Acum ceva timp am avut ocazia să stau de vorbă cu cei de la TechSoup, cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. Proiectul pe care îl au ei în derulare în acest moment este Restart Romania, o platformă online care adună idei şi încearcă să găsească soluţii legate de lipsa transparenţei, a eficienţei şi  nerespectarea legii.

Până pe 23 septembrie (ora 00.01) puteţi adăuga idei. Aici le găsiţi pe cele înscrise deja. Cele mai bune 10 idei vor primi finanţare şi vor fi sprijinite astfel încât să fie implementate. Fără mari bătăi de cap.

Chestia asta se întâmplă în SUA de mai mulţi ani. Aşa au apărut Ushahidi, un site care mapează actele de violenţa şi zonele care au nevoie de ajutor umanitar şi SeeClickFix care raportează problemele de infrastructură din comunitate.

Mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă ar fi sprijinite mai multe iniţiative ca Let’s Do It, Romania. Sau ce-ar fi să ne luăm după modelul Trapster şi să semnalăm porţiunile de drum cu probleme (gropi, porţiuni neasfaltate). Sau să contribuim la lista poliţiştilor care iau şpagă cu zona în care activează. Sau cum ar fi ca TraficTube să aibă un proiect separat care să semnaleze neregulile din trafic şi chiar să se ia măsuri?

Toate chestiile astea pot fi implementate, pot fi aduse în faţa autorităţilor şi a societăţii civile. TechSoup are printre parteneri Ambasada SUA şi multe companii multinaţionale. 5 dintre proiectele alese vor primi câte 5000 de dolari pentru a implementa respectivele idei. Şi ăsta e doar începutul. Dacă aveţi idei mişto prin care putem schimba ceva, înscrieţi-le pe platformă şi le puteţi finisa pe parcurs.