La ambele vizite din Liverpool am trăit cu senzaţia că există o singură echipă de fotbal în oraş.

Nimeni nu vorbește despre Everton, ca și cum albaștrii n-ar exista, chiar dacă uneori (destul de rar, e drept) se întâmplă să fie peste LFC în clasament.

Fiecare localnic cu care intri în vorbă te întreabă daca ești fan al lui Liverpool și ai venit pentru THE GAME. N-am vorbit cu niciun om care să ţină cu Everton, dar poate că n-am fost prin localurile potrivite.

E drept că englezii au un sistem pus la punct în așa fel încât Everton și Liverpool să nu aibă meciuri acasă în aceeași etapă. Așa că în săptămânile în care Everton joacă în deplasare turiștii fie sunt fani ai cormoranilor, fie sunt nebuni 🙂

Rivalitatea dintre cele două echipe pornește din secolul XIX, când Everton a fost dată afară de pe Anfield, iar proprietarul stadionului a creat o nouă echipă – LFC. Cu timpul, a ajuns să se cheme Friendly Derby pentru că nu există o rivalitate încrâncenată. Stadioanele celor două echipe sunt despărţite doar de Stanley Park, fiind practic în același cartier.

Când eram mic, vedeam la TV imaginile surprinse din elicopter cu cele două stadioane atât de apropiate și mi se părea cea mai cool chestie din fotbalul englezesc. Nici nu-mi trecea prin cap că voi ajunge acolo 🙂

Stadionul lui Everton se vede de la distanţă atunci când intri pe strada care duce spre Anfield, așa că multe autocare cu turiști opresc acolo pentru ca suporterii să facă puţin mișto de albaștri (sau să arate un deget, ceva). Dar e mai mult o chestie turistică, rivalitatea asta e foarte soft din ce-am observat. Se fac glumiţe, fanii lui Everton le încasează și cam atât.

Prin oraș, tricourile albastre aproape că nu există. În 5-6 zile prin Liverpool (cumulate) am văzut vreo 3, dintre care unul singur era purtat de un adolescent și două de copii (ai căror părinţi erau îmbrăcaţi cu tricoul LFC). Rivalitatea asta din familie e foarte des întâlnită, sunt o grămadă de cazuri în care fraţii se împart între roșii și albaștri.

Spre deosebire de Anfield, stadionul lui Everton e pustiu atunci când echipa nu are meci. Am dat o tură de Goodison Park în primăvară și zici că era părăsit.

Chiar și în Liverpool One, cel mai mare mall din oraș, magazinele oficiale ale celor două echipe stau alături. Dacă pentru LFC magazinul se cheamă Liverpool FC One, la Everton este al doilea magazin oficial (LFC are vreo 4), așa că fanii caramelelor (asta e porecla albaștrilor) spun că ăsta e scorul corect Everton Two – Liverpool One, în timp ce fanii cormoranilor susţin că e clasamentul echipelor din oraș 🙂

De două ori pe an Liverpool simte că există două echipe de fotbal în Premier League, iar una din zilele astea e azi. Liverpool – Everton e live de la 16:15 pe Telekom Sport 2. (a trecut meciul ăsta)