Una dintre cele mai interesante chestii care mi-au atras atenţia în Belgia ţine de clădirile aflate în renovare. Am văzut atât în Bruxelles, cât şi în Brugge, Gent sau Ostend aceeaşi situaţie: case demolate, din care rămăsese în picioare doar faţada şi pe care se construia la loc.

Habar n-am ce zice legea belgiană în cazurile astea, ce fel de clădiri sunt protejate, însă din ce-mi dau seama autorităţile tratează problema cam aşa:

– Sigur, domnule Fritz, puteţi să demolaţi casa aceea şubredă, construită la 1680, însă va trebui să păstraţi faţada originală şi să folosiţi aceleaşi dimensiuni ale clădirii originale.

Nu sunt convins că îi obligă să lucreze şi după aceleaşi planuri, dar nici nu m-ar mira.

În timpul ăsta casele din centrul Bucureştiului cad pe capete, de obicei pe motiv că „erau vechi şi şubrede”. 

3 comentarii. Leave new

  • Se practica si in Bucuresti chestia asta. De exemplu la gura de metrou de la statia de metrou Universitate (iesirea de pe Magheru) si mai era o cladire in centrul vechi, langa Spiru Haret. Nu cunosc exact dedesubturile legislative, dar mi se pare o solutie de compromis intre a incerca sa renovezi o casa foarte veche care nu poate fi folosita nici ca locuinta nici ca birou fara a baga sume uriase de bani si a construi ceva nou.

    Răspunde
    • E clar că sumele sunt mult mai mari, dar la noi se întâmplă prea rar chestia asta, la belgieni am văzut numai astfel de cazuri. Şi am numărat vreo 8.

  • O astfel de „casa” troneaza de vreo 7 ani si in Palma (Mallorca) cu zidurile exterioare intacte si interiorul eliminat complet.
    E fix in fata primariei din Palma si cel mai probabil cine vrea s-o renoveze e obligat sa pastreze fatada intacta. Nu cred c-o sa fie obligat sa lucreze dupa vechile planuri, dar e musai sa pastreze aceeasi fatada.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu