in Ciudatenii

Fără vreo legătură cu campania de lansare a serviciului FastPay, am aflat săptămân trecută răspunsul la o întrebare destul de veche: de ce unii comercianţi nu solicită codul PIN la plata cu cardul?

Poate că e o infomaţie banală pentru cei din domeniul bancar, însă eu nu ştiam până acum.

Din câte am înţeles, comercianţii care aleg să nu solicite codul PIN la tranzacţiile cu cardul îşi asumă riscurile. În cazul în care posesorul cardului solicită blocarea cardului şi există o plângere legată de o anumită tranzacţie, banca restituie banii clientului, în timp ce comerciantul suportă paguba.

Desigur, se presupune că există puţine astfel de plângeri. Mi-e greu, totuşi,  să înţeleg de ce n-ai vrea să ceri acel cod de 4 cifre pentru a elimina riscurile.

3 comentarii. Leave new

 • … pentru ca la multe tipuri de carduri iti cere o parola cand platesti online. la visa electron era optionala treaba cu parola pana acum cateva luni, pe urma, daca retin bine, se seta parola default numele de fata al mamei. cine iti afla datele astea iti poate afla si PIN-ul. in cazul visa parola se seteaza pe un site de-al lor, fara implicarea bancii de unde ai cardul.

  acum se intelege mai usor de ce nu e nevoie de PIN oricand la orice? 🙂

  Răspunde
 • Sunt o serie de lucruri tampite la noi ce ma enerveaza si ar fi o minune daca s-ar schimba!

  Ma enerveaza ca trebuie sa inmanez cardul la cumparaturi si altcineva sa il introduca in POS in loc sa am posibilitatea sa dau eu „swipe”, sa il bag in portofel si apoi sa introduc pin-ul.

  La fel, la bancomate – la noi trebuie sa introduci card-ul si pe perioada tranzactiei cardul ramane in bancomat – o tampenie. Eu vreau, precum in alte tari, sa dau swipe, sa bag cardul in buzunar, sa introduc pin-ul si apoi sa continui tranzactia.

  Legat de lipsa pin-ului… in SUA, de exemplu, cartile de credit (nu de debit) nu au pin – deloc. Tampenia apare la folosirea card-urilor de credit din US in RO! La noi POS-urile cer pin pentru astfel de carduri dar posesorul nu stie de existenta vreunui … a patit sora mea acum 3 ani.

  Răspunde
 • Tu ca esti mai evoluat, dar tataie care vine de la tara, fara pic de scoala si i-au bagat cardul cu pensia pe gat, ce sa faca? sa se uite la POS 2 ore?! 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu