Dacă urmăriţi vreun domeniu .ro pe care speraţi să-l prindeţi după ce expiră, ar trebui să vă calmaţi. Sunt foarte mari şansele să nu obţineţi nimic.
A observat Znuff încă de acum câteva zile nişte manevre care se fac cu domeniile interesante, între timp au mai apărut prin comentarii tot felul de informaţii.
Cert este că procesul de ştergere a domeniilor expirate este extrem de netransparent, până ieri nu se ştia exact când urmează să fie şterse primele domenii, când începe numărătoarea celor 90 de zile etc.
Ieri a apărut un articol pe site-ul ROTLD în care se aduc unele precizări, dar se lasă tot felul de portiţe.
Ștergerea numelor de domenii se procesează automat în funcție de disponibilitatea serverului și timpul de procesare, în ziua expirării.
Ca să vă traduc: “vom şterge manual domeniile, după ce trecem prin ele şi selectăm ce ne interesează. Mi se pare incredibil cum un domeniu precum o.ro trece în status “Transfer Prohibited”, e practic blocat fără vreun motiv real. Sunt şi alte domenii care apar cu acel status, nu se ştie exact de ce.
Aşa cum am mai spus-o, ICI a încercat să mai facă ceva bani cu domeniile cu diacritice, au observat că nu iese mare lucru, acum au trecut la plata anuală a domeniilor. Şi pe lângă asta, mai fac şi nişte bani necuraţi din vânzarea “pe sub mână” a domeniilor valoroase.
Din păcate, e greu de dovedit, dar măcar putem să vorbim deschis despre asta, sunt zeci de domenii în cauză, nu pot avea toate litigii, sau ce scuze penibile mai bagă ICI.
24 Comments
Am urmarit live marsavia
https://asciinema.org/a/a9DF9VQ942shOUI0AfOT3K4uR
Lol, dude!
– “până ieri nu se ştia exact când urmează să fie şterse primele domenii”
Pe expireddomains.net la “PendingDelete” apărea exact data la care urmează să fie șterse anumite domenii. Se știa data, nu se știa în schimb ora pentru că ora depinde foarte mult de ora la care a fost înregistrat inițial domeniul respectiv +/- orele de vară sau iarnă (după caz). Treaba asta nu e “transparentă” la niciun TLD. Încearcă să identifici ora exactă la care o să expire un .com aflat în redemptionPeriod să vedem poți?
– “Ca să vă traduc: “vom şterge manual domeniile, după ce trecem prin ele şi selectăm ce ne interesează. Mi se pare incredibil cum un domeniu precum o.ro trece în status “Transfer Prohibited”, e practic blocat fără vreun motiv real. Sunt şi alte domenii care apar cu acel status, nu se ştie exact de ce.”
Fiecare partener roTLD cu acces la API are capacitatea să rezerve domenii .ro în avans. Adică să facă backorder pe ele. I-am cerut și eu unuia să facă așa ceva și mi-a spus că nu garantează nimic pentru că serverele roTLD sunt suprasolicitate, iar API-ul pur și simplu nu face față. Partenerul respectiv a reușit să onoreze un procent foarte mic din ce s-a rezervat prin el pentru că i-au luat-o alții înainte. E ca de Black Friday când 20 de inși stau cu produsul în coș dar doar unul dintre ele apucă să facă comanda pentru că are SSD și internet rapid. Înțelegi?
– treaba asta cu drop-catch, backorder etc. se practică cu aproape orice TLD. Încearcă să iei un “domeniu bun” pe .com când expiră și mai ales la tariful standard de înregistrare și pe urmă mai vorbim. Sunt TLD-uri care au blocat intenționat domeniile considerate premium sau din 1 și două litere și le-au scos ulterior la licitație la niște prețuri colosale. Dincolo de asta, .ro n-a avut Landrush sau Sunrise înainte de general availability așa că mi se pare de-a dreptul deplasat…
90 de zile începând de când? Din ziua respectivă, a doua zi după data expirării? Nu scria clar pe nicăieri.
Exemplu clar: domeniul vamaveche.ro avea un mail de recuperare la @hotmail.com. Cu 2 zile înainte de expirarea celor 90 de zile mailul de recuperare era @rotld.ro.
Mai zic?
It’s not ok.
90 de zile fix din momentul în care a fost marcat ca fiind expirat. Dacă azi la ora 14:28 expiră un domeniu, atunci se șterge peste fix 90 de zile dacă nu-i dă proprietarul renew între timp.
Cât despre mailul de recuperare, ai întrebat la roTLD care-i situația domeniului respectiv sau e doar o presupunere?
Băiatul ăsta a explicat cât se poate de clar ce și cum a făcut el folosind API-ul de la roTLD: https://www.boo.ro/.
La fel ca și el, orice partener roTLD cu acces la API putea să facă ceea ce voi numiți șmenuri și de fapt e drop-catch și backordering, chestii posibile pe gTLD-uri de cel puțin două decenii.
Păi și în cazul ăsta ai făcut plângere pe undeva dacă ai dovada unui abuz?
Din câte vad eu a fost luat de ăștia: https://tool.domains/ care se ocupă cu speculă. Deci rămân sceptic în continuare.
Salut,
Tin sa precizez ca mai multi registrari de domenii au “pile” la rotld si multe dintre domeniile expirate au fost rezervate pentru acestia.
Azi am descoperit ca a expirat un domeniu care ma interesa, cand dau whois apare ca rezervat pentru o firma care vinde domenii. Ar trebui facuta o plangere penala la mizeriile aceastea de la rotld, sa vedem si noi cum au imparit domeniile.
Salut!
Ce faceti domnilor?
Are cineva vre-o idee de ce sunt lasate sa expire domeniile daca sunt bune?
Sau cel putin ca sa inteleg eu, de ce atunci cand intra in pendigDelete se bat altii pentru ele?
Proprietarii nu stiu ca domeniul expira? Sau au prea multe pe care le-au crescut si nu le mai baga in seama pe unele?
Unii zic ca numele de domeniu conteaza doar putin ca sa fie reprezentativ, dar mai mult conteaza ce contine, cum zice google: content is king!
Lol. Lucrurile sunt mai complexe de atât.
Există nume de artişti care au fost luate de diverşi cetăţeni sau de companii care nu mai există. Media Pro Music a înregistrat nişte domenii pe o adresă de email care nu mai există. Firma mai există pe undeva, dar nu se putea intra în posesia domeniului.
Mai sunt firme care nu-şi pot lua numefirma.ro pentru că a făcut cineva o mică firmă cu nume semi-asemănător etc. Nu e vorba doar de fotbal.ro.
Ca să vă traduc: “vom şterge manual domeniile, după ce trecem prin ele şi selectăm ce ne interesează. Mi se pare incredibil cum un domeniu precum o.ro trece în status “Transfer Prohibited”, e practic blocat fără vreun motiv real. Sunt şi alte domenii care apar cu acel status, nu se ştie exact de ce.
————
există 3 dosare în tribunal în ce privește o.ro. Mi se pare un motiv cât se poate de real.
Aseara am incercat sa cumpar un domeniu dupa care am stat din 2008. Refresh – verificare, refresh – verificare, refresh – verificare… ( De la ora 00:00 pana la 00:48) Nici macar o secunda nu a fost disponibil si ca prin magie a fost inregistrat deja pe o firma din bulgaria. Dupa 10 ani de asteptare…
Salut, Backorder folosit de vre-un registrar, nu crezi?
Salut hoinarilor
A avut careva de-a face cu https://tool.domains/ ? Un domeniu inregistrat pe o directie de stat a fost lasat sa expire pentru ca persoana responsabila cu domeniile, fiind romanca, stie sa foloseasca un calculator doar pentru facebook, stiri si sa isi cumpere posete, si dupa cateva zile cand s-a incercat cumpararea domeniul era inregistrat pe tool.domains. Recomandari? Domeniul e pentru un parc national, si ca de obicei trebuie cineva sa scoata castanele din foc pentru toti incompetentii care iau salarii pentru ca exista.
Mersi
Salut, Stefan.
Am observat si eu ca tool.domains a pus mana foarte rapid pe multe domenii imediat ce au expirat, ma gandesc ca poate fi vre-un sistem robot / bot care le inregistreaza automat daca i se par cat de cat interesante si pe urma le pune in parcare ca mai apoi sa le vanda la preturi mai mari.
Ceva gen: buydomains dot com
Vezi acest articol daca nu-l sterge adminul: http://incont.stirileprotv.ro/tehnologie-si-media/a-castigat-400-000-de-dolari-intr-o-luna-din-adrese-web-businessul-care-l-a-facut-multimilionar.html
Din cate vad eu e un bulgar in spate. Cei de la rotld s-au spalat pe maini rapid, au zis ca nu e treaba lor. Stie careva cumva care e cea mai sigura procedura de cumparare daca se ajunge la o intelegere cu respectivul? Escrow? Mersi.
Daca reusesti sa cumperi acel domeniu din nou, ar fi bine sa te asiguri ca il transferi pe un cont sigur la vre-un registrar din Romania. Daca reusesti sa-l transferi achita-l pe mai multi ani inainte si cu siguranta nu-l mai inregistreaza nimeni.
Stii vreun serviciu de escrow bun? Ca oricum banii recuperati de la stat e mai complicat, probabil o sa fie platit domeniul din buzunar personal si inregistrat la stat. Macar sa fiu sigur ca nu sunt pierduti.
Mersi inca o data senor Bigio
Daca ajunge cineva aici din intamplare sau de buna voie si nesilit de nimeni, tranzactia cu tool.domains s-a facut rapid, nici macar nu s-a apelat la escrow, ca nu era vorba de sume uriase de bani. Multumesc de sfaturi.
Aceeasi problema si cu sitex.ro.
Au rezervate nume de domenii si dau sms daca nu cumva esti interesat sa cumperi acel domeniu.
Chiar nu se poate apela in instanta chestia asta? Ca mi se pare manevra pe fata ce fac cei de la ROTLD…
Ar trebui sa se anunte frauda la Uniunea Europeana. Normal la oricare alte inregistrari de domenii din lume domeniile care expira se fac publice. De asemenea tot acestea se liciteaza in prima saptamana de la expirare iar doar daca nu s-a oferit vreun pret pe ele se vor vinde in continuare peste o saptamana la pretul normal.
Ceea ce se intampla la noi e coruptie care urca pana la cer. La orice vanzare statul roman nu incaseaza pretul real pt acel domeniu pt ca vanzarea se face pe sub mana catre pilele lor la un pret derizoriu fata de cat merita.
@Sergiu Visan
Rotld nu poate face profit din asta, sunt firme capusa care vaneaza domeniile ce urmeaza sa expire si ti-l vand la un pret de 3 ori mai mare ( in conditiile in care este un domeniu de mic interes ). Daca domeniul este de interes, se face licitatie publica si poti sa ajungi pana la cateva zeci de mii de euro. Autoritatile abilitate, trebuie sa se sesizeze si sa investigheze firmele care au acces la acel API, daca au legaturi cu ROTLD. Nu ma suparam daca statul face profit din asta, din pacate, ca in multe cazuri beneficiarii sunt firmele capusa.
Eu ma supar si daca face statul profit din asta, ce mi-e firme capusa sau capusele care administreaza direct banul public. Asa ca oricum nu e bine. Metoda de lucru nu conteaza, destinatarii raman aceeasi.
Scuze pentru dublu post.
Recent, am descoperit ca pana si “farmaciile” fac specula cu domenii.
Firma EUROFARMA SRL, asa cum spune numele pare sa se ocupe cu altceva. Am descoperit multe domenii de interes inregistrate de firma aceasta dar nu am dat importanta. Acum cateva minute caut domeniul intercom.ro sa vad daca este inregistrat, la whois apare ca este inregistrat de EUROFARMA SRL. Curios fiind, am accesat site-ul si ca sa vezi surpriza, o mare lista de cateva sute de domenii sunt la vanzare.
Vă confirm profesional acest aspect!
Sunt inginer IT cu 15 ani experienta, am setat o verifcare la fiecare 1 minut (un job care verifica WHOIS si trimite SMS) pentru anumite domenii de interes. Dar din pacate nici nu au fost puse pe liber, ci transferate / inregistate direct.
Confirm ca domeniile alexandra.ro sau eliza.ro au fost procesate fara a fi puse pe liber deloc.
Acelasi registar: 8 Internet Corporation SRL
Cei de la ROTLD au afirmat ca nu sunt puse pe liber dupa ora 00 a expirarii ci oricand in urmatoarele ore (citez: “intr-o coada de asteptare”)
ABSOLUT TOTAL NETRANSPARENT TOTUL!!!