Mai ştiţi când făceam mişto de bulgari şi ziceam că oricât de nasol om trăi noi, ăia sunt şi mai amărâţi? Sau când ne plângeam că noi nu vrem să mai fim luaţi la pachet cu Bulgaria pentru că noi suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi ca ăia din vest, nu ca săracii de la sud de Dunăre? Ei bine, treaba asta nu mai e valabilă. Bulgaria a cerut să treacă la moneda euro şi speră ca asta să se întâmple în următorii ani.

Şi România a zis în 2007 că vrea să treacă la euro, dar n-a zis exact când. La un moment dat. Cel mai recent termen este 2024, stabilit probabil pentru că sună foarte îndepărtat şi până atunci scăpăm şi de Euro 20 20, şi de Cupa Mondială din Qatar şi de toate relele de pe lumea asta.

Nu intru în detalii despre care va fi impactul pentru economia românească trecerea la euro, dacă e bine sau rău etc. În primul rând pentru că nu mă pricep, în al doilea rând pentru că nici măcar nu m-am documentat cât de cât.

Dar altceva e de remarcat. Fraţilor, guvernul de la Sofia se preocupă de probleme de genul ăsta. Ce face guvernul de la Bucureşti? Respectă “programul de guvernare”. Şi încearcă să salveze penali cu fiecare ordonanţă pe care o dă. Nu mai zic că n-a mai auzit nimeni de Schengen. Dacă acum 5 ani eram cât de cât aproape (sau măcar credeam asta), acum ne mai bagă cineva în seamă pe acest subiect? Cred că ne dau cu dosarul în cap. Cum care dosar? Ăla cu şină pe care l-am depus pentru aderarea la spaţiul Schengen!

Deci da, bulgarii au mai mulţi kilometri de autostradă decât noi, au un turism mult mai dezvoltat pe litoral şi acum intră şi în zona euro mai repede decât noi. Aşa săraci cum sunt măcar se chinuie să facă ceva.