in Casual stuff

Ce întrebi când ai o ofertă de job?

Să zicem că ai găsit un job mişto, ai trecut prin tot procesul, ai ajuns la ofertă. Sau ţi-a făcut-o direct angajatorul. Cum procedezi mai departe? Pentru că lumea din jurul meu îşi tot schimbă locul de muncă, am observat o chestie interesantă. Nimeni nu se interesează pe bune despre angajator.

Toată lumea întreabă cunoscuţii cum e la locul X de muncă, nimeni nu pune accent pe chestiile nasoale. Dacă vrei să le afli, primul pas e să întrebi foştii angajaţi care sunt chestiile nasoale. „E bine”, „e mult de muncă” sunt nişte răspunsuri standard, pe care le dă toată lumea. Dar tu trebuie să ştii dacă viitorul angajator întârzie cu plata salariului, dacă angajaţii lucrează weekend de weekend, dacă se stă peste program până la 9 pentru că aşa stau toţi. Probleme adevărate pe care un fost angajat le ştie.

Dacă lucrezi în zona de comunicare sau online, e destul de simplu să găseşti printre cunoscuţi o persoană care a trecut prin agenţia respectivă (e o migraţie a forţei de muncă fantastică în domeniul ăsta). Dacă e vorba de un alt domeniu în care ai mai activat, e foarte posibil să ai pe cineva care să ştie pe cineva printre foştii colegi (poate ajută o căutare pe LinkedIn).

Pe lângă asta, ar trebui să dea de gândit şi ştiri care anunţă pierderea unor clienţi importanţi, plecarea multor oameni din companie şamd.

Lectură suplimentară: 1, 2, 3.

4 comentarii. Leave new

 • Depinde in ce pozitie te afli atunci cand primesti oferta. Daca esti somer si foamea iti atrofiaza stomacul de cateva luni, accepti orice fara nicio intrebare. Daca n-ai cutitul la os, e bine sa te interesezi despre viitorul sef, despre patron, poate cunosti oameni care au trecut pe acolo. Si e bine sa intrebi daca ora de venit la birou este 8 sau 10, daca prima de Craciun consta doar intr-un cozonac, despre concedii, daca salariile se dau la timp sau intarzie.

  Si acum imi dau seama ca toate intrebarile astea nu le pui angajatorului (sa fim serios, cineva va recunoaste ca salariul pentru august ti-l iei de Craciun), ci cunostintelor

  Răspunde
 • Ah, si-n caz ca job-ul e in departament de creatie (art / copy), chiar intrebi cu cine vei face echipa, pe ce conturi vei lucra (daca exista o impartire clara a conturilor), cum sunt fetele de la CS (nu ca aspect fizic)

  Răspunde
 • […] toate recomand aceste trei articole: – Joburi in online la inceput de 2013 (Vali Petcu aka zoso) – Ce intrebi cand ai o oferta de job? (Alex Ciuca aka Hoinaru) – Chintesenta zilei: bloggeri care isi cauta job (Cristian-China Birta aka […]

  Răspunde
 • Si nu uitati, primu lucru, trebuie sa va impreieteniti cu HR-u repede 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu