Zilele trecute am reuşit să prind una dintre ultimele proiecţii ale filmului mother! înainte să iasă din cinematografe şi mi-am dat seama cât de învechit e sistemul ăsta al difuzării de filme. Am recomandat filmul mai multor oameni, care s-au arătat interesaţi, au citit mai multe despre film, iar apoi au realizat că mai trebuie să treacă vreo 6 luni până când vor putea vedea filmul (în cel mai bun caz). Practic, sistemul vechi era următorul:

cinema –> dvd –> VOD –> pay TV –> free TV

Însă trecerea de la cinema la DVD durează extrem de mult, iar linia dintre VOD şi pay TV (televiziuni gen HBO) e foarte blurată acum. Aşa că normal ar fi ca în 2-3-5 ani să vedem pasul logic din partea studiourilor, care să urmărească ieşirea din cinema a filmelor şi apoi să le bage pe streaming după câteva săptămâni. Pur şi simplu nu are sens altfel. Investești milioane de euro în promovarea unui film, materiale, clipuri, apariţii în media, creezi dorinţa, apoi obţii nişte rezultate. Filmul iese din cinema, trec 6 luni, apare DVD-ul, îl cumpără 5 ameţiţi şi după alte 6 luni poate te înduri să dai filmul tău către Netflix sau HBO. Cine îşi mai doreşte să-l vadă atunci? A trecut hype-ul, a trecut promovarea de mult, lumea a uitat.

E şi ăsta un motiv din cauza căruia pirateria încă există. Sunt o mulţime de oameni care n-au cum să ajungă la un cinematograf în mod regulat. Ca să nu mai spun că uneori e greu şi pentru cei care merg constant la cinema. Se lansează atâtea filme încât nu ştii ce să alegi, pentru că n-ai cum să stai un weekend întreg în sală să vezi filme la foc automat.

Sigur, Netflix e rău, adună bani şi face singur producţii video, hai să fim Disney şi să ne facem noi un serviciu de streaming independent. Apropo de asta, a apărut un studiu nou care arată că doar 20% dintre cei care au abonament la Netflix se mai abonează la încă un serviciu. În timpul ăsta, 60% din cei care au abonament la Hulu sau HBO GO sunt abonaţi şi la Netflix. Şi conform unui studiu pe care l-am mai citat pe aici, făcut în 2015:

Cam 40% dintre americani au abonament la unul dintre aceste servicii de streaming. 30% au abonament la un singur serviciu, 10% au abonament la două servicii de streaming şi doar 2,6% au 3 astfel de abonamente

Cum sună cifrele astea, Disney? 😀

În altă ordine de idei, HBO a anunţat că permite accesul la liber pentru HBO GO. Asta înseamnă că nu mai ai nevoie de un abonament la un provider de televiziune pentru a te abona. Costul e de 20 de lei pe lună, prima lună e gratuită. Fiecare abonat HBO GO poate înregistra până la cinci dispozitive și poate urmări HBO GO simultan pe două dintre ele. Adică destul de similar cu ceea ce are Netflix în abonamentul de bază.

Vestea e excelentă, mai ales că până acum depindeai de toate condiţiile aberante impuse de provideri. Ca să-ţi poţi face un abonament la HBO GO prin RDS trebuia să ai servicii de televiziune, extraopţiunea de HBO (care venea cu GO inclus), dar care activa platforma online doar dacă avea şi internet de la RDS, altfel nu. O bătaie de cap uriaşă.

Revenind la ideea de la care am pornit, abia aştept să se închidă cercul şi să devină digital tot acest ciclu de vizionare a conţinutului. Iar apoi nu ne mai rămâne decât să aşteptăm şi vizionarea cu ochelari VR a unor piese de teatru din fotoliul sufrageriei noastre.

PS: Vă recomand Mother!, o să vă placă foarte mult peste 6 luni când apare pe DVD, Aronofsky a fumat ceva bine de tot şi a creat o parabolă excelentă pentru ciclul vieţii şi existenţa Universului.