Am un prieten cu care dezbat foarte des problema bacşişului. Când, cât şi cui ar trebui dat. Omul dă câţiva lei în plus doar atunci când situaţia o cere, de obicei când e la masă cu nişte oameni asupra cărora nu vrea să facă o impresie proastă. Dar în principiu refuză să lase bacşiş pentru că astfel i-ar încuraja pe patronii de restaurante să ofere salarii mici angajaţilor. Am auzit de multe ori justificarea asta, uneori de la oameni care, de fapt, sunt pur şi simplu foarte zgârciţi 🙂
Mi-am adus aminte de problema asta recent, când am primit un pachet şi cineva m-a întrebat de ce nu i-am lăsat ceva curierului.
Din punctul meu de vedere există două tipuri de situaţii: alea în care cineva face o muncă pentru care e plătit, fără să-mi aducă nimic în plus şi alea în care cineva îmi face un serviciu special. Fie că zâmbeşte la bancurile proaste pe care le spun la ora 2:00 într-un restaurant, fie că îmi aduce Cola doar cu 3 cuburi de gheaţă şi 2 felii de lămâie, fie că îmi cară un frigider ce trebuia adus doar până la scara blocului.
Un curier nu intră în categoria asta, omul aduce un plic sau un pachet, e plătit pentru asta, pleacă şi îşi vede de drum. La fel şi la chioşcul de ziare, nu văd de ce aş lăsa bani în plus pentru efortul vânzătorului de a lua un ziar dintr-un teanc şi a încasa câţiva lei.
Şi ar mai fi povestea cu fast-food-urile sau cu hypermarketurile. Din ce-am auzit, banii ăia nu ajung niciodată la angajaţi, aşa că tanti Nuţi nu are de ce să fie încântată dacă îi laşi 50 de bani acolo. Da, se adună şi dau cu plus la magazin, iar tu n-o să ai cu ce să-ţi deblochezi căruciorul data viitoare când vii la cumpărături!
Nu mă înţelegeţi greşit, las un 10% de bun simţ de fiecare dată când mi se prestează servicii extra, dar n-o să mă apuc să-i dau bani în plus instalatorului „să-şi ia şi el ceva” dacă mi-a cerut o anumită sumă.
Foto: Tips via shutterstock
2 comentarii. Leave new
Azi am fost la o terasă unde era o tânără tare simpatică și s-a oferit chiar să îmi zică ea ce bere este fără să mă „obosesc” să verific meniul. A fost atât de simpatică încât i-am lăsat bacșiș și mi-am zis că sigur mai vin acolo.
Salut Alex,
La mine treaba e simpla: in Suedia unde locuiesc acum nu se lasa bacsis si nici nu e asteptat sa lasi.
Cand merg la restaurant las bacsis in Romania daca consider ca servirea a fost OK, poate un 5-10RON maxim. Daca astept prea mult sau mi se pare ca nu sunt tratat corespunzator, cer plata cu cardul si fac pe prostul. De ceea ce zic cei de la masa cu mine nu imi pasa chiar deloc, indiferent cat de importanti sunt (pentru mine toti sunt egali): nu imi cumpar masina, nu-mi aleg nici telefonul si nici femeia de langa pe baza gusturilor altora.
Cred ca asa e cel mai simplu si mai corect. 🙂
Andrei