in Teatru

ideo_inscrieri

Anul trecut juriul de la Ideo Ideis anunţa că se doreşte desfiinţarea competiţiei propriu-zise, a concursului de teatru. Nu pentru că ar funcţiona ceva greşit acolo, nu pentru că s-ar fi născut discuţii, ci pentru că toată lumea prezentă la Alexandria ştie că sistemul de premiere era o convenţie deloc necesară. Vorba aia, nu e despre destinaţie, e despre călătoria în sine.

Tinerii care merg la festivalul ăla de teatru nu se înscriu pe o listă ca să vâneze o diplomă, toţi vor să înveţe cum e cu actoria. Şi repetă luni întregi înainte să ajungă la festival, îşi perfecţionează aptitudinile, fură meserie de la traineri. Iar spre final, când începe competiţia, dau tot ce au mai bun pentru că alea sunt „meciurile lor oficiale”. Dar n-o fac pentru premii, ci pentru că vor să exerseze în condiţii cât mai reale, în faţa unui public critic, de multe ori format tot din participanţi la festival.

Dacă până anul trecut exista o competiţie în care se dădeau nişte premii, ediţia a IX-a de Ideo Ideis aduce o „secţiune de teatru tânăr”, în cadrul căreia 9 trupe selectate de mentori (Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu) îşi vor putea prezenta spectacolele.

Anul acesta Ideo Ideis are loc între 18 şi 26 august, iar înscrierile trupelor de teatru se fac până pe 7 iunie. Alte detalii despre festival găsiţi pe site, eu abia aştept să vină luna august. La ediţia precedentă am ajuns în două reprize la Ideo, sper să se alinieze planetele şi să pot sta cât mai mult şi de data asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu