Vechiul meu laptop HP, pe care îl folosea tata de ani buni, a cerut să fie pensionat pe caz de boală, după mai bine de un deceniu de utilizare. Ştiam că urmează să se întâmple asta, dar amânam momentul, pentru că până acum câteva luni funcţiona decent. Ce nu ştiam eu e că urma să trec printr-o adevărată sagă de schimbare a laptopului, operaţiunea dovedindu-se a fi mult mai complicată decât mă aşteptam.

Cerinţele au fost destul de simple: ecran de 15 inchi şi o configuraţie suficient de bună încât să permită vizionarea de filme pe Netflix şi HBO Go, plus browsing ocazional pe Facebook şi siteuri de ştiri. Aproape banal, corect? Nu chiar. Eu m-am gândit că ar trebui să meargă OK un Lenovo Ideapad cu Intel Celeron, 4GB RAM şi HDD de 500GB. Repet, un tab de Chrome deschis, urmărit filme, închis după câteva ore.

Am luat acel Lenovo, pe care l-am prins la ceva ofertă cu 950 de lei, şi era efectiv o râşniţă. Contrast slab, culori spălăcite, o experienţă neplăcută. Şi nu prea are sens, pentru că vechiul laptop avea o configuraţie mai slabă de atât şi se mişca mult mai bine, iar imaginea era mişto. Ceea ce ne duce la adevărata problemă: driverele.

Am ajuns la concluzia că producătorii de laptopuri potrivesc driverele cam pentru 1 din 5 modele pe care le lansează. Restul merg oarecum OK pe Linux, dar pe un anumit OS şi o anumită versiune. La Windows nu mai zic, unele merg doar pe Windows 10, altele doar pe Windows 8, altele pur şi simplu nu funcţionează cum trebuie pe Windows. Iar chestia asta se întâmplă preponderent pe gama de laptopuri low-end. Ceea ce nu mi se pare că are foarte mult sens, presupun că cei mai mulţi oameni le dau înapoi. De ce ai mai introduce gama respectivă dacă nu sunt cât de cât funcţionale? Sigur, preţurile au scăzut foarte mult în ultimii ani, nu prea e normal să iei un laptop cu 650-700 de lei, indiferent de cât de slabă ar fi configuraţia. #Pevremeamea preţurile începeau de la 1600 de lei, iar un laptop bunicel costa de la 2000 de lei în sus. Acum au scăzut mult preţurile pe zona low-end, dar nici nu prea mai ai ce face cu ele.

Mă rog, până la urmă am rezolvat problema. Am luat la mână secţiunea de laptopuri de pe eMAG, am citit o grămadă de reviewuri, m-am consultat cu nişte prieteni mai pricepuţi, am mai pus 500 de lei la buget şi am luat un Acer cu AMD care e foarte ok.