Atunci când au apărut primele servicii de tip digital bank, avantajele propuse erau costuri zero, flexibilitate mai mare decât la băncile tradiționale, aplicații bine gândite pentru utilizatorii care sunt familiarizați cu mediul online.
Sigur că era o chestiune de timp până când băncile tradiționale veneau cu o propunere pentru acest tip de serviciu și fix asta s-a întâmplat. Grupul Internaţional Raiffeisen a lansat anul acesta Raiffeisen Digital Bank, o bancă 100% digitală, entitate separată de Raiffeisen Bank România, care oferă toate beneficiile unui fintech/digital bank, dar care are parte și de sprijinul unui grup important, cum e Raiffeisen.
Mi-au atras atenția adurile de pe Facebook și Instagram acum câteva luni, era o pagină nouă și asta m-a făcut curios. Ulterior am primit propunerea să testez serviciul. Ceea ce am și făcut.
Am descărcat aplicația și am creat un cont în vreo 10 minute, totul online, cu completarea unor date de bază. Am făcut o poză cu buletinul (doar pe față, ceea ce e o mică victorie, toate softurile de verificare cer poză și pe spate, un pas în plus care mă enervează mereu), am avut parte de verificarea facială și gata. Contul era deschis și cardul Visa Gold Virtual era în aplicație.
Beneficiile de bază ale includ: cost zero pentru administrarea contului, cost zero pentru transferuri, cost zero pentru mobile banking, cost zero pentru retrageri la ATM. Imediat după ce am primit confirmarea pentru emiterea cardului mi-a apărut opțiunea de a introduce cadrul în Google Wallet. Pe lângă asta, cardul are și tehnologia 3D Secure. Lucruri de bază în 2023, cum s-ar spune.
Ok, dar cum retragi e la ATM dacă nu ai decât un card virtual?
La fel ca la plățile contactless, există bancomate care au tehnologie NFC și care îți permit să retragi fără cardul fizic. De acolo (indiferent ce bancomat este) poți să retragi fără comisioane percepute de Raiffeisen Digital Bank. Nu există momentan nicio limită comunicată pentru retragerile fără comision, am citit cu atenție Terms&Conditions. Dar presupun că atragi atenția dacă încerci să scoți câteva zeci de mii de euro.
Un diferențiator pe care îl are Raiffeisen Digital Bank față de alte bănci digitale este funcționalitatea Pay&Rate. Lansată vara asta, funcția Pay&Rate îți propune să creeze o comunitate de utilizatori informați pe baza unui sistem de evaluări reale date de utilizatori. Adică se pot identifica comercianții care oferă servicii foarte bune și cei care nu fac treabă bună. Vezi că un magazin are 2-3 steluțe în baza recomandărilor date de câteva sute de utilizatori, parcă te gândești de două ori dacă să cumperi sau nu de acolo.
Ce nu am văzut în acest moment este funcția de top-up. Presupun că alimentarea contului se face prin transfer bancar direct din alte conturi pe care le aveți.
Promoția până la finalul lunii noiembrie
Raiffeisen Digital Bank are și o promoție interesantă până pe 30 noiembrie 2023. Primii 2000 de clienți eligibili care îți deschid un cont curent la Raiffeisen Digital Bank primesc 50% cashback la tranzacții online, în limita a 200 de lei.
Pentru a fi eligibil trebuie să deschideți contul și să plătiți cu cardul respectiv în cel puțin 3 tranzacții online în valoare de cel puțin 50 de lei fiecare (și cel puțin 400 de lei în total), apoi să evaluați comerciantul prin funcția Pay&Rate. După ce se încheie perioada respectivă puteți primi banii direct în cont, cum ziceam, până la 200 de lei, care e bonusul maxim.
La ce puteți folosi contul Raiffeisen Digital Bank
Răspunsul cel mai simplu e ”la orice”. Dar ca să vă dau câteva idei: ar putea fi un cont de economii de care să nu vă atingeți deloc. Fiind într-o aplicație diferită, eventual puteți să nu adăugați cardul virtual în Google Wallet și să-l utilizați ca depozit.
Sau puteți plăti transfera toate serviciile online pe acest card, astfel încât să nu fie vreo problemă cu celelalte carduri. Sau, din contră, să fie cardul uzual de plăți cu telefonul.
Sau puteți avea o sumă de bani de care să nu știe soția. Glumesc, nu ascundeți niciodată bani de soție!
Cele de mai sus nu sunt niște sfaturi financiare, că n-am ajuns la nivelul ăla. Mai ales cel cu soția, nu încercați să faceți asta acasă.
Informații suplimentare despre Raiffeisen Digital Bank găsiți aici.
Partea de Terms&Conditions e aici, dacă vreți să o studiați. Și chiar recomand să faceți asta cât mai des când bifați orice căsuță pentru vreun serviciu.
Articol sponsorizat
2 comentarii. Leave new
In plus, poti trimite bani fara probleme in Rusia din Raiffaisen, ca inca mai au operatiuni acolo.
Haraso 🙂