Dacă anul trecut am urmărit pe net câteva prezentări de la Wordcamp, anul ăsta am vrut să văd totul live. În primul rând pentru că am început să lucrez destul de mult cu WordPress în ultimele luni, iar în al doilea rând pentru că părea interesant line-up-ul de speakeri.

Găsiţi aici programul. Din motive obiective nu s-au  mai ţinut toate prezentările, dar a fost oricum mai mult decât ok.

Slow start

Chinezu, Ciops şi Etherfast au fost aşa, ca pentru de dimineaţă. Mi-a plăcut că n-am luat-o din prima cu chestii foarte complicate, că sâmbăta la 10 dimineaţa nu voiam să mă trezesc chiar cu Windows Azure vs. Apache.

Chinezu a vrut să sublinieze cât de important e conţinutul. Era plin de programatori în sală, n-au fost prea impresionaţi. A mai zis Chinezu că e nevoie de dialog, de oameni care să aibă răbdare să le explice şi atehnicilor ce li se întâmplă cu blogul. Cam light prezentarea, se putea mai consistentă.

Ciops avea mari emoţii, a vorbit de mobile web şi cât de important e. True. Mi-ar fi plăcut mai multe studii de caz. Am vrut să îl întreb de ce e lupul moralist dacă ei n-au versiune mobile la BEC Media dar m-am abţinut.  Am înţeles că urmează să fie gata, aşteptăm.

Etherfast a avut o prezentare gen Bobby Voicu la WOW (l-a prins bine tonul uşor ironic) despre greşelile pe care le fac dezvoltatorii. O găsiţi aici.

Hard stuff

A urmat Scribu cu o prezentare despre WordPress 3.1. Omul codează pentru Automattic, are core.. something… în sensul că are acces la core-ul wordpress pe care poate să-l modifice. Şi a ajuns să facă asta după ce a creat câteva pluginuri foarte utile şi a atras atenţia oamenilor care se ocupă de WordPress. Thumbs up.

Todi Pruteanu de la Microsoft, DeCe? şi încă doi băieţi extrem de deştepţi au vorbit despre Apache, Linux vs. Windows, Windows Azure, IIS şi ce investeşte Microsoft în dezvoltarea PHPului şi a Open Source-ului. Când s-a trecut la teste m-au pierdut băieţii. Ideea de bază e că Microsoft vrea să puncteze momentan că are o alternativă funcţională la serverele pe Linux. Care deocamdată nu are neapărat performanţe mai bune, nu are o securitate sporită, dar există. E probabil un prim pas. Încearcă să-i obişnuiască cu ideea pe programatori.

Fun fact, testele n-au mers prea bine şi tot ce era bun acasă, în prezentare a cam dat cu rest. Dar i-am crezut pe cuvânt, mai ales că nu ne arătau vreo magie.

Best part

După pauza de masă (care n-a fost deloc neglijabilă) a prezentat Stas Suşcov probabil cel mai util tweak de wordpress, BuddyPress – cu studiu de caz pe platformă de teaching. Mă mai documentez şi scriu pe larg despre asta, e un proiect care mi-a plăcut mult şi mi-a plăcut şi atitudinea lui Stas. El e unul dintre cei doi (da, doar doi!) oameni care traduc WordPress în română. Şi m-a impresionat că e genul de programator care îşi alocă mult timp pentru a lucra în folosul comunităţii. Adică e unul dintre oamenii ăia ale căror pluginuri le luăm de pe net şi le instalăm absolut free şi la care se munceşte luni de zile.

Buddha a avut o prezentare mai light decât precedentele două din sesiune, ne-a spus cam care sunt pluginurile pe care le foloseşte el şi care i se par esenţiale. Foarte sinceră şi relaxată prezentarea, cred totuşi că mulţi developeri din sală s-au cam plictisit.

A urmat Ciprian Turcu care ne-a prezentat câteva chestii despre frameworkuri şi cum pleci de la anumite teme ca să te joci frumos. Drăguţă tema pe care a creat-o, Shade şi toate variantele în care poate fi folosită.

Partea în care deja eram obosiţi

În ultima parte au fost Răzvan Girmacea cu EduKid.ro şi cum se poate transforma un wordpress în shop online, Bogomil Shopov un bulgar special guest care a fost cel mai carismatic speaker de azi şi care ne-a vorbit despre cum te adaptezi cerinţelor clientului. Acum am văzut că e din Veliko Târnovo (great city, congrats for the presentation). Bine, în caz că ajunge să citească, oricum omul ştie şi română aşa că nu-i problemă.

Ultima prezentare a fost a lui Călin Don care face optimizare pentru clienţi din afară care au bloguri cu milioane de vizitatori lunar. Să nu pice blogu, să nu se încarce prea tare, să nu moară baza de date. De la câteva sute de mii de vizitatori în sus asta devine o problemă. Bine că mai am până atunci :-j

Showcase a fost un fel de hall of fame. Era să se transforme în wall of shame când a început să vorbească un băiat despre cum e el primul pe google pe search „agenţie social media” şi cum face bani din google ads cu conţinut preluat de pe alte site-uri şi cu 25 de oameni la vreo 10 site-uri. Echipă de echipă. Ce-a prezentat el era fix genul ăla de reţea cu aduri care spamează la greu şi preia conţinut. Era doar genul, ei nu fac aşa ceva. Nu, nu. N-am înţeles ce era de showcase, poate era studiu de caz pentru Fusu.

Deci?

Deci a fost bine. Auraş, Ioana şi Mihai Irinel s-au agitat şi au făcut ceva mişto.

La anul vreau aşa:

1. O structurare pe diferite niveluri de dificultate a prezentărilor. Nu mi-a plăcut că întâi a vorbit Chinezu în poezii, pe urmă au luat-o cu Apache şi IIS, ne-am întors la pluginuri pe urmă la frameworkuri şi tot aşa. Şi pentru cei din sală a fost dificil de urmărit. Dacă nu o creşte evenimentul încât să fie workshopuri pe niveluri de dificultate, măcar să le pună cumva, să grupeze prezentările.

2. Vreau prezentări la mişto. Cum faci un site cu 100 de euro. Cum să ai doar 6 % trafic din Google. Reguli de NSEO (no search engine optimization 😀 ) şi tot aşa. Mă ofer voluntar şi promit că ne mai destindem. Nu de alta, dar să auzi o zi întreagă non stop „da, şi am făcut un framework şi am băgat o prezentare şi am făcut aia şi aia” e cam mult. Chestii lejere, de câteva minute, cât să mai râdem.

3. Un fel de speed dating între programatori şi dezvoltatori. În momentul ăsta ştiu 3 firme care caută ori programatori ori designeri ori something. Nu chiar târg de joburi, dar ocazii să întâlneşti oameni, să-i cunoşti, să vorbeşti cu ei. E altceva când ai adunaţi la un loc 30 de wordpresişti.

Cam atât. Ştiu că e mult, dar dacă nu scriam acum aş fi uitat 😀

Pe măsură ce mai găsesc prezentări pun aici la final linkuri cu Update.

Update 1: Prezentarea lui Scribu este aici iar cea a lui Stas aici.

Update 2: Prezentarea lui Ciops.

Update 3: Poze găsiţi aici.

22 de comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu