kuvva_1680x1050

Ca să-l parafrazez pe celebrul Celentano: Ăştia suntem, asta este. 

Antreprenorii, tinerii destupaţi la cap din multinaţionale, ăia plimbaţi prin străinătate, cei care câştigă 1000 de euro pe lună sau peste, cei care consumă, cumpără apartamente, se zbat, stau o oră în trafic spre Pipera şi o oră la întoarcerea spre casă, cei care îşi dau copiii la grădiniţe private şi se gândesc cu groază la ce şcoală trebuie să aleagă, cei care duc coşul de cumpărături la locul lui, care nu parchează aiurea pe locurile persoanelor cu handicap, care plătesc facturile la timp şi caută un viitor mai bun într-o Românie mai civilizată. Ei sunt cei care au votat USR, cam ăsta e procentul lor, 10%.

În cifre absolute (dacă îi punem şi pe cei 50% care nu au votat) cam unul din 20 de români înţelege că schimbarea începe cu el, cam 1 din 20 de români vrea să facă ceva ca să nu mai trăiască într-o ţară fără autostrăzi, cam 1 din 20 de români vrea oameni noi la conducere. Ceilalţi aşteaptă să li se dea, consideră că e suficient să plătească taxe Statului, pentru ca mai apoi Statul să se ocupe de tot ce e nevoie, sunt nemulţumiţi de starea în care e ţara asta dar nu fac legătura cu ce-au furat hoţii care ne-au condus 25 de ani.

Cel mai prost a ieşit pentru PNL, care e un partid mort, fără perspective. În momentul ăsta a rămas doar un brand, creat de Brătieni şi tocat în ultimii 26 de ani de diverşi incompetenţi şi ticăloşi.

Poate o să-l ia altcineva şi o să dea mesaje electorale cu sigla partidului, dar numai brandul a rămas de el. Cam ca la Nokia aşa, îl vinzi sau îl cesionezi unei companii şi scot unii telefoane sub marca aia, dar fără mari speranţe reale.

Şi ştiu că e lejer să dai vina pe Alina Gorghiu cu videoclipurile ei penibile, dar scorul scos acum de PNL nu e doar opera ei. La fel de vinovat e Crin Antonescu, tembelul care a crezut că iese preşedinte dacă se aliază cu PSD-ul. Acolo a pierdut PNL cel puţin 10 procente. Electoratul ăla tradiţional de dreapta, care nu iartă şi nu uită. Acolo s-a născut vorba aia cu PSD şi PNL aceeaşi mizerie. Nu poţi să te dai cu socialiştii şi apoi să întorci armele, că ajungi un partid de buzunar, ceea ce se şi întâmplă acum.

Cred că e util să avem reprezentanţi USR în Parlament, la fel cum cred şi că ar fi util să intre PMP-ul în Parlament şi să-i hărţuiască fără oprire din Opoziţie pe cei din PSD. Cu toate astea, cifrele nu lasă loc de mai mult, pâinea şi cuţitul sunt la socialişti. 

Şi ca să închei într-o notă optimistă, nu ne rămâne decât să aşteptăm următoarele alegeri şi să muncim la creşterea acestui procent. Să fie măcar 3 din 20 de oameni ca noi, sau poate mai mulţi. Să-i convingem să se schimbe şi să producă schimbare la rândul lor.