […]

  Răspunde
 • […] conștiente ale unui elev de a lua note mari fără a învăța nu sunt scuzabile. În special a te plânge după examen că profesorul nu e bun îți descalifică credibilitatea complet. La fel cum este datoria […]

  Răspunde
 • Chiar ca „de unde tot apar…”

  Răspunde
 • e vai de noi

  Răspunde
 • […] a subiectului “De ce să nu dăm admitere la secţia de comunicare de la Litere” aici, aici, aici şi aici. There are currently no comments […]

  Răspunde
 • […] Am încheiat conturile cu facultatea. Nu la absolvire, ci prin februarie, când m-am apucat să fac revoluţie.  O să-mi iau licenţa doar ca să am diploma, dar sunt convins că facultatea aia e degeaba, […]

  Răspunde
 • CRP-ist an 3, 2013 🙂
  ianuarie 23, 2014 1:01 pm

  Stii, Craciun inca preda.. si-n caz ca va-ntrebati, e neschimbata!

  Răspunde
  • Update: Și în 2024 aceeași situație cu Crăciun și cu Olga….tot așa și tot acolo le găsiți. Olga s-a pensionat, din ce am înțeles, dar a zis să fie „drăguță” și să nu ne lase fără prof la Strategii de text publicitar….:))

 • CRP-ist an 3, 2015
  ianuarie 25, 2015 11:53 pm

  Maine am examen oral cu ea..am refuzat sa ii cumpar cartea ei de branding cum ne sugerase…cu 40 lei mananc copios..si da…e exact la fel..

  Răspunde
 • Sunt curioasa. Este vorba se Olga Balanescu , vreau sa ma asigur pentru că dacă da, as vrea sa iau contact cu tine să îți povestesc câte ceva actual, de după aproape 7 ani

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu