opincarie

Am fost acum câteva săptămâni pe la Horezu într-o excursie cu colegii de facultate. Eram deja a 4-a oară în zonă, ştiam pe dinafară obiectivele turistice, aşa că am avut timp să fiu atent la alte chestii. Zona e extrem de frumoasă, pe alocuri mai interesantă decât ce e în Transilvania. Pornind de la zona de olari, continuând cu zona Parcului Natural Cozia, valea Oltului etc. Ajungi repede şi la Sarmizegetusa (ambele), sunt şi mânăstiri, cule etc. Ai ce face.

Doar că turiştii sunt mult mai puţini decât dincolo de Carpaţi. Iar explicaţia e extrem de simplă: oltenii n-au nicio treabă cu turismul. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, regăţenii în general nu prea le au cu industria asta de hospitality. Cele mai multe locuri de cazare sunt naşpa. Cu greu găseşti câteva locuri în care arată decent şi nu laşi o avere.

De-a lungul timpului am stat prin toate locurile importante din Oltenia, uneori în mai multe rânduri. Dacă ai baftă ca locul să arate bine, ai ghinion de personal naşpa. Pentru că olteanul e deranjat dacă îl pui să facă ceva, el nu ştie cum e cu ospitalitatea. Asta în timp ce ardelenii şi chiar şi moldovenii îşi dau haina de pe ei. Ia şi o palincă din partea casei, ia şi nişte miere la pachet, să se simtă omul bine.

Altă problemă nasoală care e în Regat ţine de mâncare. Porţiile sunt extrem de mici. Te-ai săturat? Bine. Nu te-ai săturat? Nasol. Excepţie fac Pensiunea Sarmis şi încă câteva, în rest totul se dă cu parcimonie. În Ardeal porţiile sunt aşa mari încât abia reuşeşti să termini. Ca să nu mai zic de meniu şi talentul din bucătărie.

Deci da, e frumos în Oltenia, dar nu prea ştiu să se ajute singuri. Degeaba era foarte mişto omul ăsta din poza de mai sus. El face opinci, are vorbe meşteşugite, îi merg mâinile, dar dacă turiştii nu prea au condiţii bune aici? Plus că regăţenii cam caută civilizaţie când se plimbă, de-aia trec Carpaţii, că au şi ei case naşpa, nu le trebuie să mai vadă altele.

Dacă vă interesează ce se poate vizita pe acolo găsiţi un articol la KorinaMS.

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu