Jocurile Asiatice sunt un fel de Jocuri Olimpice doar pentru continentul asiatic. Eu, sincer să fiu, habar n-aveam că există aşa ceva până zilele trecute. Au ajuns deja la ediţia a 18-a, prima desfăşurându-se în 1951. În plus, reprezintă a doua competiţie sportivă la nivel mondial, după Jocurile Olimpice. Mie mi se pare că e o competiţie în care au ocazia şi chinezii să câştige pe la toate categoriile fără să fie nevoiţi să se bată cu ruşii şi americanii. Nu de alta, dar China are 1350 de medalii de aur dintr-un total de 4300 acordate în toată istoria evenimentului.

Ediţia din acest an se va desfăşura între 18 august şi 3 septembrie la Jakarta şi Palembang, în Indonezia. Nu cred că transmite nicio televiziune din România aşa ceva, dar probabil că găsiţi streamuri pe net dacă vă interesează.

Însă ce mi se pare cu adevărat fascinant e diversitatea sporturilor care sunt incluse în competiţie. Pe lângă alea clasice mai sunt tot felul de chestii pe care nu le poţi numi neapărat sport. Şi nu mă refer aici la squash sau snooker, că acolo înţeleg ideea de sport, chiar dacă nu le văd neapărat ca pe un sport olimpic. Dar trebuie să aflaţi că una dintre ediţii a avut ca sport de medalie board games. S-au dat medalii la şah, la bridge şi la alte jocuri cu nume asiatice de care n-am auzit. La altă ediţie au inclus skateboardingul ca sport. Anul ăsta va fi competiţie de jet ski. Nu-mi dau seama exact cum poţi nota pe cineva în funcţie de ce face pe jet ski, dar se pare că există un comitet “aproape olimpic” pe tema asta.

Dar cireaşa de pe tort e alta: în acest an vor fi nişte competiţii demonstrative de eSports, urmând ca la următoarele jocuri asiatice, în 2022, să existe şi competiţie oficială. Cele 6 jocuri incluse la ediţia din acest an sunt: League of Legends, Hearthstone, Starcraft II, Pro Evolution Soccer, Clash Royale şi Arena of Valor. Nu se ştie exact ce jocuri vor fi incluse în competiţia pe medalii din 2022, dar mi se pare incredibil că cineva s-a gândit ca eSports-urile să devină joc olimpic (chiar dacă e vorba doar de un continent). Şi mai mult, nu orice eSport, ci Clash Royale! :))

Serios, vă imaginaţi o discuţie cu un medaliat cu aur la o astfel de competiţie? “Sunt campion olimpic!” “Da? Ce tare! La ce te pricepi aşa bine? Vâsleşti, alergi, ridici greutăţi?” “Nu, mă joc foarte bine pe telefon!”.

Ştiu că inclusiv aceste eSports presupun foarte mult efort, exerciţiu şi determinare, dar jocuri olimpice? Really? Probabil că în direcţia asta ne îndreptăm pentru că acolo sunt banii şi tot acolo e interesul tinerilor. Probabil că l-aţi văzut pe băiatul ăla care şi-a părăsit iubita ca să se joace mai mult Call of duty. 

Ce e cu adevărat îngrijorător este că jocurile asiatice sunt patronate de comitetul olimpic internaţional, ceea ce înseamnă că există şi aprobarea lor. Probabil că sunt luate în calcul astfel de competiţii şi pentru Jocurile Olimpice, iar Jocurile Asiatice sunt doar terenul de test. Ceea ce mi se pare puţin aiurea, dacă pui laolaltă esports şi sporturi adevărate, poţi foarte bine să aduci şi poezia ca sport olimpic. Sau showurile barmanilor, sau multe alte chestii. Urmând doar să decizi cum le împarţi între jocurile de vară şi jocurile de iarnă. Chiar, esports-urile sunt jocuri de vară sau de iarnă? Eu cred că ar trebui să fie de iarnă, că le practici în casă 😀

Also, pe lista jocurilor incluse începând cu 1990 este şi Kabaddi, un sport foarte popular în India. Eu m-am uitat câteva minute şi n-am înţeles nimic :)) Dar nu puteţi rata părţile în care câte 2 bărbaţi se plimbă de mână cu priviri încruntate