Să zicem că ai găsit un job mişto, ai trecut prin tot procesul, ai ajuns la ofertă. Sau ţi-a făcut-o direct angajatorul. Cum procedezi mai departe? Pentru că lumea din jurul meu îşi tot schimbă locul de muncă, am observat o chestie interesantă. Nimeni nu se interesează pe bune despre angajator.

Toată lumea întreabă cunoscuţii cum e la locul X de muncă, nimeni nu pune accent pe chestiile nasoale. Dacă vrei să le afli, primul pas e să întrebi foştii angajaţi care sunt chestiile nasoale. “E bine”, “e mult de muncă” sunt nişte răspunsuri standard, pe care le dă toată lumea. Dar tu trebuie să ştii dacă viitorul angajator întârzie cu plata salariului, dacă angajaţii lucrează weekend de weekend, dacă se stă peste program până la 9 pentru că aşa stau toţi. Probleme adevărate pe care un fost angajat le ştie.

Dacă lucrezi în zona de comunicare sau online, e destul de simplu să găseşti printre cunoscuţi o persoană care a trecut prin agenţia respectivă (e o migraţie a forţei de muncă fantastică în domeniul ăsta). Dacă e vorba de un alt domeniu în care ai mai activat, e foarte posibil să ai pe cineva care să ştie pe cineva printre foştii colegi (poate ajută o căutare pe LinkedIn).

Pe lângă asta, ar trebui să dea de gândit şi ştiri care anunţă pierderea unor clienţi importanţi, plecarea multor oameni din companie şamd.

Lectură suplimentară: 1, 2, 3.