Când m-am întors de la Oradea stâlpul de iluminat din faţa blocului nu mai funcţiona. Îl meşteriseră nişte cetăţeni care vreo 2 nopţi la rând au furat capacele de canal din zonă. Am intrat în casă, am pus mâna pe telefon şi am sunat la Luxten. Şi am sunat în fiecare zi de-atunci până când s-a rezolvat problema. Am stat, în total, vreo 5 minute la telefon cu operatorii de la dispecerat.

Tot la întoarcere am observat că erau arse majoritatea becurilor de pe scară aşa că i-am întrebat pe ai mei dacă au transmis problema administratorului. Deşi în general nu stau cu mâinile în sân când trebuie să rezolve ceva, părinţii mei au – uneori – momente de pasivitate, la fel ca toată naţia asta.

„- Păi ce, doar noi stăm în blocul ăsta? Să mai sune şi alţii!”

Ştiu că uneori avem tendinţa de a spune asta după ce ajungem la concluzia că ne luptăm singuri cu morile de vânt. Dar pasivitatea asta cumulată ne-a redus la tăcere. Să facă altul e mentalitatea care ne-a îngropat în ultimii 22 de ani. În lipsa unei autorităţi care să dicteze ce trebuie făcut, am ajuns să ne bucurăm de libertatea de a nu face nimic. Asistăm pasivi la tot felul de lucruri greşite fără să scoatem vreun cuvânt pentru că nici cei din jur nu spun nimic. E o nouă formă de dictatură, cea a tăcerii.

Dă vecinul petrecere şi muzica se aude tare în miez de noapte? Să sune altcineva la poliţie, că nu ne deranjează doar pe noi. A căzut curentul? Lasă, să mai sune şi alţii la Electrica, de ce să ne consumăm doar noi impulsurile telefonice? Se plătesc 5 lei pentru Arhiepiscopie la examenul auto? Să facă altcineva reclamaţie, doar nu suntem singurii în situaţia asta. Şi până la urmă a făcut cineva reclamaţie.

De cele mai multe ori nici nu e vorba de lucruri complicate. Înţeleg, parţial, de ce nu vrei să intervii într-o altercaţie pe stradă. Dar când e vorba de un serviciu public pe care îl plăteşti? Sau de o neregulă în sistem? Sau de un amărât de bec? De ce să aştepţi să rezolve alţii problemele comunităţii când poţi să le rezolvi singur? Problema cu siguranţă nu e doar a ta, însă este şi a ta.

2 comentarii. Leave new

  • Ai dreptate, dar nu cred ca e vorba de o dictatura a tacerii (stiu, suna bine, dar dictatura sau teroarea prin tacere era valabila/se practica pe timpul lui ceasca… si insemna, evident, altceva). Pe langa proastele obiceiuri de a-i lasa pe altii sa gandeasca/sa faca in locul nostru mostenite de pe vremurile cand chiar nu aveai dreptul sa gandesti, sa vorbesti, sa faci, etc… s-a adaugat in ultima vreme blazarea. Lucrurile nu se intampla spre bine, mai degraba spre rau si oamenii au obosit sa se lupte pentru toate cacatisurile, iar si iar, fara niciun rezultat. Nu e o scuza. E o constatare. Speranta in vremuri mai bune cred ca ar mai mobiliza putin masa apatica…

    Răspunde
  • Aparent, merg mult prea departe. Ce spuneti d.-voastra are corespondenta directa, in starea generala, total nesatisfacatoare a Ro. Pasivitatea, nu de putine ori, are o forma derivata PASIVITATEA ACTIVA, este acea care se rezuma, la multa vorbarie, inflatie de cuvinte.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu