Din motive obiective, în ultimele săptămâni n-am reuşit să mă împart foarte bine între muncă şi blogging. Aşa că topul celor mai tari destinaţii din România a trebuit să mai aştepte puţin. Nici nu voiam să arunc două poze (sau, mai exact, 10) fără să vă spun şi poveştile.

Sursa foto

1. Puţini ştiu că mai e ceva şi dincolo de Peleş, că în Sinaia castelul nu e singurul punct de atracţie. Pe drumul spre cota 1400, puţin după ce treci de Peleş, se face o potecă prin pădure, care duce până la Poiana Stânii, sau Stâna Regală. Deşi e marcat ca orice traseu montan, pe drum veţi găsi băncuţe şi balustradă de sprijin din loc în loc. Ba chiar e şi pietruit tot drumul, astfel încât urcuşul e de fapt o plimbare de seară. La Stâna Regală urca zilnic Regina Maria, ca să admire peisajul şi ca să facă ceva mişcare. De-asta şi e pietruit drumul până sus.

Sursa foto

2. Tot din categoria locurilor pe care trebuie să le cucereşti la pas e şi cetatea Poenari. “900 de trepte până sus”. Atâtea ne-a zis Bobby că sunt. N-a greşit decât cu vreo 580. Când am ajuns la semnul care indica 900 de trepte, aproape că am căzut psihic. Aproape. Am continuat urcuşul şi am ajuns primul, la mică distanţă în faţa Elenei. Acolo sus, unde vedeţi steagu, e cel mai înalt punct al cetăţii. Priveliştea îţi taie respiraţia. Pe bune. Nu se compară cu nimic. Dacă la Stâna Regală ai un munte în faţa ta, de la Poenari eşti pe munte.

3. La Castelul Huniazilor îmi doream de mult să ajung. Eram convins că e foarte mişto, părea foarte bine întreţinut. Şi chiar aşa şi e! Când am fost noi, era mai frig înăuntru decât afară. Şi afară era destul de frig.

Cum vă ziceam, castelul e mişto, dar mie cel mai mult mi-a plăcut că mi-a ieşit poza asta. Nu-i aşa că e foarte tare? 😀

4. Am vizitat Cula Duca de două ori până acum, anul trecut cu familia şi anul ăsta în Redescoperă 1. De fiecare dată m-a impresionat peisajul din zonă, cum numai în Regat vezi. Iar construcţia e un munte de istorie. Nu doar pentru că I.G. Duca a cumpărat-o de la nişte boieri din zonă, dar şi pentru că aici s-au filmat scene din Drumul oaselor şi Pintea Haiducul. Şi dacă vă mai spun şi că una dintre camere era preferata Reginei Maria, care venea des să se relaxeze alături de Duca, sper să vă faceţi timp pentru un drum până la Horezu.

5. Deşi am vizitat-o atunci când era încă un mare şantier, cetatea Alba Iulia e probabil cea mai frumoasă cetate din ţară. Costumele, caiii, întregul ritual prin care se schimbă garda, toate contribuie la frumuseţea locului. Şi piatra cubică! Da, piatra cubică perfect aliniată, care răsună sub potcoavele bidiviilor. Din ce-am înţeles, abia în 2012 o să fie gata cetatea din Alba Iulia şi atunci promit să mă mut la Maka un an.

6. Doru ne-a dus tot în Redescoperă 1 prin Cheile Cheii. Răzvan zicea atunci, şi avea mare dreptate, că e cel mai mişto loc #dinromania. Musai să vă uitaţi la clipul de mai sus. Ţin minte că am mers mult prin pădure şi tot aşteptam să ajungem undeva. Timp în care ne distram pe staţii. Dar şi când am ajuns…

7. Horezu e tot din categoria locurilor pe care le-am vizitat de mai multe ori. În Redescoperă 1 am fost cu toţii la olărit, la familia Pietraru. Şi chiar dacă eu n-am pus mâna pe lut, văzându-i pe toţi atât de entuziasmaţi a fost unul dintre cele mai mişto sentimente (asta, şi faptul că de acolo am plecat la Cula Duca :p). Dacă ajungeţi prin Horezu, musai să mergeţi şi în Olari, satul din care a pornit meşteşugul olăritului. Veţi vedea multe case împodobite cu farfurii.

Sursa foto

8. Am ajuns la Văliug căutând puţin internet, ca să putem posta pe bloguri. Şi am ajuns să facem poze cu lacul şi hidrobicicleta (da, era una singură, după cum se poate observa). Dacă mergeţi în zonă e obligatoriu să staţi la Gasthof Tirol. Iarna îţi dă senzaţia aia de cabană din Alpi.

9. După ce am vizitat Memorialul din Sighet, am ajuns la concluzia că e cel mai mare muzeu de istorie din ţara asta. Din păcate Muzeul de Istorie din Bucureşti e o glumă proastă pe lângă ce poţi vedea la Memorialul Durerii. Mi-a părut rău că n-am avut mai mult timp, poate o zi întreagă, poate două, să vedem toate obiectele expuse, să le studiem cu atenţie.

10. Putna. Pentru că e o listă, nu neapărat un top, Putna trebuia să fie aici. Nu pot să vă explic prea multe, acolo trebuie să te duci şi să simţi îmbinarea între istorie şi religie. Şi forţa pe care o are mănăstirea, respectul pe care îl impune cea mai frumoasă dintre mănăstirile ridicate de Ştefan. Dacă e un loc de pe lista asta în care trebuie să ajungeţi cel puţin o dată în viaţă, sigur e Putna.

Un top al destinaţiilor #dinromânia găsiţi aici, realizat la recomandările celor mai harnici dintre bloggerii participanţi.

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45si Muzeul National al Taranului Roman.