Săptămâna aceasta o serie de oameni cunoscuţi în mediul online vor ieşi în stradă pentru a strânge semnături în cadrul campaniei #fărăpenali. 

Dacă n-aţi auzit încă de această iniţiativă, puteţi afla mai multe de pe site-ul oficial.

În acest moment s-a depăşit pragul de 500.000 de semnături necesare, însă e nevoie ca 21 de judeţe ale ţării să aibă peste 20.000 de semnături, astfel încât demersul să fie reprezentativ la nivel naţional. Judeţele în care e nevoie de semnături până pe 20 august sunt: Tulcea, Galaţi, Hunedoara, Maramureş, Neamţ şi alte 7 judeţe, găsiţi pe site detalii cu updateuri zilnice.

Şi-atunci de ce ies diverşi bloggeri şi vloggeri la fântâna de la Universitate pentru a strânge semnături? De ce nu merg prin judeţele alea în care e nevoie? 

În primul rând, pentru că există o caravană care a pornit prin ţară fix cu scopul ăsta. Sunt şi bloggeri implicaţi.
În al doilea rând, se strâng în continuare semnături şi în Bucureşti pentru că există o grămadă de bucureşteni “adoptaţi” care încă n-au buletin de Bucureşti.
În al treilea rând, această acţiune e un statement. Pur şi simplu li s-a propus unor oameni această chestie, pe rând, în privat. Toată lumea a avut opţiunea de a refuza, n-a fost vorba de “peer pressure” sau ceva de genul ăsta. Unii chiar au şi refuzat, dar sunt extrem de puţini (am văzut şi eu nişte tabele în care organizatorii ţin evidenţa).

Mi se pare că e o abordare absolut normală, nu e vreun act de mare civism. De-asta am şi râs în momentul în care au comentat unii că bloggerii au acceptat să fie acolo din raţiuni de imagine. Nu e ca şi cum ajutăm copii bolnavi, încercăm să strângem semnături pentru o cauză. Ceva absolut normal, aproape banal într-o democraţie funcţională.

Nu vreau să insist pe comentariile absurde de tipul “de ce nu faceţi mai mult de-atât?”, mi se pare că ne irosim energia aiurea. Dacă fiecare om acordă o oră din timpul lui şi reuşeşte să strângă câteva semnături din judeţele de care e nevoie, înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de obiectiv.

Restul întrebărilor şi al dezbaterilor să le lăsăm pentru mai târziu. Dacă vom schimba ceva, dacă va exista un referendum, dacă se va pune în aplicare, vom vedea abia după ce se strâng semnăturile.

Aşa că vă aştept la Universitate, în zona fântânii, pentru o semnătură extrem de valoroasă. Eu o să fiu acolo joi, între 17:00 şi 20:00.