Când vine vorba de voinţa populară nu-ţi permiţi să te joci. Poporul e suveran. Din păcate, la poporul român chestia asta se aplică doar la chestiile absolut tembele. 

“De ce să ne pună să plătim domeniile .ro? E dreptul meu, am dat bani să-l am pe viaţă!”
“De ce să nu depăşesc coloana? O depăşesc pentru că aşa vreau eu! Sunt şmecher, da?”
“De ce să n-am voie să trec pe aici? Eu pe aici vreau să trec, chiar dacă nu e trecere, chiar dacă încurc circulaţia!”

În episodul de azi vă prezint strada Ziduri Moşi, aşa cum arăta ea în vara lui 2011 conform Google Maps

Era un coşmar să treci pe aici cu maşina. Pietonii considerau că e o mare trecere toată bucata asta de 200 de metri. Maşinile veneau din toate direcţiile. Microbuzele staţionau pe unde apucau, iar ca bonus, şoseaua era plină de gropi.

S-a deschis Veranda şi a început un proces amplu de curăţare a zonei. S-au mişcat autorităţile mai greu, dar până la urmă s-a făcut ceva. Garduri la trotuar ca să nu mai treacă toată lumea pe unde are chef. Trotuar mai lat, refugii pentru staţiile de tramvai, şi, cel mai important, un gard de 1,70 metri fix între cele două linii de tramvai. Gardul începe din dreptul pieţei Obor şi continuă până în capătul străzii, la intersecţia cu Şoseaua Colentina. 

Totul a fost excelent vreme de 2 săptămâni, până când poporul român şi-a dat seama că nu are loc să traverseze sau să treacă cu maşina, ba chiar e obligat să ocolească în unele cazuri! Aşa că a fost ruptă o bucată din gardul abia montat. Cine a rupt-o? Nu se ştie. S-a rupt. 

Acolo s-a creat un fel de trecere de pietoni ad-hoc, care îngreunează traficul şi enervează şoferii. După un timp nici şoferii nu s-au lăsat mai prejos şi au rupt şi ei o bucată de gard, ca să ai loc să treci cu o maşină. Ce linie continuă? Ce interdicţie? Eu vreau să trec! 

Primăria a pus mai întâi nişte bandă de plastic cu trecerea interzisă (de-aia care se foloseşte la locul crimei să îl delimitezi), cred că a ţinut vreo 45 de secunde, până când a trecut pe acolo primul român adevărat, care şi-a făcut dreptate cu forţa. Apoi au fost aduse gardurile astea şi o maşină a Poliţiei Locale care să le păzească. Când m-am oprit să fac poză maşina respectivă (acel Alfa Romeo) a plecat, probabil că s-au gândit că îi pozez pe ei.

E mişto treaba asta cu civilizaţia, câtă vreme se aplică la alţii. 

Sper ca Primăria să monteze nişte garduri mai rezistente de data asta. Chit că vor costa zeci sau sute de mii de euro. Plătim şi noi, dar plătesc şi boii ăia care au rupt gardurile.