in IT

Dacă nu ştiţi povestea cu net neutrality-ul din SUA, vă explic pe scurt. Federal Communications Commission a anulat o lege dată de administraţia Obama în 2015 prin care toţi furnizorii de servicii de internet erau obligaţi să livreze conţinutul în aceiaşi parametri, indiferent de provenienţă, găzduire, website etc. Egalitate şi fraternitate pe interneţi, practic.

Însă de câteva săptămâni regula asta nu mai e în vigoare, aşa că fiecare companie care oferă net poate să decidă ce siteuri să se încarce mai bine şi ce siteuri să meargă mai prost. 

Mai concret, AT&T, care tocmai ce-a cumpărat Time Warner (Warner Bros., TBS, TNT, HBO şi CNN, printre alţii) poate să decidă că Netflix, Youtube şi Amazon Prime se vor încărca mai greu pe conexiunile lor, în timp ce HBO GO o să meargă blană. N-ar fi nimic ilegal în asta, conform legilor din SUA. Un băiat de pe TechCrunch zice că Netflix şi Alphabet (Google) trebuie să-şi cumpere repede câte un ISP şi să intre pe piaţa asta. Ceea ce mi se pare extrem de puţin probabil, n-o să îşi schimbe nimeni (mă rog, adică vor fi foarte puţini) abonamentul la internet doar pentru că pe un alt abonament merge mai bine Netflix. 

Urmările vor fi două:

  1. Europa va deveni o piaţă mult mai interesantă, mai ales în condiţiile în care cifrele cresc, iar legea e destul de clară în favoarea neutralităţii.
  2. Companiile mari care furnizează net vor pune mâna pe încă o bucăţică din viaţa noastră.

De parcă nu era suficient că pe Youtube/Facebook/Google/whatever aveam un algoritm care ne afişa doar anumit content acum totul se va rezolva de la furnizor. Vrei să vezi un clip dar nu poţi, sau trebuie să aştepţi o eternitate ca să se încarce.

Teoretic chestia asta e doar în SUA, n-are cum să ne afecteze. Însă acest control există şi în Europa într-o anumită măsură. Telekom are de ceva timp acea limită de 480p pentru streamingul video. Nu e limitare pe tipul de content, ci pe calitatea livrată.

Nu cred că o să ne trezim peste noapte în Gilead (dacă nu urmăriţi Povestea slujitoarei pe HBO GO, vă recomand), dar nici nu cred că suntem pe drumul cel bun.

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu