Zilele trecute a avut loc lansarea oficială a aplicaţiei Revolut în România, ocazie de care am profitat ca să aflu mai multe despre ei. Am tot auzit în ultima vreme despre Revolut şi am văzut o mulţime de poze pe Facebook cu cardurile de la ei, ba chiar îmi făcusem şi un cont ca să aflu mai multe.

Revolut este o alternativă digitală la serviciile pe care le oferă o bancă. În acest moment este încadrată legal ca IFN (instituţie financiară nebancară), însă lucrurile astea urmează să se schimbe în curând, a fost deja depusă documentaţia necesară pentru ca Revolut să devină bancă. 

Serviciul e construit în jurul aplicaţiei de mobil, care îţi permite să faci transferuri rapide de bani, cu comisioane mult mai mici decât cele ale băncilor. În plus, plata cu cardul în diverse valute se face la un curs apropiat de cursul BNR. Poţi ataşa mai multe carduri la contul tău Revolut, atât carduri fizice, cât şi carduri virtuale. Partea bună cu cardurile virtuale e că le poţi şterge după ce ai făcut o anumită plată, aşa că nu rişti să rămâi fără bani dacă comanzi lucruri de pe siteuri ceva mai dubioase.

Pentru cardurile fizice plăteşti o taxă de emitere şi livrare de vreo 27 de lei, îţi vin acasă personalizate.

În aplicaţie poţi face tot felul de alte lucruri utile: poţi bloca un card (în cazul în care l-ai pierdut sau a ajuns pe mâna soţiei), poţi economisi prin rotunjirea tuturor cheltuielilor, poţi urmări statistici şi impune limite foarte uşor. Practic, devii propriul tău operator bancar, fără să mai suni pe cineva în call center pentru diferite modificări. Ştiu sigur că există un public foarte interesat să scape de interacţiunile cu băncile din România, aşa că va avea ceva succes.

La evenimentul #RevRally erau o grămadă de power users care păreau să fie la un concurs de “cine ştie mai multe chestii despre aplicaţia asta nouă”, dar tot n-am înţeles dacă poţi plăti cu crypto monede sau nu. În principiu poţi.

Pe lângă varianta free, există şi o versiune premium a serviciului, care costă 30 de lei pe lună şi care oferă acces la comisioane mai bune, limite de tranzacţionare mai mari şi carduri personalizate. La serviciile astea se mai adaugă şi asigurări de sănătate şi de călătorie.

Înainte de eveniment eram în dubii dacă să-mi fac card, singurul lucru de care aş fi avut nevoie ar fi fost un card Mastercard, pentru că ING mi-a făcut recent o surpriză şi s-a gândit că am nevoie de 2 Visa (motiv pentru care am şi renunţat la unul din ele). Pentru contul premium ai garantat un card Mastercard, am înţeles că la varianta free sunt distribuite în mod egal carduri Visa şi Mastercard. Însă nu poţi să alegi, e la noroc. Nişte noroc am avut şi eu, la evenimentul de lansare s-au dat nişte carduri Mastercard, aşa că am luat unul şi urmează să văd dacă e util sau nu. Primul pas a fost făcut, m-au convins să-l iau şi să-l activez în contul meu. Sunt costuri de administrare zero, aşa că momentan sunt mulţumit :))

În principiu, e util un astfel de serviciu. Gândindu-mă puţin la asta mi-am dat seama că mi-am băgat cardul ING pe tot felul de siteuri (majoritatea work-related, nu de-alea la care vă gândiţi). Nu m-ar deranja să folosesc un card la care pot renunţa foarte uşor şi pe care îl pot controla din telefon. Plus că e util să ai atât Mastercard cât şi Visa, am mai păţit-o pe la diverşi comercianţi din afară.

Aş mai ţine bani în contul Revolut şi pentru a evita situaţii precum acel outage mare de la ING de acum câţiva ani sau momente în care pur şi simplu nu merge cardul principal. 

Ce m-a fascinat e că business-ul are 2 ani şi ceva, timp în care a ajuns deja la 1,8 milioane de utilizatori, a strâns finanţări de peste 336 de milioane de dolari (ceea ce a dus evaluarea peste 1 miliard de dolari) şi că ritmul de creştere este unul impresionant. În România sunt 30.000 de utilizatori, iar principalele oraşe sunt Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov.

Vă ziceam şi de oferta specială de la lansare:

Pentru a sărbători lansarea pe piața din România Revolut va oferi noilor utilizatori primul lor card fizic gratuit. Oferta este valabilă până joi, 31 mai, pentru toți utilizatorii care își fac cont la http://bit.ly/RevRo și comandă un card Revolut cu livrare standard, asociat contului curent.

Pentru a beneficia de această ofertă limitată, doritorii trebuie să:

Acceseze http://bit.ly/RevRo și să introducă numărul lor de telefon mobil;
Acceseze link-ul primit prin SMS pentru a descărca aplicația Revolut din Magazinul Play (pentru telefoanele cu Android) sau App Store (pentru iPhone);
Deschidă un cont curent din aplicație;
Încarce suma minimă de 50 RON în contul lor (această sumă poate fi cheltuită imediat din contul Revolut);
Selecteze și să comande primul lor card fizic, cu livrare standard

Alte detalii despre Revolut găsiţi la Marius, care deja e mai avansat în tainele aplicaţiei.