M-am lovit de câteva ori de problema asta în ultima vreme şi am tot zis c-o să scriu ceva, însă recent am avut o confirmare externă şi mi-am dat seama că nu sunt singurul tembel care nu e în stare să citească o factură. 

Concret, problema e următoarea: în stânga aveţi designul facturii Enel din urmă cu câteva luni. Se vede foarte clar cât ai de plată, pur şi simplu plăteşti şi îţi vezi de treabă. Eu plătesc facturile online, prin HomeBank-ul de la ING, aşa că verific singur sumele de plată.

În dreapta aveţi noul design de factură, care arată aproape la fel, doar că s-a scos ultimul rând, cel cu “Total de plată”. Din obişnuinţă, mi s-a întâmplat să citesc de câteva ori ultimul rând şi să consider că atât am de plătit. În cazul de faţă ai zice că sunt 120 de lei, corect? Dar nu, sunt 120 de kWh, iar suma de plată e mai sus, şi e cu minus (doar în acest caz).

Ai putea crede că nu apare niciun “Total de plată” pentru că factura asta are minus, însă nu e cazul. Am şi câteva facturi cu plus, dar erau la birou în momentul în care am făcut poza asta. 

Pur şi simplu s-a schimbat designul. Nu ştiu cine a fost mintea luminată care a decis că trebuie scos acel câmp cu “Total de plată”, însă e o mare tâmpenie. Ai mei au fost induşi în eroare, eu am fost indus în eroare şi, recent, am asistat la o fază similară. O doamnă voia să plătească factura într-un supermarket, avea pregătită o sumă mult mai mare decât ar fi trebuit să plătească, iar casierul i-a cerut “suma” trecută în dreptul ultimei rubrici, cea de Consum Energie Activă, însă nu înţelegea de ce după scanare i se afişa o sumă mai mică.

Şi asta doar dintr-un câmp care a fost scos de pe o banală factură fizică. 

Nu-mi dau seama dacă asta e doar o modalitate de a-i convinge pe oameni să renunţe la factura fizică – din moment ce mai rău îi încurcă sau pur şi simplu s-a trezit cineva să facă vreo economie de toner. 

Later Edit: Am aflat şi cine a dat-o în bară: ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), care a impus un anumit format pentru abonaţii care au contracte de pe piaţa reglementată. Există, în acest moment, 2 tipuri de contracte: cele de pe piaţa reglementată a energiei şi cele de pe piaţa liberă. Diferă tarifele între cele două tipuri de contract, însă diferă şi facturile după câte se pare.