Au trecut 10 etape din acest sezon de Premier League, aşa că putem trage primele concluzii reale. Mereu mă feresc să pun rapid o etichetă unui anumit sezon, aşa că aştept să treacă primul sfert ca să-mi fac o imagine clară. Abia după 10 etape poţi să spui că ai văzut majoritatea echipelor jucând, s-au rulat jucătorii, au apărut primele accidentări şi echipele au fost nevoite să arate cum gestionează situaţia.

Teoretic, în primele 3-4 etape dintr-un sezon toate loturile sunt apte, echipele pot face schimbări, joacă oamenii care sunt cu adevărat în formă, unele cluburi pleacă lansat datorită programului sau norocului de moment. 

Aşa s-a întâmplat şi sezonul ăsta, când după primele 5-6 etape erau în top echipe precum Newcastle, Watford, Huddersfield sau chiar Burnley.

În acest moment s-ar părea că Manchester City s-a desprins deja spre titlu, cu 28 de puncte din 30 posibile, însă nu sunt foarte convins că va urma un galop de sănătate pentru echipa lui Guardiola. În acest moment City e singura echipă din top 6 care n-a avut probleme mari cu accidentările. Kompany şi Mendy sunt singurele nume care lipsesc, însă căpitanul lui City e deja o apariţie meteorică pe teren, în timp ce Mendy are destui înlocuitori. N-o să fac acum pomelnicul tuturor accidentaţilor de la celelalte echipe, dar o să-i numesc doar pe Pogba, Lallana, Kante sau Welbeck.

Revenind la City şi forma lor de moment, Alex Ferguson zicea mereu că e contra-productiv să porneşti în forţă un sezon, pentru că un campionat se câştigă de la Crăciun încolo. Eu pot doar să spun că am mai văzut filmul ăsta de multe ori, cu o echipă care rupe tot la începutul sezonului şi începe să dea rateuri de pe la jumătate încolo. 

Liverpool are un nou sezon slăbuţ şi doar un mercato bun în ianuarie îi mai poate salva. Au început aiurea cu 2 puncte pierdute la ultima fază cu Watford şi au continuat la fel, cu prostia lui Mane contra lui City, erorile lui Lovren contra lui Spurs şi ineficienţa cronică vreme de 6-7 meciuri la rând, inclusiv cu United. Nu mai e echipa care bătea în derbyuri anul trecut, ci o formaţie care aduce aminte de seria de egaluri de pe vremea lui Brendan Rodgers.

În opinia mea sistemul e greşit la Liverpool, sau, mai exact, jucătorii nu se potrivesc pe el. Nu există un închizător clasic, distrugător, genul lui Kante sau Mascherano (pe vremea în care juca cu Xabi Alonso şi Gerrard). Aşa că până vine Keita, Klopp jonglează acolo cu Can (care are aspiraţii de box-to-box mai degrabă), Henderson (care ar fi un căpitan excelent la o echipă de pluton) şi Wijnaldum (care are valenţe ofensive şi nu prea). Şi pe lângă toate astea, echipele s-au cam prins care e şmecheria cu vârful fals Firmino.

Dezamăgirea momentului e Everton, care a băgat o grămadă de bani în trasferuri şi care părea să ameninţe serios intrarea în Big 6. Momentan sunt pe loc retrogradabil şi nu par să fie capabili de ceva mai mult decât supravieţuire în acest an. Cam în aceeaşi situaţie e şi West Ham, care încă îl păstrează pe Slaven Bilic, cine ştie pentru cât timp. Au cam început să se schimbe antrenorii imediat şi prin Anglia, s-a preluat moda de pe continent.

În rest, pe la coada clasamentului lucrurile sunt previzibile, cu Crystal Palace la fel de praf ca anul trecut, Brighton şi Huddersfield au acel prim sezon bun în Premier League, aşa cum se întâmplă foarte des, iar Bournemouth pare să fi terminat dramul de noroc. Am citit la un moment dat un studiu care arăta că echipele din Premier League tind să se descurce bine în primul sezon după promovare, urmând ca în anul 2 sau 3 să se confrunte cu probleme reale, după ce magia aceea de început a trecut, jucătorii care au reuşit promovarea şi au rămas la echipă ies din vârful de formă şi se instalează autosuficienţa. 

Abia peste 9 etape (adică la jumatea campionatului) vom şti exact încotro se îndreaptă lucrurile, dar pronosticul meu e următorul: City va mai pierde viteză şi va ajunge să se bată la titlu cu United, Spurs şi poate şi Chelsea. Liverpool şi Arsenal se vor mai apropia, însă nu vor conta deloc anul ăsta, iar pe primele 4 locuri va fi bătaie mare de tot. Sper doar ca Arsenal să câştige Europa League şi să beneficieze de acel loc extra în UCL, astfel încât să fie mai simplă lupta pe primele 4 poziţii şi să prindă şi Liverpool unul dintre acele locuri. Avem nevoie ca de aer de Champions League.