… şi Simona Halep e pe locul 77 în acest top.

ESPN, gigantul media din SUA, realizează de câţiva ani încoace un top al celor mai importanţi sportivi din lume. Topul este calculat în funcţie de 3 factori: cât de căutat este numele sportivului pe internet, câţi bani face din contracte de publicitate şi câţi followeri are pe cel mai popular cont din social media (se ia în calcul doar o reţea, nu se adună).

Pentru partea de search s-a dat un punctaj plecând de la Cristiano Ronaldo, n-am înţeles exact de ce. El are 100 de puncte, iar restul se raportează la el. Floyd Mayweather, de exemplu, are 196 de puncte, deci e de 2 ori mai căutat decât CR7.

Sigur, putem să spunem că e un top făcut de cineva după nişte criterii random, care n-au nicio relevanţă, dar putem în acelaşi timp şi să surprindem nişte detalii interesante.

LeBron James are cele mai mari contracte de endorsement din lume, 55 de milioane de dolari în total. Suma asta e pe an, dacă nu mă înşel. 

Apoi, 3 dintre cei mai importanţi sportivi din lume sunt fotbalişti. 

Ce m-a mirat e că Tom Brady, care e aproape un zeu în SUA, are contracte de doar 5 milioane de dolari, fiind şi cel mai bine clasat jucător de fotbal american (abia pe locul 38). 

Sunt o grămadă de jucători de cricket din India! Vreo 3 care au endorsments de peste 15 milioane de dolari pe an. Din ce? De ce?

Există o sportivă de origine indiană mai bine plasată decât Simona Halep. Nimic dubios până aici, doar că tipa joacă badminton! Şi face şi vreo 10 milioane de dolari doar din contracte comerciale. 

Lewis Hamilton este abia pe locul 68, depăşit de jumătate din echipa naţională de cricket a Indiei. Şi de golferi. Şi de orice jucător mai important de fotbal. Ca să nu mai spun că englezul are doar 7 milioane din endorsements, mai puţin şi decât Simona Halep. N-aş fi crezut, puteam să pariez că F1 e mai populară decât tenisul la nivel mondial.