Dragnea & co. au mai aruncat un os de ros pentru toată lumea în următoarele 3 săptămâni, timp în care ei stau şi pregătesc alte mutări (sau îşi rezolvă scandalurile din partid). 

Ştiu că teoretic ar trebui să ne scoatem ochii pe tema “să boicotăm sau să nu boicotăm?” (Dorin Lazăr are o argumentaţie foarte bună împotriva boicotului), însă din punctul meu de vedere ne agităm degeaba. Toată povestea cu referendumul este planificată din start ca un eşec pentru CpF şi o să vă explic imediat de ce.

În primul rând, de ce ai stabili un referendum pe care vrei să-l câştigi peste mai puţin de o lună? Când reuşeşti să organizezi echipele de campanie? Pentru că omul de la sat are nevoie de campanie door-to-door, nu merge să te bazezi pe televizor. Cât acoperi în 3 săptămâni? Ok, te bazezi pe biserică în unele cazuri, dar nu poţi mobiliza 5 milioane de oameni prin BOR.

În al doilea rând, pe ce bani (privaţi) se va face informarea asta asupra populaţiei? În mediul rural homosexualitatea e o chestie SF, există nişte noţiuni care sunt mai mult abstracte, că nimeni n-a văzut efectiv bărbaţi sau femei ţinându-se de mână prin comune. Nu e o preocupare reală, pentru care să merite să te agiţi. Abia vezi pe Calea Victoriei, ce să vorbim de Ghimpaţi? Şi dacă “problema” nu există la sat, de ce s-ar mobiliza oamenii să voteze pentru ceva ipotetic?

Însă cel mai important argument e că o potenţială validare a referendumului nu foloseşte deloc PSD-ului, din contră. Organizarea referendumului în sine îl ajută pe Dragnea să arate că s-a ţinut de promisiune şi că le-a dat oamenilor posibilitatea să voteze. Însă o victorie ar fi mai puţin utilă decât o înfrângere. Pentru că înfrângerea îi permite să arunce încă o dată vina pe “duşmanul de clasă”. Soroşiştii, tefeleii, ăilalţi. Ăia care n-au ieşit la vot şi din cauza cărora n-a ieşit ce trebuia. “Uitaţi, eu am vrut, partidul m-a susţinut, am încercat, dar dacă nemernicii de la USR şi simpatizanţii lor au decis să boicoteze….”. Un eventual eşec ar înverşuna şi mai mult semnatarii petiţiei, i-ar putea mobiliza pentru alegerile importante care bat la uşă, în timp ce victoria ar avea un gust dulceag şi inutil.

Mai mult, nici pe susţinătorii petiţiei nu-i ajută prea mult validarea referendumului. Pentru că atunci când ei spun că nu vor să permită căsătoriile gay în România, de fapt îşi imaginează că odată cu modificarea legii vor dispărea şi homosexualii din ţară. Ceea ce e o aşteptare total nerealistă, evident.

Aşa că le-ar fi mai simplu să continue discursul înverşunat şi să-şi imagineze că alţii sunt de vină pentru că nu s-a rezolvat o problemă pe care o au ei.