Mi-am luat maşina fix înainte de Crăciun. Ceea ce în teorie e foarte frumos, că e luna cadourilor şi ce-i mai tare pe lumea asta decât să-ţi aducă Moşul o maşină?

Ceea ce nu-ţi spune nimeni la combinaţia asta Crăciun-maşină e că toate cheltuielile tale se vor nimeri întotdeauna în luna decembrie. Ştiţi, luna aia în care se presupune că faci cadouri, că pleci în locuri frumoase de Revelion, că îţi cumperi #celecuvenite pentru masa de sărbători şi pozele de Instagram. Eh, fix în luna aia eu am de luat poliţa RCA în fiecare an şi de făcut ITP-ul din 2 în 2 ani. Ba chiar şi rovinieta tot în decembrie expira până acum ceva timp, când m-am trezit şi am schimbat ciclul.

Cheltuielile astea se adună, iar la modul în care fluctuează preţurile după cum ies ordonanţele de la guvern, te cam fac să priveşti cu îngrijorare finalul de an. Eu mi-am salvat datele Hoimobilului în contul eMAG şi cu câteva săptămâni înainte de expirare fac nişte simulări ca să mă pregătesc sufleteşte. Partea bună e că se rezolvă totul din câteva clickuri odată ce le-ai completat, ba chiar primeşti şi notificare atunci când îţi expiră asigurarea.

Momentan preţurile sunt mult mai mici decât în alţi ani, am făcut recent o simulare pe platforma eMAG şi am ajuns la un cost cu 50% mai mic decât anul trecut. E vorba de acel plafon maxim care a fost impus de autorităţi.

Totuşi, nu cred că asta e soluţia cea mai bună, pentru că scopul final nu e să ai un cost cât mai mic, ci cât mai puţini şoferi nemulţumiţi de despăgubirile oferite. Dar pentru asta e nevoie să dispară cele câteva companii de asigurare care dădeau ţepe pe bandă rulantă, e nevoie de o lege care să treacă RCA-ul pe şofer, nu pe autoturism, poate chiar şi acel sistem de asigurare a maşinii proprii, despre care s-a tot vorbit atâţia ani. Mă rog, asta n-o să se întâmple prea curând, că ar echivala cu dispariţia CASCO-ului, dar putem spera la mai bine.