Mai ştiţi când făceam mişto de bulgari şi ziceam că oricât de nasol om trăi noi, ăia sunt şi mai amărâţi? Sau când ne plângeam că noi nu vrem să mai fim luaţi la pachet cu Bulgaria pentru că noi suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi ca ăia din vest, nu ca săracii de la sud de Dunăre? Ei bine, treaba asta nu mai e valabilă. Bulgaria a cerut să treacă la moneda euro şi speră ca asta să se întâmple în următorii ani.

Şi România a zis în 2007 că vrea să treacă la euro, dar n-a zis exact când. La un moment dat. Cel mai recent termen este 2024, stabilit probabil pentru că sună foarte îndepărtat şi până atunci scăpăm şi de Euro 20 20, şi de Cupa Mondială din Qatar şi de toate relele de pe lumea asta.

Nu intru în detalii despre care va fi impactul pentru economia românească trecerea la euro, dacă e bine sau rău etc. În primul rând pentru că nu mă pricep, în al doilea rând pentru că nici măcar nu m-am documentat cât de cât.

Dar altceva e de remarcat. Fraţilor, guvernul de la Sofia se preocupă de probleme de genul ăsta. Ce face guvernul de la Bucureşti? Respectă „programul de guvernare”. Şi încearcă să salveze penali cu fiecare ordonanţă pe care o dă. Nu mai zic că n-a mai auzit nimeni de Schengen. Dacă acum 5 ani eram cât de cât aproape (sau măcar credeam asta), acum ne mai bagă cineva în seamă pe acest subiect? Cred că ne dau cu dosarul în cap. Cum care dosar? Ăla cu şină pe care l-am depus pentru aderarea la spaţiul Schengen!

Deci da, bulgarii au mai mulţi kilometri de autostradă decât noi, au un turism mult mai dezvoltat pe litoral şi acum intră şi în zona euro mai repede decât noi. Aşa săraci cum sunt măcar se chinuie să facă ceva.

6 comentarii. Leave new

 • Tarziu ti-ai dat seama. 🙂

  Răspunde
 • Am traversat săptămâna trecută Bulgaria de la Ruse la Makaza; chiar am rămas surprins neplăcut de modul în care arată Bulgaria. Orașele sunt mai murdare și drumurile mai proaste decât la noi.
  Aș spune că judecând după asta, e nedrept că România e luată la pachet cu Bulgaria. Ah, și am fost și de vreo 6-7 ori prin Sofia în ultimii doi-trei ani.

  Răspunde
 • Nu are nicio legatura faptul ca bulgarii vor trece la Euro inaintea noastra sau a ungurilor, polonezilor si a altor state. Trecerea la Euro nu le va aduce o crestere a nivelului de trai, ba chiar e posbil sa fie un pic invers. Nu e nicio graba sa adopti Euro, prioritatile sunt altele — sa cresti puterea de cumparare, sa dezvolti o economie cat mai puternica, si apoi vine si Euro de la sine.

  Răspunde
 • daca tot ai fost pe la Sofia, povesteste putin si cum e soseaua lor de centura pe acolo. si bucata de autostrada pana in Sofia. chiar si dupa sofia vreo 100 km. iar la drumuri proaste pe varianta de makaza resusesti sa te aberezi cu gratie.

  Răspunde
 • @bogdan
  bucățile lor de autostrada nu mi se par mai breze decât ale noastre. Au o șosea interesantă, e adevărat, care străbate orașul – Tsarigradsko. Dar hai să nu ne facem părerea despre oraș după un singur drum, că drumuri de genul am văzut și prin alte țări mult sub urma UE.
  Cât despre Makaza, probabil nu ai trecut pe lângă Haskovo… Poate avem standarde diferite..

  Răspunde
 • cand am spus centura Sofiei ma refeream la asta: https://www.google.ch/maps/dir/42.7252798,23.5247183/42.496968,23.1371837/@42.6370913,23.282532,10.75z/data=!4m2!4m1!3e0.
  nu mai baga fitile cu soseau „interesanta” care strabate orasul.
  stiu si de Haskovo dar asta nu caracterizeaza toata ruta pe Makaza.
  hai sa vedem si la noi macar o autostrada cum e la ei A2 (Sofia – Yablanitsa) si apoi mai vorbim. ca la noi echivalentu ar fi Ptesti-sibiu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu