Cezar Mario Popescu a descoperit acum câţiva ani o serie de 8500 de fotografii epocă, realizate în anii ’30-’40 de Costică Acsinte, un fotograf din Slobozia.

Radu Jude (Aferim!, Toată lumea din familia noastră) a văzut fotografiile, a selectat vreo 500 din ele şi le-a transformat într-un film documentar experiment. A adăugat fragmente citite din jurnalul lui Emil Dorian, un medic evreu cunoscut pentru poezia şi proza din perioada inter şi postbelică. Pe lângă fragmentele de jurnal, a adăugat şi diferite discursuri rostite de Carol al II-lea sau Mareşalul Antonescu, precum şi discursuri de propagandă şi cântece legionare din arhivele radiodifuziunii române.

A ieşit o poveste cutremurătoare despre perioada legionară şi cea a războiului din perspectiva evreilor. Practic, o parte din istoria Holocaustului în România. 

În timp ce în fundal Radu Jude citeşte consemnările din jurnalul lui Dorian, pe ecran se succed nişte fotografii care spun o poveste total diferită. Pe de-o parte avem evreii care nu ştiau exact ce-i aşteaptă în ziua următoare, care se luptau să supravieţuiască unui regim ostil, pe de altă parte avem imagini cu nişte oameni care se luptau să supravieţuiască în sărăcie şi mizerie. 

Excelentă îmbinarea dintre cele două drame întinse pe parcursul mai multor ani, cea a oamenilor simpli din Slobozia şi cea a evreilor din Bucureşti (fiecare fiind doar reprezentanţi ai întregii ţări).

Unele scene sunt atât de bine construite prin sunet şi text, încât nici nu realizezi că n-ai văzut un film cu actori şi decoruri, ci doar nişte fotografii sugestive. Momentele în care e povestit bombardamentul american asupra Bucureştiului mi s-au părut mai intense şi mai clare din punct de vedere vizual decât recent vizionatul Dunkirk. 

E clar un film pe care merită să-l vedeţi, fie şi ca experiment cinematografic. Nu durează mai mult de o oră şi un pic şi e posibil să vă placă extrem de mult.

Pentru mine a fost un reality check legat de o epocă pe care o vedeam într-o manieră mult mai romanţată, deşi ştiam ce au însemnat dictatura carlistă şi perioada legionară între cele două războaie. 

Ţara Moartă e din 25 august în cinematografe şi vă recomand să vă grăbiţi să-l vedeţi, nu se ştie cât o să reziste pe marile ecrane, şi nici nu e genul de film pe care să-l cumpere ProTV-ul.

Trailer: