in Contraste

Situaţie:

Undeva în centrul oraşului, aproape de ora prânzului, un ţigan între două vârste iese dintr-o curte cu o sticlă de bere pe jumătate goală şi pleacă alene spre colţul străzii. Poartă bermude albe şi o cămaşă la fel de albă cu mâneci scurte şi gulerul ridicat. Se opreşte la colţ, pune berea la umbră şi traversează spre curtea unui vecin.

În urma lui trec un bărbat şi o femeie, mai degrabă scunzi decât înalţi, cu multe pungi în mâini, cu şepci şi pantaloni scurţi. Deşi sunt îmbrăcaţi modest, nu par a fi oameni ai străzii. Aduc puţin cu oamenii pe care îi vezi în campinguri la mare şi ai zice că vin de la cumpărături. Unul din ei vede sticla de bere pusă la umbră pe treptele unui restaurant închis, o ia şi după o scurtă analiză începe să bea. Cei doi continuă drumul pasând sticla de la unul la celălalt.

În timpul ăsta, proprietarul de drept al sticlei iese din curtea vecinului, vede cum 2 cetăţeni se îndepărtează alene sorbind cu nesaţ din sticla lui de bere şi începe să înjure de la vreo 20 de metri:

– Bă, futu-ţi morţii mă-tii, de ce-ai luat berea de acolo?

Cei doi se opresc, se întorc şi sunt puţin debusolaţi. Erau convinşi că au găsit o sticlă de bere abandonată. Bălmăjesc ceva, în timp ce glasul ţiganului se aude tare, pe toate străzile din jur:

– Bă, tu mi-ai băut berea, de ce morţii mă-tii ai luat-o de acolo? Era berea mea! Dă-mi berea, bă, că te bat şi te las lat aici. Fii atent la mine că te bat, dă-mi berea, eu ce bere beau acum?

Sticla e deja gata, cei doi încearcă să-l îmbuneze pe proprietar. Femeia scoate un portofel din care pare să iasă o bancnotă de un leu. Vorbesc foarte încet, atât ea, cât şi bărbatul care are încă în mâini „arma crimei”. După un răspuns scurt, toţi trei pleacă spre birtul de la următorul colţ de stradă.

 

Dilema e următoarea: scena pe care am relatat-o vi se pare foarte amuzantă sau foarte tristă? Argumentaţi.

5 comentarii. Leave new

 • Trista. Argumentarea e de prisos.

  Răspunde
 • Pentru mine, fara doar si poate, evenimentul este unul trist. E trist pentru ca reprezinta o realitate destul de des intalnita. E trist pentru ca iti arata ca sunt oameni care ar fi dispusi sa bea dintr-o sticla gasita pe strada. E trist pentru ca iti arata ca sunt oameni dispusi sa sara la bataie pentru o jumatate de bere. E trist pentru ca iti arata oameni dispusi sa se impace, sa cada la o intelege DOAR la o bere.
  Nu, nu toata tara e asa, dar toata tara are asa imagini.

  Răspunde
 • Din perspectiva mea, situatia pare destul de amuzanta. Pana la urma ce era sa le zica in momentul in care i-a vazut cu berea lui in mana? „S-aveti pofta!”?
  Faptul ca omul s-a invoit la o alta bere cu tovarasii pe care putin mai devreme ii injura de mama focului dovedeste ca omul nu facea decat sa-si apare dreptul de-as umezi gâtlejul.
  De obicei situatiile triste nu corespund cu mersul la birt ci cu plecarea de acolo. Zic eu.

  Răspunde
 • asteptam ca cineva sa zica de faza asta ca e amuzanta, asa cum mi s-a parut si mie. se pare ca andreea e castigatoarea. desigur, numai oamenii cu simtul umorului (adica cei care au facut viteazu’) pot sa vada dincolo de „haoleo, ce trist” 😀

  Răspunde
 • „Dar tiganii sunt mai demni decat noi. Ca ne belesc.” Petre Tutea, intr-o discutie cu Marian Munteanu. 26 mai 1990.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu