in Casual stuff

Dani Otil_o'SCAR - Scoala Comerciala Austriaca din Romania

Am ajuns săptămâna trecută la un eveniment desfăşurat la Liceul Economic Kiriţescu mai mult din curiozitate. Niciodată, în cei 25 de ani de locuit în Militari, nu am auzit de vreun eveniment care să se petreacă acolo. Vorbim de un liceu economic în care se intră cu medii destul de mici, un liceu de cartier, şi ştim cu toţii că toată atenţia companiilor de orice fel este pe liceele fruntaşe. Cât timp eram în Şcoala Centrală au venit să ne vorbească oameni de la o mulţime de companii multinaţionale şi reprezentanţi ai unor universităţi din Franţa, Belgia şi Marea Britanie. Toate în căutare de tineri cu potenţial. Întotdeauna m-am întrebat ce se întâmplă cu cei care n-au ajuns la liceele alea bune şi care nu au parte de astfel de oportunităţi.

Pe de o parte mi se părea nedrept ca cineva să-şi rateze complet cariera doar pentru că nu a nimerit la un liceu de top, pe de altă parte mă întrebam de ce nu există alt tip de oportunităţi în astfel de licee. Ok, poate că nu eşti olimpic la română, deci n-o să ajungi Social Media Manager, dar sigur eşti bun la ceva, trebuie doar să-ţi cultivi aptitudinile respective. Dacă nu facem toţi ASEul şi nu devenim super-contabili nu înseamnă că nu putem fi super buni la ceva.

Cam asta le-au explicat şi reprezentanţii de la Şcoala Comercială Austriacă din România copiilor prezenţi la eveniment. Alături de ei a fost şi Dani Oţil, unul dintre ambasadorii proiectului. o’SCAR este un proiect educaţional de formare profesională dezvoltat de Ambasada Austriei – Secţia Comercială. Companiile partenere sunt BILLA, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, HUMANIC şi kika, iar scopul este să pregătească profesionişti în meseria asta de vânzător.

Proiectul pilot presupune înfiinţarea a 2 clase cu 56 de locuri în Colegiul Economic Kiriţescu, în care educaţia să fie atât teoretică, cât şi practică. Proiectul durează 3 ani, iar la final tinerii absolvenţi vor putea să intre în practică la una din companiile partenere. Sper că în felul ăsta vom avea nişte generaţii tinere de vânzători care vor avea habar cum să-şi facă treaba. Şi-apoi poate că astfel de programe se vor extinde şi în alte domenii, pentru că nu prea are sens să aşteptăm schimbarea din sistemul românesc de învăţământ, s-ar putea să nu vină niciodată. Nişte extra detalii aici.

1 comentariu. Leave new

  • Buna idee, insa mai intai trebuie sa te ajute cineva sa constientizezi care sunt acele aptitudini si sa te consilieze pe mai departe. Or, asa ceva in invatamantul romanesc nu exista.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu