in Casual stuff

HMS-queen-elizabeth-and-HMS-prince-of-wales-at-sea-artist-impression_edit

Astăzi are loc botezul oficial pentru HMS Queen Elizabeth – cel mai mare portavion construit de englezi. Nava abia intră într-un top 10 mondial, primele 7 poziţii find ocupate de americani. Mă rog, asta nu înseamnă că toate cele 7 portavioane americane sunt pe mare, multe din ele au fost dezafectate.

HMS Queen Elizabeth poate să ducă până la 36 de avioane F-35 şi 4 elicoptere în acelaşi timp. Punţile adunate au 16.000 de metri pătraţi, cam 1700 de oameni vor lucra acolo, din care 1000 de soldaţi, iar toată jucăria cântăreşte cam 65.000 de tone.

Dar cea mai tare chestie vine abia acum: este atât de mare încât s-a făcut o aplicaţie de mobil pentru ca personalul să nu se rătăcească. Iar asta i-a scutit pe englezi de pierderi de 1,25 milioane de lire. Oamenii economisesc timp, ajung mai repede unde au nevoie, iar toată eficientizarea asta salvează nişte bani.

În caz că vă interesează şi alte detalii, găsiţi aici şi un infografic mişto. În poza de mai sus sunt simulări atât cu HMS Queen Elizabeth, cât şi cu HMS Prince of Wales (ambele vor fi operaţionale în 2020 şi se preconizează o durată de viaţă de 50 de ani).

Pentru pasionaţi, avem mai jos şi un clip, foarte impresionant cum arată efectivul complet în care va „circula” nava asta pe mări, cu vreo două fregate, un submarin şi alte nave adiţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu