Prin 2015 a făcut Nielsen un studiu legat de serviciile de streaming online din care a reieşit că doar 2,6% dintre americani au 3 abonamente concomitent. Cel mai probabil Netflix, HBO Go şi încă unul între Hulu, Amazon Prime, Youtube şi altele.

Am intrat şi eu în acest cerc select pentru o scurtă perioadă de timp, testez Amazon Prime. Am tot zis că fac asta, dar mereu s-a ivit câte ceva. Dar dacă tot mi-a zis cineva că The Looming Tower e pe Prime Video, am aruncat un ochi să văd ce mai e în ofertă şi am instalat aplicaţia atât pe telefon, cât şi pe PS4, ca să pot testa un flow obişnuit de vizionare.

Platforma şi alte detalii tehnice

Aplicaţia de telefon e destul de OK, se mişcă mai bine decât HBO GO, dar nu e la nivelul celei de Netflix. Mi-a plăcut că există mai multe opţiuni de download: Best (1 oră de video ocupă cam 1.82 GB), Better (0.77 GB), Good (0.27 GB) şi Data Saver (0.14 GB). Chiar şi pe Data Saver se vede foarte ok, cred că Best şi Better sunt utile doar dacă te uiţi pe tabletă.

Aplicaţiile şi dispozitivele funcţionează pe un sistem similar cu cel de la HBO GO, adică trebuie să înregistrezi dispozitivele pe care le adaugi, însă nu există o limită de dispozitive. Concomitent pot fi folosite 2 device-uri, la fel ca la HBO GO. Netflix are 3 planuri tarifare, cel intermediar are 2 streamuri, cel mai scump are 4 streamuri simultane.

Partea de browsing printre filme e similară cu ceea ce oferă Netflix, n-am avut suficient timp încât să-mi dau seama cât de bine funcţionează algoritmul de recomandări. Mi-ar fi plăcut să existe opţiunea de Skip Intro. Şi altă chestie care a fost puţin deranjantă e legată de calitatea imaginii, durează cam mult până intră streamul HD, în jur de 20-30 de secunde. Chestie care nu se întâmplă pe celelalte platforme, chiar pe acelaşi TV, cu aceeaşi conexiune de net.

O chestie nasoală e că nu există opţiunea de stream de pe telefon pe TV. Adică nu merge Chromecast, nu merge nici să controlezi filmul de pe telefon şi să te uiţi pe aplicaţia de PS4 sau smart TV. Ceea ce înseamnă că depinzi direct de aplicaţia de TV. Dacă n-ai smartTV, ghinion.

Mă rog, cea mai mare problemă e că momentan nu există traduceri în limba română, deci nici dacă aş prelungi abonamentul n-aş putea să-l dau mai departe şi părinţilor mei, care sunt mari consumatori de seriale şi filme şi care justifică practic cele 2 conturi pe Netflix şi HBO GO.

Filme şi seriale

Faţă de acum 6 luni când am cercetat prima oară problema, au mai apărut o serie de seriale şi filme interesante. Oldies but goldies în general. Seinfeld e pe Prime Video, Two and a Half men, The Office, Dr. House, Mr. Robot. La asta se adaugă serialele Amazon Prime: The Grand Tour (adică urmaşul lui Top Gear), Mozart in the Jungle, American Playboy (povestea lui Hugh Hefner), The Looming Tower şi multe altele. Eu am început să mă uit la The Last Tycoon, un serial bunicel despre un studio de film din Hollywood-ul anilor ’30. A fost anulat după un singur sezon (şi înţeleg de ce, că are nişte scăpări mari), dar merită văzut pentru costume şi decoruri. 

Printre filme avem aşa: Fight Club, Indiana Jones, Back to the Future, The Gladiator, Public Enemies, Grease, Ted, Dirty Dancing. Plus unele mai noi, dar probabil că 2013 e cel mai recent. Ce m-a mirat e că există The Godfather, care e disponibil şi pe Netflix, deci există varianta în care două platforme să deţină concomintent drepturile de difuzare pentru un film.

Costuri

Primele 7 zile sunt gratuite, apoi există o ofertă cu 3 euro pe lună timp de 6 luni. După perioada asta promoţională preţul devine 6 euro pe lună. Din punctul ăsta de vedere cei de la Amazon sunt mai zgârciţi, Netflix şi HBO Go oferă o lună întreagă la crearea contului. 7 zile mi se par insuficiente, nici dacă eşti în concediu nu ajungi să testezi cum trebuie serviciul pentru că nu te uiţi non-stop.

În concluzie, momentan contentul de pe Amazon Prime e bun doar pentru cele 6 luni de probă, timp în care puteţi vedea toate producţiile lor originale (mă rog, alea care vă interesează) şi puteţi să o ardeţi nostalgic cu un film de colecţie. Dar cam atât. Ştiu că au anunţat că vor băga tot mai mulţi bani în content original, însă până atunci mai durează. Între timp poate bagă nişte bani şi în titrări.