Am renunţat să mai cred că România are vreo şansă. Am renunţat să cred că o să se mai schimbe ceva.
Cum vreţi s-o luăm? De la macro la micro sau invers?
Conducătorii. Au fost neo-comuniştii care ne-au condus în primii ani de după revoluţie. Au fost ăia de după ei şi acum va urma o generaţie nouă. Am fost destul de aproape de fenomen şi am văzut cum se desfăşoară schimbarea asta. Aceleaşi mânării pe care le vedem la ăia mari.
Vecinii. Sunt nişte cretini. Suntem inconjurat de o parte idioţi, altă parte oportunişti. Oamenii cumsecade mor de cancer la noi pe scară. Când aveam toţi maşinile înzăpezite am ieşit doar trei oameni să dăm zăpada din faţa locului de parcare. Restul şi-au curăţat doar maşina sau nici pe aia.
Presa. Nu mai are scăpare. Se afundă de la ediţie la ediţie. Cine încearcă să facă jurnalism de calitate ajunge să închidă prăvălia. Cultura e la fel de căutată ca Brifcoru. Puţini mai ştiu ce gust avea şi care e reţeta iar cei mai mulţi cumpără remake-ul din magazine şi o ard cool.
Tinerii. Învăţământul. Viitorul. Astea sunt toate cu o notă negativă. N-o să-i demanelizăm, o să modificăm DEX-ul şi DOOM-ul ca să le legitimizăm limbajul. N-o să-i civilizăm, o să lăsăm de la noi, o să evoluăm. Şcoala n-o să beneficieze de un sistem corect niciodată. Corupţie, dezinteres, nepăsare – astea vor exista mereu de la Nistru pân’ la Tisa.
Nu ai cum să crezi că mai urmează ceva bun când Mediafax face acelaşi jurnalism scârbos ca orice tabloid, când la proiecte de iniţiativă socială voluntarii se plâng de munca neapreciată de ceilalţi şi când oamenii de calitate închid ochii şi se amestecă printre rebuturi.
Nu cred (de fapt n-am crezut niciodată) că oameni precum Andrei Roşca sau Bucurenci sau Ciubotaru vor schimba lumea cu iniţiativele lor. Cel puţin nu lumea asta. Nu câţiva oameni vor schimba România. N-au cum, cât timp o parte din cei care îi susţin o fac pentru imagine, alţii din respect pentru iniţiatori şi doar o mică parte pentru ideea în sine.
Marca scria zilele trecute despre spanioli:
„Victoriile din sport sunt un exemplu extraordinar pentru tineri. Sportul imbunatateste economia. Sportul este bucuria a milioane de oameni. Sportul inseamna eroi”
Noi n-avem victorii în sport. N-avem eroi. N-avem o economie puternică şi nu suntem bucuroşi. Şi nici nu vom fi vreodată.
Da, m-am hotărât să plec. Poate nu imediat, dar în următorii câţiva ani.
13 comentarii. Leave new
asta cu „m-am hotarat sa plec” am auzit-o de la o gramada care pana la urma n-au facut nimic
:))ha ha..mai hoinarule, ce m am saturat de romanii astia de 2 lei care tot zic ca la noi nu o sa se schimbe nimic si ca vor sa plece ceva. Fa frate ceva;)! actioneaza! ca d asta e tara asa cum e, ca toti is lasi si prefera sa plece. eu nu sunt idealista, dar cred in tara mea si cred ca pot face ceva ca ea sa fie mai buna!cat despre victorii in sport?:)))avem si avem loc si de altele;)si nu numai in sport avem eroi, numai ca nu sunt mediatizati si apreciati asa cum ar trebui;)
”vor sa plece afara”*
succes.
ah.. inca ceva. i give up (stii tu, titlul) se traduce prin *Renunt*. asta implica o actiune pe care o abandonez. deci am incercat sa fac ceva.
si mai e partea aia cu „am iesit trei oameni de pe strada sa dam zapada din fata masinilor”.
daca citesti posturile cu atentie si nu comentezi aiurea, poate o sa-ti raspund la comentarii si data viitoare 🙂
„N-au cum, cât timp o parte din cei care îi susţin o fac pentru imagine, alţii din respect pentru iniţiatori şi doar o mică parte pentru ideea în sine.”
Poate nu Bucurenci, Rosca si Ciubotaru vor schimba lumea, dar cu siguranta au inceput ceva. Au o sansa. Daca pustanii adopta un comportament eco friendly si incep sa citeasca de nebuni prin metrouri ce mai conteaza ce i-a determinat sa o faca? Important e ca o fac, ca aleg o bicicleta in locul SUVului de la taticu’, respectiv citesc ceva in loc sa se injure. E o idee buna sa le exploatezi obsesia pentru imagine. Cea mai simpla metoda de a forma un obicei in oameni e sa-i convingi ca obiceiul ala e ceva foarte cool.
In rest ai perfecta dreptate. Mi-ar placea sa te pot combate cand critici statul si coruptia. Din pacate insa, nu exista argumente decat impotriva lor.
:)pana si faptul ca ati fost 3 si nu doar tu, conteaza. dar daca din astia 3, unu renunta, in curand nici aia 2 nu vor mai fi;)
Mai.. voi vorbiti de eco friendly si de cultura, cand lucrurile de baza nu sunt ok.. pai normal ca e greu sa ai cultura si civilizatie la standarde inalte cand n-ai industria si economia, nivelul de trai.. puse la punct. De lucrurile astea de care vorbiti, educatia populatiei.. te ocupi dupa ce ai construit pilonii pe care sa se sprijine.. e ca si cum ai lua initiativa de a educa bolnavii sa-si faca manichiura fara sa le administrezi tratament…ajuta dar e superficial. 🙂
n-o sa pleci, pentru ca afara nu ai sansa sa ajungi ce-ti doresti, din simplul motiv ca vei avea statut de imigrant.
asa ca te pup si-ti transmit… salutari de la Agigea!
Cred ca ai auzit prea multi in ultimul timp care isi pregatesc plecarea. Altfel n-ai fi avut acest gand.
Te astept cu bratele deschise in Londra, mon cher ! Eu deja voi fi de-a casei pana iti iei tu inimioara in dinti si pleci :)))
[…] Am mai zis că n-am deloc încredere în diversele iniţiative civice. Sunt convins că se vor extinde, dar niciuna nu va reuşi să schimbe lucrurile de fond. Nu vor schimba modul de gândire şi atitudinea românilor. Totuşi, cred că am putea schimba imaginea României printr-o iniţiativă de genul ăsta. Suntem în plină mediacracy iar social media începe să devină trend setter. Vorbeam aseară cu Ciubotaru despre coolness-ul pe care e construit brandul “Decât o revistă” (ajunsă la numărul 3, lansat aseară la Cărtureşti). De coolness beneficiază şi Lecturi Urbane şi Let’s Do It Romania. Şi nu e un lucru rău. E ok ca unii oameni să participe la anumite acţiuni doar pentru că e cool, cât timp devin endorseri ai evenimentului pentru cunoscuţii lor. […]
[…] tot spus că nu mai cred în jurnalismul românesc. Că totul a devenit un mare scandal şi că presa noastră nu va ieşi din prăpastia asta […]