Sunt multe lucruri eronate în sistemul românesc de învăţământ, însă cred că unul din ele e fundamental greşit. Nu-mi dau seama ce-a fost în mintea ălora care au lăsat geografia şi istoria ca materii la alegere pentru examenele de capacitate (sau cum s-o mai numi acum) şi bacalaureat.

Daţi-mi voie să învinuiesc Ministerul Educaţiei pentru că eu nu ştiu acum geografia României. Să vă explic: în clasa a 4-a am studiat pentru prima oară Istoria şi Geografia statului în care ne aflăm. Mi-a plăcut mai mult istoria, am fost parcă şi la olimpiadă. La geografie m-am descurcat mai greu, dar tot am reţinut una-alta.

Mai târziu, în clasa a 8-a, am ales de la începutul anului să dau examenul de capacitate la istorie. Eu şi încă 2 ameţiţi într-o clasă de geografi, motiv pentru care profesoara de geografie alegea să ne trimită acasă la orele dumneaei. Ca să nu deranjăm poporul, ca să se pregătească copiii mai bine. Din păcate pentru restul clasei, proful de istorie nu alegea o metodă similară pentru orele de istorie. Şi tot chiulind motivat de la orele de geografie, am intrat la liceu cu cunoştinţe vagi despre Câmpia Română, Carpaţii Meridionali şi Subcarpaţii de curbură.

La liceu povestea s-a repetat, eu am dat la istorie şi iar am avut ocazia să sar peste orele de georgrafie. Iar de fiecare dată când mă întreba cineva chestii legate de câmpii şi munţi, răspundeam uşor jenat: ştiţi, eu am dat la istorie… La momentul respectiv n-aş fi renunţat pentru nimic în lume la libertate  (a se citi: chiul), însă acum parcă mi-aş dori să fi învăţat ceva mai multă geografie. Şi cred că sistemul e profund greşit întrucât ambele materii ar trebui să fie obligatorii. Nu văd de ce istoria şi geografia ar trebui să se excludă. La Bac, de pildă, n-am putut să dau Istoria şi Geografia României. Am fost nevoit să aleg între Filosofie, Matematică, Geografie generală sau alte materii tâmpite. Dar mi s-a refuzat dreptul de a susţine examen la Geografia României. Total stupid. La naiba, mai bine am renunţa la matematică!

La voi cum a fost? Aţi dat la istorie sau la geografie? Iar la cealaltă materie făceaţi orele sau vă trimiteau profesorii acasă?

18 comentarii. Leave new

 • Am dat in ambele cazuri la istorie, insa faceam si geografia. Ce-i drept erau diferentieri intre elevii de la istorie si geografie, asa ca iti inteleg punctul de vedere. Din fericire ma descurc onorabil la geografie 😀

  Răspunde
 • Una din materiile alea tampite era si istoria universala :)) Eu asa am dat, mai stii ?

  Răspunde
 • Da, si eu am mers pe Istorie in ambele cazuri 😀 Mi s-a parut firesc ca daca am dat la Capacitate Istorie, sa dau si la Bac tot Istorie. Insa, niciodata nu am primit tratament special din cauza asta sau pentru ca mergeam la olimpiada la Istorie. Am facut Geografia in egala masura cu cei care dadeau la Geografie (ei erau majoritatea). Nici eu nu vad de ce Istoria si Geografia Romaniei se exclud, de ce una ar trebui sa fie mai importanta decat cealalta. Inca una dintre enigmele sistemului nostru de invatamant…

  Răspunde
 • Geografie all the way..dar nu am fost scutiti vreodata de cursurile de istorie. Chiar mult mai multa istorie ne era bagata in acele 100 de minute pe saptamana. Si de asta am ajuns sa am cunostinte sanatoase la ambele. Nu e musai sa te oblige Bacu sa le inveti ci mai curand profu’

  Răspunde
 • La capacitate am dat din istorie. Eram pregatit sa dau si din geografie, dar am ales istoria pentru ca mi-a placut mult mai mult.

  La bacalaureat am dat din ambele materii. Pentru ca ambii profesori erau varza atunci cand venea vorba sa-i faca pe elevi sa priceapa ceva, am invatat singur. Mai mult, profesorul de istorie imi spunea ca nu o sa-mi iau examenul. Tot semestrul 2 am auzit aceleasi cuvinte: „Degeaba vii la mine la ora, ca tot nu o sa scoti 5-ul”. Iti dai seama ce fata a facut cand a aflat ca am luat 9,55…

  Răspunde
 • Eu am dat si capacitatea si bacul la Geografie. Dar asta nu inseamna ca am chiulit de la orele de istorie. Am invatat ca si la celelalte materii.

  Răspunde
 • @hoinaru Dap. Pentru ca am dat Istoria Romanilor intr-a 8a.

  Răspunde
 • Cetateanu' Turmentat
  ianuarie 28, 2012 3:30 pm

  Eu am dat tot Istorie. Dar sa nu exlud geografia sau istoria, nu le-am invatat pe „niciunele”.

  Răspunde
 • Istorie la Capacitate şi Georgrafia României la BAC, deşi eram olimpică la istorie. Fix în ultimul an de liceu s-a schimbat profesoara, iar cel care a înlocuit-o nu avea nici cea mai mică treabă cu materia. În clasa a 8-a ne trimitea acasă profesoara la orele de Georgrafie, dar am recuperat temeinic în liceu. De data asta era o femeie severă, dar care preda în aşa fel încât pricepeai, ba chiar au ajuns să-mi placă ambele materii. Eu le-aş face pe amândouă obligatorii de s-ar putea. 🙂

  Răspunde
 • Alex, nu inteleg de ce trebuie sa fie altcineva de vina pentru ca tu ai chiulit, n-ai fost atent in timpul orelor sau n-ai invatat lectiile de geografia Romaniei.

  Răspunde
 • La fel am pățit și eu în gimnaziu cu geografia. Istoria rulz!

  Însă, din anul 2010 (cred) la bacalaureat se dă istoria obligatoriu la clasele de uman, iar a 3a probă poate fi geografie (ce am dat eu), economie, psihologie sau alte materii de profil.

  Răspunde
 • Totusi, de ce invinuiesti ministerul pentru ca, intr-a 8-a, profa voastra de geogra va trimitea acasa pe cei care nu dadeati capacitate la geografie? Si intr-a 12-a v-a trimis profa acasa?

  Răspunde
  • Ovidiu, e gresit sa permiti elevilor sa-si aleaga ceva intre istorie si geografie. La fel cum ni se baga pe gat Literatura Romana, e la fel de normal si util sa stim istoria si geografia. Si am dat si exemple de ce e gresita abordarea asta cu variante. Care sunt nelamuririle?

 • Alex, sa-ti povestesc atunci ca Ministerul Educatiei a avut o astfel de idee si initiativa (capacitate si bac obligatoriu si la istoria Ro, si la geografia Ro). Iar ministrul care a avut ideea (Virgil Petrescu), a platit cu capul.
  In 1999, sora-mea a dat capacitate: mate, romana, istorie si geografie. A fost singura generatie care a dat asa, din 2000 au lasat capacitatea la 3 materii, cu alegere intre istorie si geogra (cum ai prins si tu).
  Tot in 1999, eu am dat BAC. Trebuia sa dau obligatoriu mate, romana, limba straina, istoria Ro, geografia Ro + 1 materie generalista la alegere, dar FARA sa pot alege sport. As fi fost prima generatie care dadea bac la 6 materii, 7 probe, fara sport (in 99, nimeni n-a dat sport). Pana la urma, pentru generatia mea, geografia a fost scoasa, am dat 5 materii, 6 probe. Si se pare ca asa a ramas pana azi.
  De ce s-a intamplat asa? Pentru ca, dupa ce legea educatiei care prevedea cum am zis mai sus (si cum ai vrea si tu) a fost promulgata, elevii, parintii si profesorii au iesit in strada cu revendicarea „prea multe materii, mai scoateti din ele”. Protestele au avut loc in octombrie-noiembrie 1997, imi amintesc perfect lozinca „Ba Virgile, nu fii prost, bac la 7 n-are rost” si ca am ajuns la spital dupa demonstratii. In decembrie i-au luat capu lu’ ministru edicatiei si parlamentarii au facut o alta lege a educatiei.

  Deci, pentru „greseala” de a permite elevilor sa aleaga intre istorie si geografie se fac vinovati, elevii, parintii, profesorii si parlamentarii.

  Răspunde
 • Andrei Ardeleanu
  februarie 14, 2012 4:28 pm

  De exemplu, în Miercurea Ciuc una dintre profesoarele de geografie le predă cu mare poftă copiilor, le explică cu sârg și patos. Doar că, deh, limitată fiind, le spune denumirile formelor de relief și ale localităților doar în maghiară.
  Fun, nu-i așa?
  Du-te la BAC în alt oraș după o astfel de educație.
  Și la Istorie este la fel.
  Mulțumim politicienilor, vă urăm toate cele rele.

  Răspunde
 • filologie<mate-info(oameni de succes)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu