in All Sports

De câţiva ani, oamenii cu putere de decizie din UEFA încearcă să demonstreze că fotbalul din cupele europene nu e doar o afacere a bogaţilor vestici. Aşa că au început să fie alese oraşe est-europene pentru finalele Champions League şi Europa League. Mai întâi Bucureştiul, apoi Kiev, urmează Baku chiar şi Gdansk sau Istanbul (ceea ce e o nebunie dat fiind contextul politic actual şi riscul terorist).

Teoretic, abordarea asta e corectă. Est-europenii aduc şi ei bani din televizări, cumpără bilete, contribuie la consum, sunt parte a motivului pentru care sponsorii dau sume mari de bani pentru a se asocia cu evenimentul. Şi-atunci de ce să nu avem finale frumoase şi pe stadioanele din est?

Pentru că oricât ne-ar plăcea să credem în egalitate, nu suntem egali cu oraşele vestice din punct de vedere al infrasctructurii şi al facilităţilor oferite turiştilor. Uneori nici nu reuşim să avem stadioanele gata la termenul stabilit, alteori oraşele respective nu sunt pregătite să primească atâţia oameni în acelaşi timp.

Amintiţi-vă cum s-au crucit spaniolii pentru că nu aveau metrou sau tren de la aeroportul Otopeni la finala de acum câţiva ani. N-a fost un caz izolat.

Când am auzit că se joacă la Kiev finala Champions League, m-am întrebat pentru o clipă dacă mi-ar plăcea să merg. Am decis că nu e cea mai bună idee, tocmai pentru că Ucraina e în continuare într-o situaţie incertă. Temerile mi s-a confirmat destul de rapid, când mai multe grupuri de suporteri ai lui Liverpool au fost atacate din senin de ucrainieni demenţi pe străzile Kievului.

Sigur, Vitali Klitschko e simpatic în poziţia de primar al Kievului, dar asta nu înseamnă că oraşul e pregătit pentru un asemenea meci.

În ultimele zile s-au anulat o mulţime de zboruri spre capitala Ucrainei, o grămadă de fani ai lui Liverpool nu vor mai avea cum să ajungă la meci din cauza asta. Transportul a fost super dificil, iar cazările absolut imposibile. În urmă cu câteva săptămâni o cameră la un hotel de 2 stele era 5000 de euro pe noapte.

Degeaba a vândut 65.000 de bilete UEFA dacă acei suporteri nu pot ajunge la meci. Sau dacă, odată ajunşi acolo, dau mii de euro pe cazare şi mai sunt şi bătuţi de localnici.

E mişto să universalizăm fotbalul, dar decât să împăcăm capra vestică cu varza estică, mai bine ne asigurăm că avem nişte finale în condiţii de top.

5 comentarii. Leave new

 • Am inteles ca au fost si probleme tehnice la stadion, cu transmisia tv pentru animite posturi.

  Răspunde
 • Am vazut un suporter al echipei Liverpool tinut cu capul in jos de niste nebuni dintr-o grupare ultras din Ucraina. Totul pentru o poza cu niste steaguri capturate.

  Răspunde
 • Esticii au preluat stafeta la capitolul huliganism. Rusii, ucrainenii, polonezii si maghiarii au acum printre cele mai dure grupuri de „hooligans”. Nici mie nu mi s-a parut o idee buna organizarea meciului la Kiev, dar, na, daca tot faci aproape imposibil accesul in grupele Champions League a echipelor din Est, trebuie sa ii dai si fraierului de acolo un motiv de a mai urmari competitia…

  Răspunde
 • Sa speram ca nu…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu