În piaţă se vorbeşte tot mai des despre succesul pe care începe să-l aibă Mona Segall la Antena 1, asta după ce Chefi la cuţite a reuşit să acapareze zilele de luni şi marţi. Pagina de Media anunţă o nouă emisiune de karaoke ce va fi prezentată de Liviu Vârciu şi care va ataca ziua de miercuri. Nu-i dau mari şanse de reuşită, mai ales că ProTV a pus mâna pe ziua de miercuri cu Las Fierbinţi şi Atletico Textila. 

Însă e foarte clar că dominaţia autoritară a grupului Pro s-a încheiat. Momentan nu mai există un număr 1 detaşat, poziţia e împărţită de la o seară la alta de Antenă, Pro şi Kanal D.

Dacă vă uitaţi pe audienţe veţi vedea că Antena a început să câştige inclusiv pe comercial, acolo unde în mod normal conducea mai mereu ProTV. 

Deci ce s-a întâmplat? A pierdut ProTV prima poziţie sau a câştigat-o Mona Segall? Aş zice că prima variantă e cea corectă. Schimbarea (repetată a) MasterChefilor, chix-ul Supravieţuitorul şi lipsa unui alt show care să rupă (inclusiv în Prime Access) pe lângă binomul ce alternează, Românii au Talent / Vocea României, au erodat poziţia postului din Pache.

Ar mai fi şi o problemă de inconstanţă legată de program, chestie care a apărut în ultimii 2 ani. Lucrurile au devenit mult mai dinamice în programul ProTV, cu mutări de orar de la o săptămână la alta şi chiar de pe o zi pe alta. Efectiv ajungi să nu mai ştii când poţi să-ţi vezi emisiunea preferată. E o abordare pragmatică, dar care afectează brandul pe termen lung. Master Chef n-a performat şi a ajuns la miez de noapte, însă i-a luat locul o emisiune care nu reuşeşte să depăşească Chefi la cuţite. Chiar şi cu multitudinea de vedete nouăzeciste Uite cine dansează nu impresionează. Părerea mea e că cele 2 zile sunt pierdute, iar combinaţia Chefilor + Mona Segall a reuşit să construiască un produs de standarde ProTV la Antena 1. E surprinzător, dar adevărat. 

Dacă mai adăugăm la asta şi faptul că Generaţia PRO a crescut şi se uită tot mai puţin la TV, avem tabloul complet care explică situaţia de acum. Avem în faţă ani interesanţi, mai ales că nu sunt convins că Antena 1 poate ţine pasul din punct de vedere financiar.