Am urmărit aseară prima ediţie din Fort Boyard, noul pariu pe care îl face ProTV toamna asta. Este emisiunea-vedetă pentru ei în acest sezon, iar din ceea ce am văzut ieri cred că sunt toate şansele să aibă parte de mult succes şi viaţă lungă pe sticlă (LED?).

Înainte de toate, puţin context.

Fort Boyard e o emisiune apărută în Franţa în 1990, ce se filmează la fortul cu acelaşi nume, din Oceanul Atlantic. Construcţia datează din 1857, a fost începută la ordinul lui Napoleon şi e situată în largul coastei franceze, cam în dreptul oraşului Rochefort, de care aţi mai auzit prin „Cei trei muschetari” pentru că apărea Contele cu acelaşi nume. Emisiunea s-a difuzat din 1990 până azi fără pauză în Franţa, a ajuns până acum în 34 de ţări, însă în multe din ele nu prea a prins. Suedia, Slovacia, Maroc şi Cehia sunt ţările în care se difuzează în acest moment Fort Boyard, însă la ultimele 3 e vorba de sezoane destul de recent începute. Dacă studiem puţin anii de difuzare, Fort Boyard a fost la modă pe la finalul anilor ’90 – începutul anilor 2000, în special în ţările francofile. În SUA şi UK formatul n-a prins, ba mai mult, SUA şi Italia sunt singurele 2 ţări care au făcut un pilot şi nici măcar n-au mai difuzat episodul.

În România emisiunea franţuzească a fost difuzată pe TVR 2 (dacă nu mă înşel) pe la mijlocul anilor ’90 şi arăta absolut fabulos la vremea aia. Ţin minte că nimic nu mă captiva mai tare, aş fi putut urmări ore întregi probele respective. Dacă vreţi să vedeţi emisiuni mai vechi, le găsiţi pe Youtube, inclusiv pe prima. De remarcat că Passe-Partout și Passe-Temps sunt cei originali, de-aia nici nu vorbesc deloc. Oamenii ăştia au participat la o grămadă din cele 152 de sezoane ale showului, cred că pentru ei este cel mai boring job de pe planetă.

Cred că Fort Boyard va fi un succes din ce-am văzut până acum. Probele sunt la fel de incitante cum mi le aminteam, Pro a ales să meargă din nou pe mâna vedetelor, iar ritmul este unul foarte bun per ansamblu. Probabil au învăţat ceva din eşecul Supravieţuitorul, când s-a lungit prea mult emisiunea cu poveşti şi au mers pe formatul cu oameni obişnuiţi. Românii s-au cam obişnuit să urmărească vedete, fie că sunt create de TV sau de Youtube.

În plus, Marius Manole (în rolul lui Pere Fouras) e exact ce trebuie, însă nu prea mi se pare potrivit Octavian Strunilă, nu cred că e genul lui de emisiune. 

Încă n-au apărut ratingurile, însă aş putea să pariez că vor urma victorii pe linie pentru ProTV, la toate episoadele. Păreri?

Later edit: au venit şi audienţele, am avut dreptate, pentru moment.

PRO TV a fost lider de audiență pe toate categoriile de public, obținând la nivelul publicului comercial, cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani, a obținut 10.9 puncte de rating și 24.7% share, spre deosebire de postul clasat pe locul doi, care a obținut 8.5 puncte de rating și 19.2% share. În minutul de aur de la 20:54, aventurile din Fort Boyard au fost urmărite de aproximativ 1.8 milioane de telespectatori.

6 comentarii. Leave new

  • Nu cred ca o sa fie un succes dar sper sa ma insel. In general acel public amator de continut de calitate nu prea se mai uita la TV. Daca ne uitam cu ce tip de continut e inundata piata media in ultimi 10-15 e greu de crezut. Asa a fost si anul trecut cu Supravietuitorul care a fost o productie foarte scumpa cu mult peste tot ce se face la noi si nu a avut succes.

    Daca nu ma insel la sfarsitul anilor 90 PRO TV a difuzat emisiunea nu TVR 2, poate o fi dat si TVR dar de PRO TV stiu sigur.

    Totusi trebuie apreciat ca PRO TV risca si incearca sa aduca continut de calitate intr-o piata invadata de productii de duzina.

    Răspunde
    • Degeaba se chinuie Pro sa aduca toate astea daca publicul prefera mireasa pentru fiul meu si capatos.

    • Da, nu ştiu ce să zic. Văd că au apărut audienţele primei emisiuni şi a cam rupt. Dar rămâne de văzut cum o să meargă celelalte, la prima ediţie e normal să fie interesul mare.

    • Publicul roman e iubitor de cancan, cearta, scandal, nu de competitie. Din cauza asta au succes la noi emisiuni ca la maruta, acces direct, capatos, mireasa pentru fiul meu si alte asemenea. Si sa nu uitam de emisiunile unde se castiga bani, gen bingo si mai nou the wall. Pro e singura televiziune din top care mai produce si continut de calitate cu oameni ok.

  • […] Alex (aka Hoinaru) ar zice ca poate fi o emisiune de succes. Eu, uitandu-ma la mine si definind audienta prin prisma oamenilor ca mine, as putea spune ca nu ma […]

    Răspunde
  • Un concurs formidabil, mai ales în acei ani ! Și acum ar fi excelent !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu