in Politics

Schema cu strângerea de semnături n-o să dispară prea curând

A venit iar campania electorală, aşa că e momentul ca diferiţi oameni să se plângă de sistem. Pe scurt, ca să poţi candida la alegeri (parlamentare, europarlamentare) ai nevoie de nişte sute de mii de semnături, chiar dacă eşti independent. Ceea ce este enorm. S-a plâns şi Cătălin Teniţă recent. A punctat şi Orlando.

Problema reală este că nici partidele mari nu strâng semnăturile alea pe bune. A zis-o voalat şi Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, acum câteva săptămâni. Corturile alea nu sunt folosite ca să se strângă semnături, sunt doar spaţii publicitare outdoor pentru diverşi candidaţi.

Realitatea este că marile partide au structurile interne prin intermediul cărora strâng semnături fictive. Adică fiecare membru de organizaţie (inclusiv tineretul) aduce 10-15 CNPuri, câte poate el să strângă de la cunoscuţi, cu nume şi prenume. Apoi se dau semnături la mişto şi se prezintă listele. 

E o chestie care funcţionează aşa de ani buni, toată lumea o ştie, dar e foarte greu de demonstrat. Şi este cu atât mai greu de demonstrat când nimeni nu îşi propune s-o demonstreze.

3 comentarii. Leave new

 • OK. Si pe de alta parte, daca nu esti in stare sa strangi niste semnaturi – cum ai fi in stare sa strangi voturi la urne? Ideea semnaturilor este sa scoata candidatu din fata monitorului de pe internet unde sta cu o cafea in fata si plateste reclame online…si sa il duca in fata electoratului. Adica in fata celor carora le cere votul. Si strangand semnaturile de la oameni reali, discutand cu ei fata in fata in timp ce le ia semnatura, se presupune ca aia o sa il si voteze. Nu cum abereaza mindrula ca faptul ca semnezi pentru un candidat nu inseamna ca vrei sa il si votezi. Doamne fereste…atunci ce inseamna? Ca ne facem de lucru si ne batem joc de ideea in sine.
  Dar sigur ca tenitza si melitza nu isi misca fundurile din birouri decat cu ocazii speciale. Isi pun sclavii sa le stranga semnaturi si li se pare ca e nevoie de multe. Dar de voturi nu e nevoie de multe? Alea cum vor sa le primeasca? Spamand cu reclame pe facebook si platind diverse siteuri si „presa” ca sa le preia aberatiile?
  S-au invatat sa nu dea 2 bani pe oamenii carora le cer votul. Sa stea frumusel prin birouri si sa fie votati de prostime. Cea mai mare jignire si flegma in fata din partea candidatilor e sa puna niste copileti pe strada sa stranga semnaturi in numele lor. Niste picioare in fund ar merita „candidatii” aia sa se invete minte alta data sa ne trateze cu respect. Prin lege ar trebui dat ca semnaturile trebuie stranse DOAR personal de candidatul sau candidatii pentru care se cer semnaturile. Nu ai chef/timp de asa ceva…nici o problema…vezi-ti de alte treburi pentru ca nu vei avea timp nici sa iti pese de oameni si sa faci ceva pt ei.

  Răspunde
 • E buna asta cu stransul de semnaturi, mai iau si ei contact cu poporul, ca altfel poate chiar sunt convinsi ca lumea ii apreciaza si abia asteapta sa ii voteze.
  M-am lovit de o armata de penelisti in weekend, erau vreo 10 bucati la un loc, plus 2 in civil care s-au dovedit a fi sefii lor. Eu i-am facut curve pesediste, ei m-au facut hahalera tefelista, dar nu ne-am injurat.
  De asemenea, tin sa precizez ca nu le trebuie CNP-uri, doar nume, serii de buletin si adrese.

  Răspunde
 • să nu-l uităm pe Meleșcanu, de-a stâns 200k semnături în 3 zile, după care a adunat 13k voturi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu