in Recomandări, Teatru

Revin cu lista de recomandări pentru anul acesta, cu menţiunea că rămân valabile şi spectacolele recomandate în anii precedenţi. Încă se joacă O mie de motive şi Tot ce-i minunat în lume (foarte interesant de văzut ambele puneri în scenă ale aceluiaşi text), se joacă şi Taximetrişti la Apollo 111, se joacă şi Pădurea Spânzuraţilor şi Carousel.

FITS 31 are loc între 21 şi 30 iunie, aşa că programaţi-vă de pe acum o plecare la Sibiu pentru că acolo vor fi unele dintre cele mai bune spectacole din România.

FNT are loc la final de octombrie, înainte de asta este şi Xfest, un festival de teatru tânăr organizat de Teatrul Excelsior.

Ce-am văzut deja şi vă recomand

Gertrudeun Hamlet în regia lui Silviu Purcărete nu putea să fie simplu. Purcărete pleacă de la Gertrude, textul lui Radu F. Alexandru, care oferă perspectiva mamei lui Hamlet asupra poveştii. Apoi alege o distribuţie exclusiv masculină, iar Claudiu Bleonţ şi Lari Giorgescu sunt foarte-foarte buni în rolurile reginei Gertrude şi al Ofeliei. Muzica e semnată de Vasile Şirli, scenografia de Dragoş Buhagiar. Se joacă la TNB.

Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals – cred că e spectacolul meu preferat din ce-am văzut în 2023. E puternic, e entertaining, e profund. Însă în acelaşi timp e şi incomod, strident, obositor. Din nou un spectacol în care Lari Giorgescu face un rol foarte bun. Iar complexitatea poveştii pe care Botond Nagy o aşază pe scena Naţionalului bucureştean este demnă de aplaudat. Atât de actuala poveste despre un trecut deloc îndepărtat.

(R)Evoluţie – un spectacol care a avut premiera toamna trecută la Teatrul Excelsior, un text care dă foarte mult de gândit. Cum va fi lumea peste 20 de ani? Încearcă să îşi imagineze regizorul Radu Nica în această montare extrem de fresh, cu actori tineri şi talentaţi. Nu e un spectacol pentru puştani, ci mai degrabă pentru adulţi tineri. Am scris pe larg aici despre spectacol.

Repetiție pentru o lume mai bună – încă un spectacol foarte bun la TNB semnat de Radu Afrim. Multe elemente folosite şi în Pădurea Spânzuraţilor, nişte artificii utile introduse de Afrim pentru publicul aflat dincolo de primele 5-6 rânduri ale sălii. Un decor care face ca experienţa să fie una de-a dreptul cinematografică. Iar distribuţia e foarte bine aleasă. Raluca Aprodu şi Mirela Oprişor mi-au plăcut în mod special, dar asta pentru că pe Marius Manole probabil că am început să-l iau de-a gata (sau ce echivalent o fi pentru take for granted).

Seaside Stories – un alt spectacol în regia lui Radu Afrim, ceea ce e o surpriză pentru mine, că în ultimii ani au fost cam 50-50% experienţele mele cu universul lui. N-am rezonat deloc cu Ierbar, de exemplu, la fel cum am avut bătăi de cap şi cu alte spectacole semnate de el. Însă Seaside Stories e un spectacol care merită văzut, cu câteva texte în care m-am regăsit sau cu poveşti care sunt aproape de ce îmi imaginam eu că trebuie să fie distracţia la mare în anii 2000 (eram prea mic ca să merg singur la mare pe-atunci, eu am găsit Vama Veche aproape stricată). Mi-a plăcut energia trupei de la Constanţa, decorul e ce trebuie, te duce direct în atmosfera potrivită. Seaside Stories a fost deja invitat în cadrul FNT, aşa că ar trebui să mergeţi la Constanţa dacă vreţi să-l vedeţi.

Ce am eu pe listă

La câţiva oameni distanţă de tine – un nou spectacol în regia lui Afrim, tot cu Marius Manole, cu Mirela Oprişor, cu mulţi alţi actori talentaţi. Am prins bilete în ianuarie şi sper să încep anul bine, cu un spectacol memorabil.

Opera de trei parale – o montare semnată de Gelu Colceag la TNB, care tocmai a avut premiera zilele trecute. Mă aştept la o producţie grandioasă şi sunt curios să-l văd pe Manole într-un musical. Voi aştepta să treacă primele reprezentaţii, astfel încât să se „aşeze” spectacolul. Probabil că din martie încolo o să ajung să-l văd.

În continuare nu am văzut Visul american, Coada, Tartufe. Aş mai vrea să văd şi Azilul de moarte – un spectacol în regia lui Alexandru Dabija, cu Andrei Huţuleac pe afiş, sunt curios şi de Family.exe – spectacolul scris de Mimi Brănescu, ambele de la Bulandra.

Asta ca să nu credeţi că e un articol despre spectacole pe care să le vedeţi la TNB, regizate de Afrim şi/sau cu Marius Manole în rol principal.

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu