Am urmărit cu stupoare toată povestea cu referendumul din cadrul USR. Şi nu pentru că e aberant să întrebi tot partidul dacă să te dai cu părerea pe o problemă sau nu, ci pentru că subiectul ăsta a ajuns la un nivel de expunere de-a dreptul impresionant. Cineva a reuşit să tragă diverse sfori şi să pună pe agenda publică drepturile homosexualilor din România într-un moment în care nimănui nu-i păsa de asta.

Serios, hai să ne întoarcem în timp. Acum 3 ani subiectul ăsta nu exista. Exceptând anuala paradă gay care deranja 7 pensionari şi 12 şomeri, nimeni n-ar fi ridicat un deget pentru această minoritate sexuală. Efectiv nu era absolut nicio ameninţare. În eventualitatea puţin probabilă (ca la avioane) în care un parlamentar ar fi depus un proiect de lege pentru drepturile homosexualilor, cine credeţi că ar fi votat în favoarea lui? Senatorii şi deputaţii care pupă cruciuliţe? Sau dacă s-ar fi propus un referendum pentru acordarea acestor drepturi chiar credeţi că s-ar fi deplasat românii să voteze? Pe bune. 10% cel mult şi asta dacă nu era vreme de grătar şi nu jucau nici naţionala, nici Simona Halep în ziua aia.

Poporul român n-ar ridica niciun deget pentru nicio minoritate, cum să se deplaseze la urne? Iar parlamentarii sunt suficient de deştepţi încât să înţeleagă că grosul voturilor vine de la sat, şi ruralul românesc încă e tradiţionalist până în măduva oaselor.

Însă nişte băieţi s-au gândit că asta e o problemă gravă, că homosexualii vor să ne fure bunăstarea şi că trebuie opriţi. Aşa că au strâns 3 milioane de semnături, au făcut scandal, au pus povestea asta pe agenda publică. Ba chiar au venit şi cu nişte propuneri aberante, ca să înfurie populaţia. Au reuşit să enerveze, au promovat câteva idei absolut tembele.

Hipsterul care mai ieri se pişa pe el de vot acum parcă n-ar sta cu mâinile în sân, că nu prea e ok, se limitează nişte drepturi. Şi de unde situaţia era foarte clară, acum parcă văd că o să iasă fix pe dos. Adică nu doar că referendumul nu va stabili nicio familie tradiţională, dar rezultatul va deveni o bază cu ajutorul căreia minoritatea respectivă va obţine, până la urmă, drepturile pe care şi le dorea.

Dacă se întâmplă asta, eu aş vrea să aflu cine a propus mai exact povestea cu familia tradiţională şi semnăturile. Nu m-ar mira să aflăm că demersul CpF a fost cea mai tare campanie de guerilla marketing din istorie. Ar putea fi o coincidenţă, ar putea fi.