Când eram mic, tata avea nişte reviste de fotografie (dacă mă străduiesc puţin, le şi găsesc). Toate aveau poze cu baloane colorate, pe un cer de un albastru ireal. Nu ştiu de ce, dar mi-au rămas în cap imaginile alea şi le-am asociat cu bunăstarea. Eu credeam că aia e cea mai tare chestie din lume: să mergi în locul ăla în care se înalţă baloanele astea multicolore şi să le priveşti până se ridică suuuus de tot.

Abia acum câţiva ani am avut ocazia să vorbesc cu un proprietar de balon, la Peninsula. Am aflat atunci că nu e chiar o joacă cu baloane să ai o navă de-asta. Şi costă ceva mai mult decât o maşină. Dar probabil că merită.

Cel mai vechi festival de baloane cu aer cald este Gordon Bennett Cup, care există din 1906. Din păcate majoritatea acestor competiţii (sau demonstraţii) sunt în SUA, însă sunt câteva şi prin Europa, numai bune de urmărit. Foarte aproape de noi este un concurs din Ungaria, dar mai sunt şi prin Belgia, Olanda, Italia şi Franţa. Poate la un moment dat o să ajung să văd live. Şi poate o să iau cu mine revistele tatei.

Foto via