Dacă tot am vorbit recent de spectacolele de pe platforma Cultura Zâmbeşte*, am fost zilele trecute să văd una dintre recomandările din stagiunea UnTeatru, ca să mă asigur că sunt ce trebuie.

Sincer să fiu mi-aş fi dorit să văd „La ţigănci”, am auzit că e foarte bun. Dar nu se aliniau deloc planetele cu programul, aşa că am decis să fiu curajos şi să aleg „Hamlet”. O piesă despre care ţi se spune de la început că intră în categoria teatrului experimental. Ceea ce m-ar fi făcut să fug mâncând pământul în mod normal, dar m-am uitat la distribuţie (Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki, Peter Kerek), şi am hotărât că nu poate fi atât de rău încât să nu rezist o oră.

Pe Richard Bovnoczki l-am descoperit târziu, odată cu The Sunset Limited, la FITS-ul din 2016. Spectacolul e un dialog excelent despre viaţă şi moarte, despre divinitate şi rostul omului pe pământ. Sunset Limited e, de asemenea, una dintre recomandările de pe Cultura Zâmbeşte în stagiunea Unteatru.

Revenind la Hamlet, prima surpriză a fost publicul, atât de numeros încât a făcut ca mica sală de la unteatru să pară neîncăpătoare. A doua a fost decorul, practic inexistent. O scenă rotundă, din PAL. Nici măcar un scaun. Minimalism dus la extrem. Deja eram pregătit pentru o ciudăţenie cumplită.

Apoi au urmat vreo 50 de minute din cel mai curat Shakespeare pe care l-am văzut în ultima vreme. Un spectacol în care n-a fost nevoie de nicio bucată de decor pentru a spune clar povestea prinţului Danemarcei. Richard Bovnoczki e un Hamlet fără cusur şi mai face câteva personaje pe parcurs. Trecerea de la un moment la altul e extrem de firească, cursivă. Deşi sunt doar 3 actori, apar o mulţime de personaje care stabilesc contextul faptelor lui Hamlet. Şi asta fără costume sau accesorii de vreun fel. Decorul şi costumele devin un surplus, iar imaginaţia te ajută să desenezi extrem de bine lucrurile. La final nici nu-ţi dai seama că a trecut totul atât de repede şi continui să derulezi în cap momente din spectacol.

Acest Hamlet e dovada că experimentul are loc pe scena teatrului românesc, atât timp lucrurile sunt făcute cu pasiune şi nu doar de dragul experimentului.

Cât despre recomandările de pe Cultura Zâmbeşte, e clar că au fost analizate serios de cineva, eu mi-am propus să le văd pe toate din stagiunea Unteatru.

*Cultura Zâmbeşte e un proiect iniţiat de Lay’s cu scopul de a apropia tinerii cât mai mult de artele spectacolului. Platforma online adună o serie de recomandări de evenimente din mai multe domenii, precum film, muzică şi teatru.Totodată, Lay’s a dezvoltat şi câteva spaţii de întâlnire dedicate tinerilor, în 4 mari oraşe din ţară. Timişoara, Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Aici au avut loc pe tot parcursul verii întâlniri şi evenimente în care tinerii au avut ocazia să socializeze şi să experimenteze lucruri noi.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu