netflix_vod

Mi-am făcut şi eu cont pe Netflix, am stat vreo 2 ore să-l setez pe televizor sau pe blu-ray player (ambele sunt Sony, n-a mers pe niciunul), apoi am început să citesc ce-a scris lumea pe subiect. Mulţi oameni dezamăgiţi de conţinut. Că sunt prea puţine seriale, că nu sunt cele mai noi sezoane, că filmele sunt proaste. Dacă lucram la Netflix, ăsta era momentul în care făceam o criză de nervi şi începeam să strig la toţi aceşti comentatori: BĂĂĂĂ! N-ai plătit niciun cent! Nu te obligă nimeni să păstrezi abonamentul după luna asta gratuită!

Dar nu ăsta o să fie principalul motiv pentru care momentan n-o să prindă Netflix. Nici măcar problema cu titrările n-o să fie cel mai mare impediment (probabil că asta se va rezolva în câteva luni). Buba cea mare ţine de serialele pe care le urmăresc românii, şi care sunt împărţite pe mai multe platforme online (iar unele nu se găsesc deloc online legal).

Chiar dacă n-ar exista nicio restricţie de copyright pe Netflix şi am avea la dispoziţie tot conţinutul din US, tot n-am putea vedea cu un singur abonament Game of Thrones, True Detective, Silicon Valley sau chestii mai vechi precum The Sopranos, Entourage, The Newsroom, Boardwalk Empire etc. Pentru asta vă trebuie abonament la HBO Go, că sunt serialele lor.

Apoi, poate că vrei să vezi 11.22.63, o mini-serie despre un tip care călătoreşte în trecut ca să împiedice asasinarea lui Kennedy. E doar pe Hulu, e serial produs de ei. Sau poate eşti fan Top Gear şi vrei să vezi noul show al lui Jeremy Clarkson, de pe Amazon, trebuie alt abonament şi acolo. Şi de unde erau doar 10 euro pe lună, ajungi la vreo 50 de euro pe lună pentru toate abonamentele astea. Merită? Habar n-am, fiecare îşi face calculele lui.

Cam 40% dintre americani au abonament la unul dintre aceste servicii. 30% au abonament la un singur serviciu, 10% au abonament la două servicii de streaming şi doar 2,6% au 3 astfel de abonamente (sursa). Să mai zic şi de Voyo, See Now şi alte chestii româneşti?

Şi-atunci de ce e aşa mare zarvă cu venirea Netflix? Se pare că ei sunt singurii care au reuşit să-i facă pe americani (şi nu doar pe ei) să dea bani pe streaming. După cum puteţi vedea, au cotă de piaţă de două ori mai mare decât Amazon şi Hulu (serviciul plătit) la un loc.

statista_hulu_netflix

Un abonament Netflix probabil că va fi foarte bun pentru a descoperi seriale noi şi a le viziona fără bătăi de cap. Eu am văzut mai devreme câteva minute din Peaky Blinders şi mi se pare interesant. Odată ce vor avea şi titrări în română, o să le dau acces şi părinţilor mei şi probabil că după vreo 3 luni şi ceva tata o să-mi spună că s-a plictisit, că a văzut tot ce era pe acolo şi că vrea ceva nou. Moment în care o să ridic din umeri, că deja e la zi cu toate serialele posibile.

Ştiu că la prima vedere e o super veste venirea Netflix în România, dar hai să fim puţin mai rezervaţi, nu e ca şi cum oamenii stăteau cu cardul în mână şi aşteptau să vină cineva să le ia banii pe nişte seriale şi câteva zeci de filme. În bula asta a noastră e un pas important, dar să bage episoade din Las Fierbinţi, să scoată restricţia pe Home Alone şi abia apoi mai vorbim de succes.