Sunt multe lucruri eronate în sistemul românesc de învăţământ, însă cred că unul din ele e fundamental greşit. Nu-mi dau seama ce-a fost în mintea ălora care au lăsat geografia şi istoria ca materii la alegere pentru examenele de capacitate (sau cum s-o mai numi acum) şi bacalaureat.

Daţi-mi voie să învinuiesc Ministerul Educaţiei pentru că eu nu ştiu acum geografia României. Să vă explic: în clasa a 4-a am studiat pentru prima oară Istoria şi Geografia statului în care ne aflăm. Mi-a plăcut mai mult istoria, am fost parcă şi la olimpiadă. La geografie m-am descurcat mai greu, dar tot am reţinut una-alta.

Mai târziu, în clasa a 8-a, am ales de la începutul anului să dau examenul de capacitate la istorie. Eu şi încă 2 ameţiţi într-o clasă de geografi, motiv pentru care profesoara de geografie alegea să ne trimită acasă la orele dumneaei. Ca să nu deranjăm poporul, ca să se pregătească copiii mai bine. Din păcate pentru restul clasei, proful de istorie nu alegea o metodă similară pentru orele de istorie. Şi tot chiulind motivat de la orele de geografie, am intrat la liceu cu cunoştinţe vagi despre Câmpia Română, Carpaţii Meridionali şi Subcarpaţii de curbură.

La liceu povestea s-a repetat, eu am dat la istorie şi iar am avut ocazia să sar peste orele de georgrafie. Iar de fiecare dată când mă întreba cineva chestii legate de câmpii şi munţi, răspundeam uşor jenat: ştiţi, eu am dat la istorie… La momentul respectiv n-aş fi renunţat pentru nimic în lume la libertate  (a se citi: chiul), însă acum parcă mi-aş dori să fi învăţat ceva mai multă geografie. Şi cred că sistemul e profund greşit întrucât ambele materii ar trebui să fie obligatorii. Nu văd de ce istoria şi geografia ar trebui să se excludă. La Bac, de pildă, n-am putut să dau Istoria şi Geografia României. Am fost nevoit să aleg între Filosofie, Matematică, Geografie generală sau alte materii tâmpite. Dar mi s-a refuzat dreptul de a susţine examen la Geografia României. Total stupid. La naiba, mai bine am renunţa la matematică!

La voi cum a fost? Aţi dat la istorie sau la geografie? Iar la cealaltă materie făceaţi orele sau vă trimiteau profesorii acasă?