Ştiu că se vorbeşte de câţiva ani despre casele inteligente, dar mi se părea destul de departe momentul în care voi ajunge să şi folosesc aşa ceva. Mereu am avut impresia că astfel de echipamente sunt accesibile doar celor bogaţi, însă lucrurile nu stau deloc aşa.
De câteva săptămâni testez soluţia Orange Smart Home, un sistem prin care poţi controla de la distanţă tot ce se întâmplă în locuinţa ta. Momentan sistemul nu este disponibil pentru comercializare, însă nu mai e mult până la lansarea oficială. Deocamdată s-au făcut o serie de teste, 50 de clienţi Orange fiind aleşi să testeze sistemul şi să ofere feedback. Lor li s-au adăugat şi câţiva bloggeri.
Concret, ce presupune acest sistem Smart Home?
În pachetul de test am primit unitatea centrală (cutia neagră), o cameră web care are şi funcţia wireless, un senzor de mişcare, un senzor pentru uşă/fereastră, un senzor de inundaţie, o priză inteligentă şi un senzor de fum. Par mulţi senzori, pare totul foarte complicat, dar de fapt instalarea e destul de simplă.
Instalare
Primul pas este să introduci cartela SIM pe care va funcţiona conexiunea de internet de backup. Se conectează unitatea centrală la sursa de curent şi la conexiunea principală de internet, apoi se accesează un link (noi am intrat pe nişte linkuri de test, deci nu sunt relevante adresele). Îţi faci un cont şi aştepţi ca unitatea centrală să-ţi fie recunoscută de interfaţa web. Durează vreo 10 secunde, apoi primeşti mesaj că poţi adăuga dispozitive noi. Selectezi dispozitivul, îl apropii de unitatea centrală, apoi primeşti mesaj că s-a conectat şi asta e tot. Îl poţi pune oriunde prin casă.
Ca să ai o evidenţă clară privind senzorii, poţi să împarţi senzorii pe camere. Să zicem că ai senzor de inundaţie atât în bucătărie, cât şi în baie, informaţia asta o să-ţi apară în interfaţă. Cu camera video n-am reuşit din prima, dar a fost o problemă de la routerul meu, după ce am rezolvat-o a fost totul ok.
După ce ai terminat de configurat senzorii, poţi instala aplicaţia de iOs sau Android (momentan nu sunt disponibile linkuri nici aici). Acolo o să ai toate informaţiile privind senzorii tăi + imagini live din camera video şi un istoric al alertelor. Tot de acolo setezi şi momentele în care pleci de acasă, astfel ca senzorii să se comporte diferit (mai multe foto în galeria de mai jos).
Utilizare
Senzorii de mişcare, de fum şi de inundaţie oferă şi informaţii privind temperatura, iar senzorul de mişcare arată care e gradul de luminozitate din cameră.
Eu m-am obişnuit foarte repede cu sistemul, îţi dă un confort psihic atunci când pleci de-acasă. Ştii că dacă cumva se deschide uşa vei primi instantaneu mesaj prin SMS şi email (am verificat de 100 de ori). Şi nu exagerez când spun asta 😀 Cred că s-au uitat cam ciudat vecinii la mine în ziua de Ajun, când toată lumea împodobea bradul şi eu deschideam şi închideam uşa de la intrare la nesfârşit. Am testat, senzorul de uşă merge ireproşabil.
Practic, asta e gândit să facă sistemul: dacă s-a spart o ţeavă şi se strânge 1 cm de apă în baie afli imediat, aşa că ai timp să suni la instalator/vecin/administrator să oprească apa, dacă e fum se declanşează senzorul şi te anunţă, dacă a sărit pisica pe clanţă şi a intrat în dormitor o să te anunţe senzorul de mişcare. Măcar să fii pregătit psihic atunci când ajungi acasă.
Cu priza inteligentă n-am ştiut ce să fac, aşa că i-am găsit o întrebuinţare de sezon: pornim instalaţia de brad din aplicaţie 😀
Momentan n-am ajuns să testez partea de scenarii, dar mai am ceva timp la dispoziţie cu Orange Smart Home, aşa că o să revin pe la sfârşitul lunii cu concluziile. La prima vedere pare că o să mă despart foarte greu de sistemul ăsta.
1 comentariu. Leave new
Tare initiativa de la Orange. Sa vedem la ce pret vor scoate abonamentul 😀
Ceva funny pe tema smart home-urilor:
https://www.youtube.com/watch?v=_CQA3X-qNgA
Finalul face toata reclama: And the only one with access IS ME! :))