in Casual stuff

Emoji: cum comunică noile generaţii

shutterstock_253257406_small

Colegii Andrei şi Alex s-au plâns recent de noua senzaţie din comunicare: emoji. Că unele sunt naşpa, că sunt desenate prost, că emoji nu e un limbaj care să completeze nimic, ba chiar complică lucrurile.

Din păcate pentru ei, emoji nu prea li se adresează deloc. Amândoi fac parte, ca şi mine, din generaţia care a crescut cu BRB, LOL, RTFLMAO şi alte prescurtări, iar mai apoi a trecut la :-J 😀 :-w şi aşa mai departe. Guess what, tinerii din ziua de azi habar n-au ce-i aia douăpuncteliniuţăj. Pentru că nu prea au mai prins Yahoo Messenger, nu mai stă nimeni pe acolo în afară de Andrei Crivăţ. Şi el e un mare nostalgic, altfel pleca de mult.

Generaţiile tinere s-au născut cu telefonul în mână. Şi, automat, cu emoji.

Pentru cei care au deschis televizoarele foarte târziu, nebunia asta cu emoji a început în Japonia, de unde s-a răspândit în toată lumea. Emoji înseamnă orice mic personaj desenat sau pozat care mai apoi este folosit în comunicare. 

În ultima vreme am auzit de tot mai mulţi preşcolari care au telefoane (of course!) şi comunică cu părinţii lor prin emoji, pentru că nu ştiu încă să scrie. Mi se pare incredibil ca la 4-5-6 ani să îţi dezvolţi abilităţile de comunicare atât de mult şi să creezi un limbaj comun cu părinţii. Pe termen lung cred că există un pericol real ca acest tip de comunicare să înlocuiască alfabetul. Generaţia noastră deja nu mai scrie aproape deloc de mână, având în orice moment un telefon sau o tabletă pe care să noteze lucruri, dacă prichindeii de azi se vor învăţa să comunice printr-un limbaj alternativ, poate că vor considera inutilă folosirea literelor.

Şi ca să vă demonstrez cât de avansată este comunicarea pe emoji la 4-5 ani, am făcut rost de câteva screenshoturi.

sa-i dai de mancare ursuletului

„Te pup, mami, să-i dai de mâncare ursuleţului”

tata bea bere eu nu am 18 ani

„Mama te pupă”
„Bei tu bere?!?”
„Şi eu te pup, mami”
„Tata bea bere, eu nu beau bere pentru că nu am 18 ani”
„Eu beau lapte”

traducere lunga

„Am ajuns acasă cu mama (bloc) eu ma uit la TV şi ne pregătim de citit şi somn”
„Tata e la filmări şi pregăteste ingredientele pentru bucătari”

„Eu şi mama mâncăm peşte azi”

Foto sus: Emoji via shutterstock

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu