Poate chiar doi.
De când mi-am luat hoimobilul am început să port centură pentru că are senzor care bipăie şi nu-mi place să o ţin prinsă la spate. Dar până atunci (adică vreo 2 ani de şofat) mergeam fără centură de cele mai multe ori. Norocul a făcut să n-am decât un incident (la vreo 2 luni după ce îmi luasem permisul) şi să am centura pusă la momentul respectiv.
După experienţele prin care am trecut sâmbătă nu numai că voi purta centura de fiecare dată, dar voi recomanda şi pasagerilor din spate să o poarte. Aveţi idee ce se întâmplă la impact frontal la 15 km/h dacă nu porţi centura pe bancheta din spate? Zbori cu capul în parbriz sau te izbeşti de scaunul din faţă şi rişti să îl rupi strivindu-l pe cel din faţa ta între centură şi scaun. Ştiţi cum e la 22 km/h? Mai rău. Centura îţi strânge pieptul şi şoldul în încercarea de a-ţi salva viaţa.
Cursul de Defensive Driving de la Şcoala de Pilotaj Titi Aur nu e menit să te sperie. Instructorii de acolo vorbesc pe scurt despre numărul de accidente, morţi şi răniţi iar mai apoi încep să vorbească despre fizică, mecanică şi alte lucruri practice.
Aveţi idee cu cât înaintaţi la 36 km/h? Cu 10 metri pe secundă. Asta înseamnă că jumătate de secundă de neatenţie face diferenţa între oprirea înaintea trecerii de pietoni sau dincolo de trecere. O jumătate de secundă. Ştiţi care este timpul de reacţie obişnuit din momentul în care observi că ai un obstacol până începi să frânezi? Altă jumătate de secundă. S-au făcut 10 metri. Voi ce distanţă păstraţi de obicei faţă de maşina din faţa voastră?
O să spuneţi că iar a invitat Petrom 10-15 bloggeri după ce i-a şi plimbat prin ţară pe unii din ei şi că asta nu vă ajută cu nimic pe voi. Cred că mai importantă decât prezenţa noastră la cursul de conducere defensivă a fost prezenţa celor 3000 de angajaţi Petrom care au la dispoziţie automobile şi care au trecut prin aceeaşi experienţă. Asta înseamnă 3000 de şoferi mai responsabili pe şoselele din toată ţara. Şi numărul ăsta ar putea fi mărit de alte companii care aleg să-şi trimită şoferii la Şcoala lui Titi Aur. Asta înseamnă cu adevărat campanie de responsabilizare în trafic: să începi din curtea ta şi să dai un exemplu.
Când m-am întors sâmbătă acasă am simţit brusc nevoia să-mi fac o verificare la maşină. Just in case. Nu mă speriasem, pentru că n-am avut parte de prea multe imagini şocante, dar devenisem mai conştient. În adevăratul sens al cuvântului.
Fotografii marca Petreanu găsiţi aici. Şi un video de la nelipsitul RăzvanBB:
Vă recomand cu căldură să citiţi şi ce-au scris Petreanu, Meşter, Andra Zaharia, Alex Farca.
6 comentarii. Leave new
[…] recomand sa cititi si articolele scrise dupa cursul de sambata de Mircea Mester, Andra Zaharia, Hoinaru, Vlad Petreanu. Am ‘imprumutat’ o poza de la Mircea si una de la Andra, […]
[…] mai scris despre curs Vlad Petreanu, Alex Farca, Mircea Mester, Augustin Radu, Hoinaru, Raluxa (guest […]
[…] mai scris despre curs Vlad Petreanu, Alex Farca, Mircea Mester, Augustin Radu, Hoinaru, Raluxa (guest […]
[…] scris despre curs: Andra Zaharia, Vlad Petreanu, Doru Panaitescu, Mircea Mester, Augustin Radu, Hoinaru, Raluxa. De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt […]
Prima data cand am mers cu Hoinaru in masina am auzit urmatoarele cuvinte de la el: manevra asta e mai de bucurestean, voi sa n-o faceti!
[…] Adrian Mihălțianu, Mircea Meșter, George Buhnici, Alex Farca, Răzvan Baciu, Alexoda, Hoinaru și cu mine, am plecat de acolo cu ceva lecții învățate, lecții despre care vom povesti și […]