Ştiţi cum e transferul de bani “către un prieten” oferit de ING? Sau cum e transferul de bani între clienţii Revolut? De cele mai multe ori funcţionează instant, fără comisioane sau cu comisioane extrem de mici (nu ştiu exact cum e la Revolut). 

Un serviciu similar au lansat cei de la LibraBank prin aplicaţia Wallet LibraPay. Aplicaţia nu e nouă, însă până acum permitea doar plata utilităţilor, stocarea cardurilor de fidelitate şi reîncărcări electronice. Din noiembrie 2018 au introdus şi plata către un prieten, momentan în Beta testing.

Cum funcţionează?

Pentru a folosi funcţia de transfer e nevoie ca tu şi prietenul căruia îi transferi să aveţi aplicaţia instalată şi un card adăugat, indiferent de bancă. Setupul durează ceva la început şi nu ştiu dacă merită pentru un singur transfer. Adică nu ştiu dacă are sens să transferi bani prin metoda asta în cazul în care nu te vezi des cu persoana respectivă sau nu preconizezi că ai avea nevoie decât foarte rar de aşa ceva.

Mai întâi instalezi aplicaţia, apoi îşi scrii adresa de mail, primeşti un cod pe acea adresă, deschizi mailul, vezi codul, îl introduci în aplicaţie, apoi îţi treci numele şi numărul de telefon, adaugi datele de card şi apoi poţi face plata.

Atenţie! Serviciul funcţionează doar pentru carduri emise de bănci din România, deci Revolut nu poate fi folosit. Practic, dacă voi aveţi Revolut şi vreţi să-i transferaţi unui prieten cu card BCR, n-o să funcţioneze.

În rest, merge orice card, fie că e Visa, MasterCard sau Maestro.

Transferul în sine funcţionează cu un cod care se trimite prin Whatsapp (sau mail) şi este chiar instant, a testat un prieten în weekend, lucrurile au mers aşa cum se aştepta.

Cât costă?

Comisionul perceput este de 0.95% (minim 1 leu).

Pentru fiecare transfer se va percepe un comision de procesare in cuantum de 0.95% (minim 1 RON) din suma transferata, suma maxima a fiecarui transfer nu poate depasi pragul de 250 lei iar totalul transferurilor nu poate depasi pragul de 1000 lei in 7 zile consecutive.

Deci la 20 de lei transferaţi sau la 100 de lei, tot 1 leu ajungi să plăteşti comision şi există acele limite maxime de transfer. Probabil că serviciul este gândit pentru situaţiile dese în care ieşi la masă cu colegii şi plăteşte cineva cu cardul, iar apoi toţi ceilalţi aleg să-i transfere banii. 

Sau atunci când mai mulţi prieteni pun bani pentru un cadou.

Din păcate, siteul Librapay şi subdomeniul Wallet sunt total neintuitive pentru cazul în care vrei informaţii în plus. Noutăţile apar doar pe Librapay, nu şi pe Wallet, iar pe Librapay ajungi mai mult din greşeală.

O să spargă gura târgului? Probabil că nu, însă e de apreciat că băncile fac eforturi să ţină pasul cu aplicaţii precum Revolut. Chiar am citit în vacanţa de iarnă un articol interesant despre ce aşteptăm de la sistemul bancar românesc în 2019. Probabil că pentru băncile mari aceste mişcări vor dura ceva mai mult, testele şi inovaţiile sunt mai degrabă posibile la bănci mai mici, aşa cum e Libra Bank, unde nu există la fel de multe procese şi proceduri corporatiste.

Descarcă aplicaţia Wallet LibraPay pentru: Android | iOS