Mi s-a părut amuzant cum în acest weekend traficul s-a blocat de tot şi lumea a dat vina pe Bucharest Marathon, făcând abstracţie de alte evenimente ce s-au desfăşurat în paralel. E adevărat că maratonul a blocat sâmbătă şi duminică nişte artere, duminică între 07:00 şi 15:00 inclusiv Calea Victoriei, Şoseaua Kiseleff, zona din jurul Pieţei Constituţiei, Bulevardul Unirii şi alte câteva bulevarde. Însă oraşul ar fi putut “suporta” un astfel de eveniment, problema a fost că el s-a suprapus cu: târgul de vinuri şi street food de la Casa Poporului, meciul naţionalei de fotbal şi exerciţiul de intervenţie la cutremur desfăşurat de autorităţi.

În timp ce oamenii alergau la cursa populară şi încercau să-şi ridice kiturile de participare pentru cursa de a doua zi, mii de alţi bucureşteni participau sâmbătă la Wine & Street Food festival. Unde au parcat toţi oamenii ăştia? Pe trotuare şi pe spaţiile vezi din parcul Izvor, pentru că parcarea de la Piaţa Constituţiei era ocupată cu organizarea maratonului. Nu prea înţeleg de ce ai vrea să pui în acelaşi weekend cu un maraton internaţional, anunţat de acum 1 an, un eveniment care are loc fix în aceeaşi zonă.

Pe lângă asta, meciul României cu Serbia a avut loc de la ora 16:00, total atipic. Nici nu-mi amintesc când a jucat naţionala ultima oară aşa devreme. Chiar sunt curios de ce s-a ales o oră aşa ciudată de disputare a partidei. Cred că asta a influenţat puţin şi traseul maratonului, ţin minte că în alţi ani se mergea până la Arena Naţională, de data asta traseul a ocolit pe Bulevardul Basarabia. Cum bine a zis un prieten, e destul de dificil accesul suporterilor chiar şi atunci când e un trafic normal, ce să mai vorbim de ziua de duminică, când erau închise multe străzi din zona Pieţei Muncii.

Şi peste toate a mai venit şi exerciţiul de cutremur desfăşurat de autorităţi. Ambulanţe, maşini de pompieri şi alte echipaje venite din toate oraşele apropiate de Bucureşti, o desfăşurare impresionantă de forţe, cât m-am plimbat prin oraş zilele astea am văzut non-stop maşini de pompieri şi parcă mai multe salvări ca niciodată.

De-asta s-a circulat ca în timpul săptămânii prin Bucureşti într-o zi de duminică. Pentru că s-au suprapus evenimentele astea (şi probabil că şi altele), nu pentru că au alergat nişte oameni în centru. Se punea planifica totul mai bine? Desigur. Ce-au făcut bucureştenii? Au înjurat maratoniştii pe internet, că aşa se respectă alegerile altora. Ca să nu mai spun că au fost zeci de mii de maratonişti (vreo 20.000 dacă nu mă înşel) şi câteva mii de cetăţeni blocaţi în trafic la primele ore ale dimineţii. Dar uneori carnetul de şofer şi cheile de la o cutie de tablă pusă pe 4 roţi îţi pot da impresia că eşti stăpânul oraşului.