M-am lovit de câteva ori de problema asta în ultima vreme şi am tot zis c-o să scriu ceva, însă recent am avut o confirmare externă şi mi-am dat seama că nu sunt singurul tembel care nu e în stare să citească o factură.
Concret, problema e următoarea: în stânga aveţi designul facturii Enel din urmă cu câteva luni. Se vede foarte clar cât ai de plată, pur şi simplu plăteşti şi îţi vezi de treabă. Eu plătesc facturile online, prin HomeBank-ul de la ING, aşa că verific singur sumele de plată.
În dreapta aveţi noul design de factură, care arată aproape la fel, doar că s-a scos ultimul rând, cel cu „Total de plată”. Din obişnuinţă, mi s-a întâmplat să citesc de câteva ori ultimul rând şi să consider că atât am de plătit. În cazul de faţă ai zice că sunt 120 de lei, corect? Dar nu, sunt 120 de kWh, iar suma de plată e mai sus, şi e cu minus (doar în acest caz).
Ai putea crede că nu apare niciun „Total de plată” pentru că factura asta are minus, însă nu e cazul. Am şi câteva facturi cu plus, dar erau la birou în momentul în care am făcut poza asta.
Pur şi simplu s-a schimbat designul. Nu ştiu cine a fost mintea luminată care a decis că trebuie scos acel câmp cu „Total de plată”, însă e o mare tâmpenie. Ai mei au fost induşi în eroare, eu am fost indus în eroare şi, recent, am asistat la o fază similară. O doamnă voia să plătească factura într-un supermarket, avea pregătită o sumă mult mai mare decât ar fi trebuit să plătească, iar casierul i-a cerut „suma” trecută în dreptul ultimei rubrici, cea de Consum Energie Activă, însă nu înţelegea de ce după scanare i se afişa o sumă mai mică.
Şi asta doar dintr-un câmp care a fost scos de pe o banală factură fizică.
Nu-mi dau seama dacă asta e doar o modalitate de a-i convinge pe oameni să renunţe la factura fizică – din moment ce mai rău îi încurcă sau pur şi simplu s-a trezit cineva să facă vreo economie de toner.
Later Edit: Am aflat şi cine a dat-o în bară: ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), care a impus un anumit format pentru abonaţii care au contracte de pe piaţa reglementată. Există, în acest moment, 2 tipuri de contracte: cele de pe piaţa reglementată a energiei şi cele de pe piaţa liberă. Diferă tarifele între cele două tipuri de contract, însă diferă şi facturile după câte se pare.
12 comentarii. Leave new
Nu te iau peste picior, întreb serios: tu nu aștepți să vină factura? Să faci comparații de preț (dacă nu cumva online sau pe hârtie e mai mult sau mai puțin), să te duci la bancă să plătești cu bancnote sau card, să fii tu sigur în mintea ta că ai plătit factura & că nu există riscul să ai probleme lunile viitoare?
Nu, mi-am creat de mulţi ani un sistem în care vine factura, o pun într-un teanc, verific când e ultima zi de plată, apoi o iau, o plătesc, scriu pe ea ACHITAT şi o pun în alt teanc. N-am ratat niciuna aşa.
Am început uşor-uşor să digitalizez procesul ăsta (adică să-mi trec într-un Excel în cloud), dar încă n-am reuşit să transfer totul online şi să renunţ la toate facturile fizice.
Fa-ti cont pe site-ul Enel si activeaza factura electronica. E mai simplu. Vine mailul, intri pe site, vezi exact cit ai de platit, dai cu cardul si aia e.
Recomand Pago. https://pagoplateste.ro/
Singura chestie pe care am citit-o legată de Pago era pe Facebook, nişte oameni care se plângeau că Pago nu prea plăteşte cum zice 🙂
@Cristian
Ai încredere să nu-și bată joc de informațiile tale personale?
Eu am activat direct debit cam pe toate fronturile: curent, cablu+net, telecom, asigurari. Cred ca singurele chestii recurente platite manual (dar tot prin internet banking) sunt intretinerea la administratia blocului si educatia copiilor (gradinita, afterschoool).
Si pentru dovada fizica imi pot printa o data pe an un extras pe filtrele respective si il pun in dosar, de obicei unde nu exista sold precedent pe facturi.
>Eu am activat direct debit
Adică, imediat ce e eliberată factura, ți se extrage automat bani din cont? Dacă greșesc, eu aș am înțeles.
>si educatia copiilor
Educația o faci tu ca părinte. (știu, n-are legătură, dar n-am putut să trec cu vederea romengleza)
Nu, de obicei prin direct debit facturile se achită de bancă din disponibilul din cont la data scandeței. Nu la data emiterii.
Eu folosesc Pago de vreun an de zile. Au avut o perioadă în care plățile automate nu funcționeau cum trebuie, dar și-au revenit. În schimb, plata manuală a funcționat mereu. 😀
Pago îmi dă notificare cu o zi înainte să-mi spună că a doua zi urmează să achite factura, în valoare de X, iar apoi retrage banii de pe card.
Super simplu. 😀
Cont pe site-ul Enel, vezi acolo toate detaliile, plătești online.
Daca va uitati cu atentie la foto din dreapta, cea cu After, ultimul rand poate fi luat drept Plata (asa cum bine ati punctat in postare). Dintotdeauna, cei batrani sau cei nestiutori vor fi tentati sa plateasca “numarul de kw” ca si cifre – de exemplu 350, insa suma de plata aferenta ultimului rand (consumului de 350 kw) se afla randuri bune mai sus.
Adica, daca pe ultimul rand ar scrie 350 consum energie activa, probabil ca, sectorul vulnerabil amintit mai sus, ar pregati 350 de Lei pentru plata. In fapt, contravaloarea a 350 kw ar fi trecuta mult mai inaintea ultimului rand, si ar fi suma de 311.50 Lei (cu aproximatie am exemplificat, la 1 kw/0,89 lei).
Si asa, Enel blocheaza bani in avans din Estimari, chiar daca dai indexul in intervalul alocat. Ai zice ca ANRE sustine Enel in tampeala si furt, inducand un plus de bani care vor fi achitati in avans, prin aceasta manevra de alba-neagra: uite-aici, ba nu-i aici, mai sus, mai jos – s-au mutat pozitiile in factura. Nu este greu, normal, pentru cei care numai asta fac – platesc facturi incontinuu in Ro (ca altceva nu pare sa facem!), dar sunt si sectoare vulnerabile, precum batranii, care nu pot decala vizual, in cap, tot ce viseaza ANRE, noaptea.
Deci, si cazul mamei mele, aceasta ar fi platit 350 Lei si nu 311.50 Lei, din cauza acestui tertip nesimtit scotocit de ANRE.
Dar, si mai interesant este cand plata o opresc factorii postali, de la batrani, cand le aduc pensia, si, din nestiinta lor – chiar si ca factori postali – cer suma aferenta ultimului rand, care nu este contravaloarea – ci consumul.
Am scris, la randu-mi, ANRE-ului si le-am sugerat, daca tot isi bat joc, sa editeze facturile cu font de 8 – macar sa nu mai deduca/vada nimic – BATRANII. Asta daca tot au balmajit/amestecat randurile din rubrica.
Din fericire, noi luam in MyEnel unic, tot neamul: cu matusi, batrani, bolnavii familiei etc si le tinem in frau tampeniile celor de la Enel + ANRE. Dar, pentru cei batrani care nu au familii cocotate pe internet, cum ramane? Ramane asa: ce spune oricine, de pe la ghisee/factori postali de la sate – AIA E.
Rusine, ANRE!