Albumul Panini cu fotbalişti e una dintre neîmplinirile copilăriei mele (yes, first world problems all the way). Niciodată n-am reuşit să-l umplu cu poze, chiar dacă a fost cupă mondială sau campionat european. Cred că am avut vreo 4 albume, două cu World Cup, două cu Euro, încă mai sunt pe acasă pe undeva. Cel mai stufos e cel cu Franţa 1998, când aveam 10 ani, note bune la şcoală şi, cel mai important, probabil că ai mei o duceau puţin mai bine, că nu era PSD la putere. Mereu mă uitam cu uimire la câţiva prieteni care aveau albumele pline chiar înainte să înceapă competiţia şi care făceau schimburi într-un ritm nebun. Ţin minte că unul dintre colegii mei de clasă umbla peste tot cu nişte teancuri cât un Solenoidul lui Cărtărescu (vedeţi cum am ridicat brusc nivelul acestei discuţii despre fotbal?).

Diferenţa era că eu primeam bani pentru vreo 2 plicuri la 3-4 zile, iar colegul respectiv îşi lua 5-6 plicuri pe zi. Cum să concurezi cu aşa ceva? Probabil că la vremea aia am suferit un pic din cauza asta, dar ce ştiu clar e că până şi mie mi se părea greşit să iei atâtea plicuri cu fotbalişti zi de zi. Singura mea problemă reală era că nu primeam bani pentru album imediat ce apărea, ceea ce însemna că plecam din start cu un dezavantaj. 

Am reuşit să completez, totuşi, un album Panini, cel cu Hercule. Poate că vă mai amintiţi de nebunia albumelor din acei ani, ieşea câte unul pentru fiecare film de animaţie. Acum îmi explic de ce m-a fascinat povestea cu Hercule şi am tras aşa tare să completez albumul. Băieţelul slab care devine erou, mitologia greacă, plus că era totul desenat foarte mişto.

În orice caz, albumele încă există, chiar am văzut pe Facebook câţiva oameni care l-au cumpărat pe cel cu World Cup, însă am descoperit că avem şi o variantă digitală. Cu plicuri pe care le primeşti gratuit (yay!), cu schimburi, cu tot ce trebuie. Din câte mi-am dat seama se dau câte 2 plicuri pe zi, iar la început primeşti vreo 5 dacă mai faci câteva acţiuni prin aplicaţie. Şi mai ştiţi cât de greu picau fotbaliştii decenţi? La un moment dat ajunsesem la concluzia că în Militari se trimit numai plicurile cu fotbalişti slab cotaţi pentru că suntem un cartier sărac de la marginea Bucureştiului şi nu merităm nume mari din fotbal. Pe versiunea asta digitală îi am deja pe Aguero, Dani Alves, Dele Ali şi mulţi alţii. 

Sponsorul aplicaţiei e Coca-Cola şi poţi să obţii mai multe pachete cu stickere dacă faci diverse chestii, dar n-am înţeles încă care e treaba. Oricum, e un pseudo-joc drăguţ care nu mănâncă mult timp şi poate că îmi va rezolva neîmplinirea din copilărie.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de aici: Android, iOS.